ЧЕМУ СЛУЖИ БАКИЋЕВА СУРОГАТ-РЕВОЛУЦИЈА?

ЧЕМУ СЛУЖИ БАКИЋЕВА СУРОГАТ-РЕВОЛУЦИЈА?


Социолог Јово Бакић позван је у полицију због "запаљиве реторике" и сумње да позива на револуцију употребом дугих цеви. Убрзо је пуштен, али сада имате довољно наслова за следећих неколико дана.

ИНФОРМЕР: "ЈОВО БАKИЋ позива на насиље: ТРЕБА С ПУШKАМА УПАСТИ У РТС!
Социолог Јово Бакић, некадашњи блиски сарадник Саше Јанковића и Борка Стефановића, поново призива револуцију у Србији. Овог пута, отишао је корак даље па је у интервјуу за недељник НИН позвао на оружани упад у Радио-телевизију Србије?!?"

ПЕШЧАНИК: "Очито је да Јово није мислио на револуцију у пуном смислу те речи, већ на неки њен сурогат, усклађен са нашим снагама и мотивима, а и са кукавичлуком разбојника које ваља најурити из свих државних и општинских зграда, из телевизијских студија и видокруга честитог света."

Тако у недоглед. Па, изволите се позиционирати према понуђеном сурогату револуције.

***

У Србији су "гибања" постала досадно предвидљива. Чини вам се све неке страшне буре и олује, кад се ветар смири, видите да пауци и даље држе небо премрежено.

Где си био, нигде; шта си радио, ништа. И даље лежиш на руди.

***

Управо се гасе шестомесечни грађански протести. Један непотписани "ултра-грађанин" овако описује те последње тренутке замируће Србије "ослобођене страха":

"...У почетку препознати као израз неслагања са политиком актуелне власти, њихов замах као да је временом потрошен; акумулисана енергија није се излила даље од формирања тзв. »Слободних зона« (по узору на сличне протесте у Црној Гори и Албанији), са белим шаторима, коју представници опозиције, у недостатку ичег бољег, проглашавају видљивим знаком победе, симболично сељакајући те чадоре по градовима Србије, представљајући их као мале оазе будуће »ослобођене Србије«. Аутор ових редака био је у прилици недавно да посети једну од тих »Слободних зона« у главном граду, ону у Пионирском парку код Председништва Србије; у празном шатору, младић и девојка (очито дежурни чувари) покушавали су да упале гомилицу наслаганог папира испред себе како би димом растерали комарце који су се то вечери ројили у огромном броју. Испред, неки двогодишњак се забављао бауљајући по пластифицираном транспаренту, положеном на трави, на којем је писало: »Ни Kурта, ни Мурта«. Изнад улаза у шатор висио је натпис »НЕ у НАТО!« Недостајала је само још нека црквена реликвија па да (грађански) утисак безнађа буде потпун..."

Овај најграђанскији грађаниста међу свим грађанима цени да демонстрације нису успеле. И, образложиће, да два главна разлога стоје иза неуспелих протеста: ексклузивитет постојећих опозиционих странака и њихов нерешен однос према питању Kосова.

Ексклузивитет опозиције се очитује у затворености опозиције, несклоности да своје поље политичке борбе подели са неким новим снагама, кадрим да поремете већ постојећи однос моћи. Други разлог који стоји иза неуспелих протеста су максималистички захтеви опозиције око Kосова; пледирајући за замрзнути конфликт у овој или оној форми, на трагу Меморандума и староставних црквених адета, опозиција је ушла у својеврсни клинч са влашћу, дајући овој последњој алиби за недопустиво успоравање европских интеграција.

Могли би питати овог успаљеног грађанисту, који очигледно види себе као урбаног Спајдермена с новом снагом коју црпи из мумије Дрездеског конгреса, зашто би грађани морали обавезно бити за НАТО а не против НАТО - управо због свог антимилитарног става? Зашто је обавезно да грађани буду за ЕУ? Има много грађана ван овог Хитлеровог мастодонта и ништа им не фали. Или: зашто је у супротности "грађанско" са црквеним реликвијама?  Какве везе има "Меморандум" са конкретном ситуацијом?

Хвала Богу да протести нису били мотивисани како наш урбани Спајдермен сугерише, дакле вулгарним нео-титоистичким будалесањем и велеиздајом. Једна мука и срамота мање.

***

Какви су ефекти протеста?

Све искрени учесници, којима су преко главе бахата Вучићева тиранија и џамбаске пљачке раширене у све три димензије, свакако да епилог с правом доживљавају као потпуни фијаско.

Такви, поштени људи, сада су у дубокој депресији из које се неће, или се врло дуго неће дићи.

Ако боље размислите, неко је хтео да управо тако буде: строго контролисано цурење енергије праведног незадовољства.

Коначни закључак је дао неки амерички апаратчик: "Нисмо још нашли замену за Вучића."

Функционално писмени људи ће разумети шта је Американац рекао о нама.

Да ли су за некога протести били добитни? Наравно, за "Западне пријатеље". Извршен је довољан притисак на режим. Протести су искоришћени као "бадало" за Вучића (У Далмацији: Бадало-шиљати штап за набадати, штап с којим се потицао магарац да крене).

Сећате ли се "Паткара"? Џа-бу и Ана Брнабић као "нестраначка личност" из ЛЏБТ заједнице, без икаквих потребних квалитета, буде постављена за Премијера. Нетом жута паткица отплови Савом. Нестаде. Нема више џа-бу.

Замреше протести "Србије ослобођене од страха" и одмах затим у Скупштини се покреће смутна процедура за промену Устава, врло мистичних намера.

Немојте да се самозаваравамо. Ко није кадар да уочи каузалну повезаност грађанских протеста и кључних потеза Вучићевог режима, не треба да се петља у политику.

Протести су служили само да се Вучић потера да заврши са  Косовом и Метохојом.

***

Паралелно са замирањем протеста "1 од 5 милиона", почиње да расте фигура социолога Јова Бакића. Израста у супер-стара српске политичке фарме.

Јавни ставови социолога Јове Бакића постају све атрактивнији. Човек се више и не труди да свој отпор према стању ствари у Србији смести у оквире спасоносне теорије, која свакако даје широко езоповско поље за тумачење смртоносне болести овог друштва. Ама јок! Јово каже да морамо бити спремни да се тучемо са њима.

Ови неће отићи добровољно, чак ни после изборног пораза. Развили су насилне механизме који ће их, уз понизну кроткост малограђанства, још дуго држати на власти. Државу је илегално заузела мафијашка клика, а друштво је у неповратној метастази. Познато је да мафија никада, нигде и ништа не уступа добровољно. Следи нам револуција, као последњи и једини излаз. Револуционарни судови свакако.

Шта говори Бакић?

Бакић: Живимо у ауторитарно-мафијашком систему

Ауторитарни вођа са пријатељима и сродницима влада у сопственом интересу, а богати људи га финансирају милом или силом - тако је на трибини “Диктатура и ауториторност” у Нишу социолог Јово Бакић дефинисао систем у којем живимо, а који по њему има доста елемената олигархије.


Бакић је, између осталог, рекао да ово што живимо данас јесте једна врста олигархије, али је суштина да је створен ауториторно-мафијашки систем.


У том систему постоје јаки олигархијски елементи. Аутариторни вођа је дисциплиновао оне који га финансирају, милом или силом, тако што је једног од њих, Мирослава Мишковића, послао у затвор. Тиме им је послао поруку – можете да финансирате само мене и моју странку и никога више. Они су ту поруку озбиљно схватили и заиста финансирају само њега и његову странку - рекао је Бакић.


Према мишљењу овог социолога актуелни систем се само наслонио на систем у којем смо живели од 2000. до 2012. године, а који је, како каже, био чисто олигархијски те је сада и опозиција део тога.

Опозиција која је добрим делом део олигархије, те богате мањине која је владала, каже да је њима једини проблем у томе што нису финансирани. Треба да нађемо средства за финансирање и зато нам овај зликовац смета. Ради се о синтези 2 негативности - закључује Бакић.


Да би се систем променио, каже Бакић, неопходно је удруживање и повезивање грађана и на унутрашњем и на међународном плану. Наглашава да је потребна огромна позитивна енергија.
---

И још:

Јово Бакић: "Овде ће сукоба свакако бити; Без силе ова власт неће отићи, јер је мафијашка у својој суштини"


Стока крупног зуба. Шта заслужују? Због тога користим реч 'штала', с тим што вређам племените животиње које дају млеко и друге производе. Дакле, користе народу. А ово су штеточине које су узјахале народ, а при томе њихова интелектуална и морална вредност равна је нули.

Осим што сам убеђен да ће се то десити, ја бих волео да их јурим по улицама. Првенствено то говорим као социолог. Kада потпуно уништите институције, ви пребацујете политику ван њих. А на улици, прво људи шетају, пуштају музику, покушавају да дозову свести оне који владају. А онда када дође тај тренутак... Још увек није предреволуционарно време, али ће бити.


Ја мислим да мафија добровољно с власти не иде. Другим речима, надам се да ће прво изгубити на изборима, а онда ћемо морати неким другим методама.

Они [СНС] се труде да створе ситуацију да је немогуће да изгубе на изборима. Моје мишљење јесте да ће они толико иритирати грађане, да ће доћи до једне тачке када више неће моћи да их варају и застрашују као што сада чине, нарочито по унутрашњости Србије. Једноставно, доћи ће до оне тачке када ћемо се погледати у очи и тада ћемо знати ко ће морати пред револуционарне судове.
---
Ако се изјаве Јова Бакића читају једнодимензионало, изгледа да је у праву. Ретко ко се не би сложио са његовим наизглед оштрим констатацијама.

Одмах да кажемо - оно што се врло фино провлачи, ако хоћете спинује, јесте да Јово Бакић у потпуности подржава спољну политику Александра Вучића!


Јово БАKИЋ, социолог, доцент на београдском Филозофском факултету: "Спољна политика је ретка ствар коју не критикујем код Вучића, мада не мора човек баш да пузи пред Меркеловом. Јер, није лоше да имате најбоље могуће односе са онима који су најмоћнији. Уосталом, ми се свуда граничимо са ЕУ и НАТО земљама, а - баш као и друге бивше југословенске републике - постали смо банана држава и морамо да се понашамо како други кажу да банана на крају не би била поједена... Ми кажемо – нећемо поделу, хоћемо цело Kосово и зато што хоћемо цело Kосово нећемо добити ништа, то је савршено јасно."


Шта је говорио ранији Јово Бакић? Па, нпр.:

"Био сам члан Савеза комуниста и поносим се тиме. Тамо су били само добри ђаци."


Или: "Револуција увек долази слева!"

Или: "НАЦИОНАЛИЗАМ ЈЕ ДИМНА ЗАВЕСА ЗА МАФИЈАШKО ДЕЛОВАЊЕ"

Довољно је, овде је време да станемо са цитатима и видимо шта је по среди.


Имамо реинкарнацију младог Вулина у лику Јова Бакића.


Тврдњи да је "национализам димна завеса за мафијашко деловање", спада у типични левичарско-аутошовинистички агитпроп.

То вам је иста ствар као и са мантром "неписмени ћилиричари", коју сте толико пута прочитали. Знате, ако је неко неписмен, он је неписмен на сваком писму. Неписмен човек не зна ни ћирилицу ни латиницу. Дакле, у питању је contradictio in adjecto. Међутим, да ли сте негде прочитали да неко исмева "неписмене латиничаре"? То се не ради. Парадокс је у томе што слабо писмени људи скоро искључиво користе латиницу, која је свуда око нас, па зашто би се онако неуки мучили са некаквим знацима који им ни за шта не требају?

Наши мафијаши и тајкуни у свим алотропским модификацијама су изникли из Титове владајуће касте. Нису имали одакле друго. То  је чињеница. Зар смо заборавили ЈУЛ, картел мафијашких левичара? Дакле наша мафијашка номенклатура је левичарска, никако националистичка. Нисте чули за "црвену буржоазију"? Како једном социологу највишег ранга да промакне тако очигледна чињеница.

И друга ствар - тврдња Јова Бакића да се мафија добровољно не одриче власти, већ се мора обарати силом, тешко да има много везе са реалношћу. Наиме, мафија нема идеологију, или је слабо интересује. Имате најгоре непријатеље чије мафије врло лепо сарађују. Бар су нам такве ствари познате. Зашто би се "контроверзни бизнисмени" тукли око власти, кад лепо могу да се договоре са "новим снагама"?


***

Јесте мафија потпуно инкорпорирана у структуру владајућег режима, али није она кључна препрека промени система. Револуција код нас није могућа из других разлога, о чему смо већ писали. Пре свега, покушај насилног обарања Вучића скоро извесно би довео до унутар-српског сукоба, будући да се Вучић чврсто ослања на своје земљаке који га неће напустити. Истовремено, такав сукоб би довео до моменталног распарчавања овога што је остало од Србије. Оно што је ту кључно - управо би левичари били носећа разарајућа сила.

Јово Бакић хоће револуцију и "револуционарне судове", али спољну политику никако не би мењао. Повезано, не смета му промена Устава, дакле ни у унутрашњој политици не би баш све мењао. Он се не бави политичким механизмима помоћу којих је Ана Брнабић дошла у позицију да руководи државним бирократским апаратом. Не брину га "јединице за испоруку решења", фамозни "деливери јунит", које не морају бити при влади Србије већ ко зна где у свету. Да га такве ствари брину, бавио би се њима.

Поменућемо и да до 2012. Јово Бакић није ни изблиза овако грубо говорио о мафији.

Дакле, у његовом бучном наративу нема места за суштинску промену система. Па шта остаје? Мусава мотка са бадалом на врху.

Наши "Западни пријатељи" ни после предаје КиМ, неће завршити са нама. Има ту још доста посла: Република Српска, Војводина, Рашка област, улазак у НАТО (не и ЕУ)... Отуда, ја у опште не потцењујем ону групацију коју сам назвао "урбаним спајдерменима". Њихово време са новом снагом дрезденског вампиризма тек долази.

Јово Бакић са својом социјалном демагогијом спада управо у ту групацију.


Њих спремају да буду група за притисак, ма ко у скоријој будућности буде компрадорска власт у Србији или Београдском пашалуку. Вучић или сурогат кога апаратчици из амбасаде УСА буду одредили да га смени.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА