ФУДБАЛСКА МУЉАВИНА У ФОРМАЦИЈИ 3-5-2

ФУДБАЛСКА МУЉАВИНА У ФОРМАЦИЈИ 3-5-2

Идеална организација игре у формацији 3-5-2
 
За који час Председник Фудбалског савеза Србије, г. Славиша Кокеза, обратиће се Граду и Сенату поводом новонастале ситуације након пораза А-репрезентације од Украјине 0:5, уз игру вредну најдубљег презира. Новонастала ситуација се састоји у непријатности јер су гелиптери у ФСС довели до тога да се бламажа мало измакла контроли. Сад треба систем вратити у еквилибријум - да се пропада лагано, у општем интересу.

У оквиру коментарисања СП у фудбалу у Русији 2018., дао сам оцену за Крстајића и немам ту ништа да коригујем. Он може бити тренер "Младости" из Бачког Јарка и ништа више или изнад тога. Међутим, он је делегиран од клијетелиста. Вучић постави Кокезу за Председника ФСС, па овај окупи сличне себи, те коначно поставе Крстајића да буде селектор. Пошто је тако постављен за селектора, он мора слушати коме је покоран. А покоран је многима. И менаџерима на челу са фамозним Рамаданијем (рецимо "3") и политичарима ("5") и земљацима ("2"), тако да се игра репрезентације покреће из таквих генератора.

И шта добијемо? "Тактику" из бирцуза:

Два несигурна и неискусна дефанзивца, два неуиграна и истоврсна центарфора и шест претежно офанзивно оријентисаних "слободњака". Чуј: Коларов "штопер"!!! Па тај ни бека не игра како треба, већ је (био) користан као резервно крило. Док није остарио. Гаћиновић и Костић су требали да играју бекове. Љајић да "чисти" или коригује испред центра задње линије!!!??? Тако може да се изведе екипа у егзибиционој утакмици против певача или глумаца у хуманитарне сврхе, не на једној одлучној такмичарској утакмици против опасног противника. Коначно, Крстајић је сам признао своју тренерску тупавост: пошто смо примили пет голова, променио је оба шпица јер нису дали шест голова, како је ваљда планирао. Али, сву његову тупавост показује "потез" када је у ситуацији "негативног резултата" уместо офанзивног Љајића увео дефанзивног Фејсу. Знате, тренери обично раде обрнуто. Крстајићев потез се може разумети само као молба Богу да не будемо натрпани до врха.

И после свега директор репрезентације Дарко Ковачевић, изјављује: "Крстајић ради феноменалан посао!"

Можда за њих ради феноменално, или за Рамаданија, или за Вучићевог брата и сина, не тврдим да није тако, али фудбалској Србији свакако раде о глави. Истина, Крстајићу се повремено суше уста на конференцијама за штампу, Ковачевић је релаксиран. Што виши у хијерархији, то се мање суше уста.

То су колективне битанге. По вертикали.

По невољи, сложило се да истовремено у Црној Гори селектор Љубиша Тумаковић одбије да води репрезентацију те државе против "Косове". Такође, и два играча су одбила да играју - Филип Стојковић и Марко Иванић.

Казна је муњевито стигла, те су сва тројица добили отказ лично из руке Деја-генија. Како видимо, Дејо-геније је само једна мизерија у низу, са нешто бивше вештине у ногама.

Чак су и неки руски новинари приметили да су у општој конфузији наши репрезентативци изгубили елементарни људски осећај патриотизма. Очито, "шок терапија" изведена из врха ФСС морала би "ударити" на највећу слабост - антипатриотизам. Да се подсетимо, Крстајић је за себе рекао да није Србин већ "интернационалиста". (Ко хоће да му верује да је интернационалиста, нека верује, али Србин свакако није).

Тако су се непредвиђено и муњевито "коцкице сложиле" против "феноменалног посла" који се при ФСС спроводи. Да је трунке српства у Кокези и друштву решење би било моментално и брутално: Смењује се Крстајић и поставља Тумбаковић!

Тешко, веома тешко. На некоме морају кола да се сломе, може то накнадно бити Крстајић, али решење мора бити политички коректно. Дакле: "још више истога".

Најпре, не пита се ништа ФСС већ Вучић. А Вучић мора да пита амбасаде УСА, УК и Дојчланда. Тек ако из тих амбасада стигне осмех, сме нешто да се мења. У овом случају дакле никако. Замислите да амбасадори поменутих држава одобре да човек који је одбио да им се покори постане фудбалски селектор Србије?!

Друго, Кокеза. Ковачевић, Бјековић..., неће лако дати интернационалног земљака, сем у крајњој нужди. То је наша реалност пред којом не треба затварати очи.

Треће, не знамо шта о тој ствари мисли Рамадани. Шта ви мислите, какав је Рамаданијев став о Тумбаковићу?

***

У међувремену, завршила се ванредна конференција за штампу због драматичне ситуације у Штабу ФСС у Старој Пазови. Цитираћемо г. Кокезу:

БЕОГРАД: Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Kокеза извинио се данас нацији за тежак пораз у Украјини (5:0) и позвао јавност да пружи подршку репрезентативцима и селектору Младену Kрстајићу пред меч против Литваније, после чега ће бити направљена детаљна анализа свега урађеног.

Он је навео да је садашњи тим "орлова" најбоље што имамо и да играчи морају да "гину" за национални дрес.

Морају да дају све од себе, више него у клубовима. Национални дрес је светиња и не може да буде мање вредновање од клупског, казао је председник ФСС.

Дакле, криви су играчи. О осталима ће бити накнадно направљена детаљна анализа. Подршка се има пружити (срећом) са празних трибина. Своју оставку Кокеза није понудио.


Зашто онда не бисмо ишли до краја? Г. Кокеза већ одавно сматра да је заслужио место у репрезентацији. Па ако су криви фудбалери, нека Кокеза ту кривњу исправи. И онако, ко побеђује тај треба да напредује. Нека га Крстајић метне у састав на првој следећој утакмици на којој ће бити дозвољено присуство навијача.

Гарантујем, трибине ће бити пуне.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА