УТВРЂЕН ПЕРИОД ИНКУБАЦИЈЕ ПАМЕТИ КОД ДРЖАВНОГ РУКОВОДСТВА

УТВРЂЕН ПЕРИОД ИНКУБАЦИЈЕ ПАМЕТИ КОД ДРЖАВНОГ РУКОВОДСТВА

(Други дан самоизолације)


Дан је прошао у уобичајеном организованом расулу.

Трећу генерацију је пролећно сунце масовно измамило на улице. Средња генерација је препунила кафане, а млади су се окупљали у кафићима и играоницама. Само су учитељице са 3КТВ предавале пред празним учионицама. И није чудно - пензионери су васпитали средњу генерацију, средња генерација омладину, те није чудо што се једнако неодговорно, распуштено и глупо понашају. Да, али наша власт је изникла из баш таквог народа - неодговорног, распуштеног, глупог и несолидарног, те отуда раст хаоса и опасности што се држава више упиње да организује живот.

Тако смо добили нови сет мера које само показују како функционише бирократска свест. Читам општинско наређење строго које је прослеђено директно из Владе. Елем, наређује се да кафане, кафићи, кладионице и играонице смеју радити само од осам ујутру до осам увече и да у истима не сме истовремено бити више од педесет особа.

Још је Влада увела полицијски час од осам увече до пет ујутру. Образложење је убедљиво:

– Зашто од 20 часова? Зато што се у том периоду остварују контакти који су неупоредиво ближи и другачији – рођендани, журке, славља, велика породична окупљања. Хоћемо да људи седе код куће. Полиција и војска ће имати велики посао, поручио је Вучић.

Може бити да је Председник циљао и на спречавање омладинске непоћудности по мраку, јер што ближи контакти већа могућност заразе.

Кажем, чиста бирократска приглупост. Има ли тај корона-вирус радно време па у назначеном дневном периоду не дејствује у затвореном простору, а ноћу напада људе као вампир? И то у ситуацији кад је све затворено, па људи и немају куда. Ако се по "објектима" натрпава докон народ, ма не мора ни бити педесет, може и по десет-двадесет, ви заправо правите жаришта за развој заразе.

Што се суштинске организованости тиче, на друштвеним мрежама можете видети слику лекара који врши тријажу заражених са импровизованом маском од газе, док истовремено СНС у својим канцеларијама раде са свим потребним заштитним средствима. Паметноме доста, што би се рекло.

Средишња тачка у данашњој штампи је изјава "маркетиншког стручњака" и саветника Александра Вучића, Небојше Крстића, који се залаже за забрану сваке јавне речи.

Маркетиншки стручњак Небојша Kрстић предложио је данас да се друштвене мреже Твитер, Фејсбук и Јутјуб искључе у Србији за време ванредног стања како би се, како је навео, сузбила епидемија ширења панике и спречили њени потенцијално смротносни ефекти.

“На интернету постоји, значи, добро организована група тзв. опинион макера који сипају отров, лажне вести и дезинформације 24/7“, написао је Kрстић додајући да „ако се мора вршити дезинфекција простора у којима је инфекција, неопходно је извршити дератизацију јавног простора од свих који свесно, намерно и организовано обмањују грађане и дестабилизују систем њихове здравствене заштите”.

“У акцији ‘Сабља’ било је ухапшено 11.000 људи. Било би довољно привести десетоструко мање, сада, у акцији ‘Дезинфекција и дератизација’.

Дакако, управо они на чију се одговорност указује, биће ти који одлучују шта је лажна вест.

У реалном животу, добили смо математички модел колико је најкраће време да председник Вучић и његови сарадници схвате шта се дешава око њих.

Вучић 26. фебруара: Нашао сам себи додатни разлог да попијем по једну чашицу ракије дневно;

Несторовић: Најсмешнији вирус у историји човечанства;

Вучић 11. марта: Немојте да лажете, нико није рекао да је најсмешнији вирус

Пре тачно две недеље, за председника Србије и део окупљених лекара корона вирус био је непресушан извор шале. Данас, враг је однео шалу, па и ону када је Александар Вучић изједначио дезинфекцију и испијање ракије.

"Алкохол где поставите, ту коронавирус не расте. Ја сам себи нашао додатни разлог да попијем по једну чашицу дневно, иако то нема везе с тим алкохолом, али сам то себи измислио, да знате...А Златибор је саопштио да чисти медицински алкохол убија коронавирус, а ја рачунам да и оно где није баш чисти алкохол, него оно, 41-42 степена, да и то добро делује", рекао је Вучић 26. фебруара ове године.

Бранимир Несторовић, пулмолог: Жене, можете слободно да идете у Милано у шопинг". (?!)

Закључак је био "нема разлога за панику". И кикот. И председника и др Несторовића...

Лончар: Kорона вирус слабији од обичног сезонског грипа

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се ситуација са корона вирусом прати од самог почетка и да је Србија апсолутно спремна за сваку ситуацију.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да нема разлога за панику, наводећи да је тај вирус доста слабији од обичног сезонског грипа.

Према његовим речима, и када се „појави вирус, и кад имамо једно, двоје, троје (оболелих), систем је тај који реагује и нема места никаквој паници“. Он је нагласио да грађани треба да направе разлику између тачних званичних података и нетачних са друштвених мрежа.

Вучић: Неће доћи до забране јавних скупова

Председник Александар Вучић је рекао да неће доћи до забране јавних скупова услед могућности за избијање корона вируса, обзиром да „Србија није жариште (епидемије)“ попут Италије, која је недавно увела сличне мере.

Рекао је да власти у Србији не релативизују опасност од корона вируса и да су предузете све неопходне мере како се болест не би ширила.

„Светска здравствена организација само хвали Србију (поводом мера против избијања епидемије). Демократија не може да се одлаже осим ако не дође до избијања велике заразе“, навео је Вучић, а преноси Бета.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњем састанку с представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против новог корона вируса, договорен „комплет мера превенције и хитних реакција“ надлежних органа против тог вируса и да у Србији нема заражених.

Предвидели смо све, до најситнијих детаља. Повећаћемо број санитетских возила на граничним прелазима. Припремили смо све наше установе, објекте и собе за потенцијалне болеснике и направили све што је потребно да бисмо их излечили“, казао је Вучић након састанка.

Нагласио је да сада у Србији нема заражених новим корона вирусом, и да не треба да се преувеличава опасност која постоји.

Рекао је да Србија „замолила“ две компаније које производе опрему да убрзају производњу.

Истакао да у вези са тим вирусом у Србији неће бити никаквих проблема, „осим с намерним или случајним изазивањем панике“.

Дакле, како видимо, наша влада није предвидела ништа, до најситнијих детаља. На друштвеним мрежама људи су неспорно били одговорнији од власти. Чули сте вапај очајног Председника да ми у овој погибељи можемо рачунати само на помоћ Кине, итд. И ко би ту требао дакле допасти затвора, и кога би требало забрањивати - друштвене мреже или режимске телевизије?

Ми међутим знамо да ће јако лоше проћи они који не буду хтели да ћуте. Из Небојше Крстића просто избија воља за насиљем једног Берије, а има и других погодних примера.

Један читалац је ову ствар овако прокоментарисао:

Поента је да наша перцепција стварности зависи од става најутицајнијих медија, не од чињеница.

Ако се настави са овом епидемијом, али не мислим на вирус, него на епидемију увођења ванредног стања, оно што ће ова "ванредна" ситуација сигурно донети (на глобалном нивоу, па и нама) је:

- даље сиромашење најширих слојева становништва

- смањење слободе кретања и личних слобода уопште

- несигурност и неизвесност, па самим тим и дезорјентисаност, страх и подложност "властима", које ће обезбеђивати неку "плату", храну, "заштиту"

- већа овлашћења властима, а мању могућност контроле њихових поступака

- већу контролу становништва у целини.

Једном речју тоталитарна држава.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА