ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА ДУЖНА "ШВАБАМА"?

ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА ДУЖНА "ШВАБАМА"?

"ДЕЧАК ИЗ КОМШИЛУКА"
 
Пре неколико дана је без икакве уредничке ограде или коментара на аутошовинистичком "Данас" објављен чланак "Брука од пресуда за Подунавске Швабе" извесног Штефана Барта, који је представљен као писац аутобиографског романа "Дечак из комшилука". У роману Барт је описао страдања која је преживео у концентрационом логору Бачки Јарак. Тема поменутог чланка је Бартова огорченост српским правосуђем. Наиме, он је тужио државу Србију због патњи које је претрпео у логору. Спор је добио али није задовољан количином пара којима треба да се надокнаде његове патње:

"...Пресуда је гласила: Жалбу ДЕЛИМИЧНО УСВАЈА, ДЕЛИМИЧНО ОДБИЈА ПРЕСУДУ Основног суда у Новом Саду од 7. 11. 2017. године у побијеном усвајајућем делу ПРЕИНАЧАВА тако што преко износа од 700.000 динара до износа од 2.500.000 динара на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због неоснованог лишења слободе, са законском затезном каматом на ту разлику почев од 7. 11. 2017. године до исплате, тужбени захтев ОДБИЈА, те снижава тужиоцу досуђени износ накнаде трошкова поступка на 108.600 динара...."


Мало му пара. Али, није то средишње питање.


Ми смо у више наврата упозоравали на погубну политику наших новокомпонованих државника, да одговорност за свако зло товаре на леђа Србијанаца (нпр. овде).


Пре две године, Александар Вучић у Бачком Јарку понизно се извинио Швабама због злочина "који су Срби починили над њима". Не комунисти, него Срби. Kако видимо, такав аутошовинизам скупо кошта државу.


Злочини о којима је реч нису спорни. Спорна је селекција жртава, идентификација и кажњавање злочинаца, историјски контекст, питање ратне одштете.


Ако погледате немачку интерпретацију догађаја 1941 - 1946 - 1948., на сајту "Немци у Војводини", не можете се ослободити снажног гађења, јер ту нема ни мало стида, нимало покајања због немачког нацизма. Аутори документа тврде да је ЅЅ дивизија "Принц Еуген" формирана "противно вољи Фолксдојчера". Међутим, чак и они наводе да је у нацистичким постројбама узело учешћа 93.000 југословенских Шваба. Тај обим мобилизације, сразмерно становништву, није успела да изврши ни Србија у Првом светском рату, мада је одзив на мобилизацију 1914. био 103%. Па свака им част на националном ентузијазму. Брдска ЅЅ дивизија "Принц Еуген" је током свог ратног пута остала упамћена по суровости.


Није спорно да су одлуку о етничком чишћењу Немаца пред крај рата донели највиши органи КПЈ на челу са Јосипом Брозом Титом, Едвардом Кардељом и Мошом Пијадом. У сврху "завођења реда" на подручју Војводине уведено је стање "Војне управе":


***

Н А Р Е Д Б А
ВРХОВНОГ KОМАНДАНТА НОВ И ПОЈ О УСПОСТАВЉАЊУ ВОЈНЕ УПРАВЕ ЗА БАНАТ, БАЧKУ И БАРАЊУ
17. октобра 1944.
I

Ослобођење Баната, Бачке и Барање изискује што хитнију нормализацију прилика у тим крајевима и стварање услова за редовно функционисање народне демократске државне власти. Нарочите прилике у којима су живели ови крајеви за време окупације, као и задатак да се што брже и потпуно отклоне све недаће нанесене нашем народу од стране окупатора и овде насељених туђинских елемената, те потребе мобилизације свих привредних снага за што успешније провођење народно-ослободилачког рата, захтевају да у почетку сва власт буде у рукама војске. Из тих разлога ствара се на подручју Баната, Бачке и Барање војна управа за Банат, Бачку и Барању. Ова војна управа је привременог карактера и трајаће до ослобођења наше земље, када ће власт прећи у руке народно-ослободилачких одбора.

II
Војна управа за Банат, Бачку и Барању обухвата територију Баната, Бачке и Барање, која је с јужне стране ограничена рекама Дравом и Дунавом, а са северне и источне стране старом југословенско-мађарском и југословенско-румунском границом.

III

На поменутој територији сва извршна и судска власт прелази у руке војске и њених у ту сврху наименованих органа. За време трајања војне управе органи народне власти оличени у народноослободилачким одборима помагаче органе ове управе у извршењу њихових задатака.

IV

На челу војне управе за Банат, Бачку и Барању стоји командант који је за свој рад одговоран Врховном команданту НОВ и ПОЈ. Војна управа за Банат, Бачку и Барању дели се на:

1. војну област за Банат,
2. војну област за Бачку и Барању.


Војне области деле се на команде подручја, команде места и војне станице села.

***

Сва власт у Војној управи била је у рукама партизанског генерала Рукавине, касније истакнутог хрватског шовинисте и активног разбијача СФРЈ. Окупацију је спроводио IV Хрватски корпус.

Очигледно, српска држава није имала нити је могла имати никакву улогу, ни кривицу, у злочинима на подручју Војводине 1944-1946. године.

Злочини и погроми над Дунавским Швабама али и над другима - Мађарима и Србима, па и над Шокцима и Буњевцима који су насилно преведени у Хрвате, извршени су управо у време Војне управе. Злогласни логор Бачки Јарак у коме је био заточен и Штефан Барт је до краја 1945. "асаниран" и 1946. је колонизован.

Насупрот чињеницама, и лидери фолкстојчерских удружења и војвођански шовинисти, узрочник трагичних догађаја виде (и) у "великосрпском национализму" (?!). У нечему што себе назива "Слободна Војводина", може се прочитати и следеће:

"...Одлука о колективној одговорности и исељавању Немаца из Војводине, где су живели 200 година – ДОНЕТА ЈЕ ИЗВАН ВОЈВОДИНЕ И ПРОТИВНО ЊЕНИМ ИНТЕРЕСИМА.

Да ли би се све наведено дешавало да се војвођанско руководство успротивило србијанском и излактало за Војводину Републику? Вероватно да, али сигурно у значајно мањој мери.
Војводина је, и поред значајног доприноса у борби за ослобођење Ју простора од зла нацизма/фашизма и борби за стварање нове Југославије, третирана као плен и колонија након рата, како од стране србијанског, тако и од савезног руководства (Тито) – с том разликом да ово друго на крају даје Војводини статус Републике и овлашћења ’74, а србијанско тада почиње озбиљно да бесни и арлауче..."

Што се "значајног доприноса борби против зла нацизма/фашизма" тиче, Војводина је била легло нациста.

Војводина је као АП формирана тек након "свега што се дешавало".

Уз то, по војвођанским шовинистима, убијање Срба, често дечијег узраста, под оптужбом да су били сарадници четника, вршено је у име великосрпског национализма?!

Сраман пример до чега доводи слепи (ауто)шовинизам. Оптужба да су за злочине на подручју Војне управе одговорни Србија и великосрпска хегемонија по морбидности може бити једнака нпр. тврдњи да су Фрањо Туђман и Соња Бисерко модерни српски националисти.

Сада се овом сулудом шовинизму придружио председник Србије Александар Вучић, његова СНС и трабанти у виду Ане Брнабић, чије порекло је познато.

Зато имамо седећу ситуацију:

За масовне злочине над Србима, нарочито онима које су починили партизани, нико се не извињава. На против, помињање тих злочина се назива "прекрајањем историје".

Комунистички злочини су сваљени на Србе.

Иако су злочини признати, нико не именује нити гони извршиоце злочина, већ улице и даље носе њихова имена.

Србија је трпела злочине Немаца и комуниста.

Затим су Немци трпели злочине комуниста.

Комунисти су опљачкали и Србију и Подунавске Швабе.

Србија није добила ратну одштету, мада је 58% ратне штете учињено на њеној територији.

Од Срба се захтева да се стиде злочина које су починили комунисти, у највећој мери над Србима.


И, коначно, сада Србија треба да исплати ратну одштету Швабама за патње које су им нанели комунисти мимо било какве одговорности Србије.

Колику ће штету трпети Србија због србомрзитељског односа владајућег режима, тек ћемо видети.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА