ДА ЛИ СЕ АУТОШОВИНИЗАМ МОЖЕ БАЖДАРИТИ?

ДА ЛИ СЕ АУТОШОВИНИЗАМ МОЖЕ БАЖДАРИТИ?

Милић од Мачве "Светосавски плато" - "Арте-Медиа"
 
На интелектуалној маргини српског националног клизишта води се расправа око појма "аутошовинизам". Дискусија је проблематизована око три питања:

  • Да ли аутошовинизам у опште постоји као ментално-суставна појава?
  • Ако постоји, шта је то у ствари?
  • Ако постоји и ако знамо тачно шта је, може ли се измерити?
Наравно, лако препознатљиви аутошовинисти тврде да аутошовинизам не постоји. Међутим, озбиљна конфузија влада око дефиниције и граничника, дијагностицирања овог синдрома. Чим не можете тачно да дефинишете појаву, не можете, бар не ваљано, да одмеравате њен интензитет.

Лако је препознати аутошовинисту који негира сваки злочин над Србима и којима су Срби за све криви. Може Весна Пешић да негира постојање аутошовинизма и тврдње у том смеру назива "чистом будалаштином". Међутим, пошто ова рођена Грочанка захтева да се "Геџама", као политички инсуфицијентном пуку, одузме право гласа, знамо да је њено негирање аутошовинизма аутошовинистичка будалаштина.

Зоран Ђирјаковић се појавом аутошовинизма често бави, али на жалост редовно једнострано и у временској димензији ограничено. Све што пише о савременим "грађанским" аутошовинистима је неспорно, али то је само полуистина. Наиме, наши савремени "грађанисти" су изникли на идеологији "титоизма", али Ћирјаковић избегава да се овом суштинском карактерном одликом аутошовиниста бави. Грађанисти не само да нису осетљиви на титоистичке злочине, већ сваки покушај обелодањивања истине о тим злочинима називају "ревизијом историје". Дакако да је одредница "грађански титоизам" по себи оксиморон, и заправо служи за камелеонску камуфлажу аустрофашистичких квислинга.

Међутим, из тог фундаменталног титоизма извире и друга струја аутошовиниста која измиче Ћирјаковићевој дефиницији, али ипак јесу аутошовинисти. Чим је дошао на власт, Вучић је обуставио рад Комисије за утврђивање комунистичких злочина. Учинио је велики број штеточинских гестова који га недвосмислено сврставају у аутошовинисте.

Постоји и трећа група, то су они који нису злонамерни али су одвећ дуго били изложени србомрзитељским зрачењима те су се у знатној мери повили под њима.

Кад видите да неки Србин надмено и самоуверено постави питање "А Жрнов?", морате знати да имате посла са индукованим аутошовинистом који мисли да је патриота. Неко створи државу равну Душановом Царству, а индуковани Србин/аутошовиниста то негира већ се поцепа од секирације због неке безобличне рушевине, за коју није знао док га ботови ДБ нису дискретно подучили.

Остаје питање оцене аутошовинистичких метастаза. На аутошовинистичком "Видовдану" је о мерењу аутошовинизма прибележена једна твитер преписка, чији део цитирамо:

Биљана Лукић ретвитује Радун

Можете ли @БранкоРадун, да ме упутите на детектор за патриотизам? Последњих 30 година најгласније се њиме бусају хуље, па да проучим статистику.
... Сигурна сам да сте у праву, ал' наука је учинила мерљивим скоро све, па и љубав и мржњу.
Баш бих волела да се упореде реалност и пропаганда...

Радун @БранкоРадун
Аутошовинисти су скочили да докажу да термин аутошовинизам није правилан, да се ретко где користи а не доказују да они нису аутошовинисти. Мисле да ако оспоре термин да ће нестати њиховог анимозитета према свом народу и његовој традицији. А боли их то јер се огорчено бране...

Радун@БранкоРадун

Ја сам се одувек питао како ће изгледати кад одрасту они ликови из што су се палили на приче о европским вредностима и љуцким /НАП: ЈБГ/ правима, уместо да јуре за цурама, да излазе са другарима у град, иду у биоскоп и на свирке. 
Сад, отприлике могу да схватим.

Војислав Милованчевић‏ 

Одговор за корисника @БиљанаЛуки @БранкоРадун
Ја сам се одувек питао како ће изгледати кад одрасту они ликови из школе што су се пржили на приче о границама, гледали ко је какве вере и нације, уместо да јуре за цурама, да излазе са другарима у град, иду у биоскоп и на свирке. Сад, отприлике могу да схватим.
...

Госпођа Биљана Лукић дакако себи никада није поставила питање да ли су хуље они који су правили "пасја гробља" за Србе, који пребијали остареле хероје пуковника Драгутина Гавриловића и Војводу  Петра Бојовића, који су србијанске домаћине "лишавали српског националног достојанства" итд. Њој је то досадно. Ништа бољи није г. Милованчевић, који је резистентан на "приче" о трафикингу људским органима (Срба), већ отприлике схвата.

Истина је међутим да они који су заступали "српску страну" на челу са Радуном, нису били кадри да одговоре на питање "како се мери аутошовинизам"? Наравно, ако су мерљиви љубав и мржња, зашто не би били мерљиви аутошовинизам и патриотизам?

Наравно, не постоји само патриотизам и само аутошовинизам. Већина људи гравититира између ова два антипода. Али, измерљиво је.

Ми не тежимо за формалном научном прецизношћу, али можемо да предложимо једноставан и врло сигуран скрининг тест за брзу идентификацију стања свести на скали од потпуне мржње према свом српском народу па до некритичног фанатизма.

ТЕСТ:

На скали 1-10 процените наше историјске личности:

- Kраља Александар I Kарађорђевића
- Ђенерала Драгољуба Михаиловића
- Државника Војислава Kоштуницу

Саберите оцене и поделите са 3.

Ако је резултат:

1-2:
Не спадате чак ни у аутошовинисте него у потпуне расисте, крвожедне усташе невредне живота.

3-5:
Aутошовиниста

6:
Нит смрди, нит мирише

7-9:
Патриота

10:
Фанатик без критичког расуђивања

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА