Пређи на главни садржај

СКРОМНИ ЉУДИ, НАШИ ХЕРОЈИ


Са првим лахором пролећа које ће нам сасвим извесно стићи по оптимистичким најавама метеоролога за пар недеља, и ја полако излазим из медвеђе депресије.

Ред је да се се овог сунчаног мајског дана подсетимо да међу нама има пуно добрих људи, тако да нисам сам. Из урођене скромности простор блога, који за ову прилику пре може да се зове "влог", препустићу непатвореним, неизвештаченим, ненакинђуреним, људима међу нама, који нису зли и себични већ шире доброту која се сада зове "позитивна енергија".

Елем, ја новосадски Радио Сигнал не слушам из опреза и менталне дисциплине. Музика коју они пуштају, па то је страшно! О чему се ради, објаснио човек од струке:Но, имају они својих луцидних тренутака. Тако имају рубрику "Херој дана". Хероји дана су они међу нама који раде добре ствари, али слабо допире до шире јавности, будући да нас затрпава ботокс и сипорекс. А, уистину, пардон, ваистину, вредни су похвале. Пуно је таквих. Примере нисам изабрао по неком нарочитом критеријуму, већ више да сагледамо ширину душе.

Вреди погледати, мада нисам технички вешт да снимке поставим директно на Јутјуб. Немојте да вам буде тешко да мрднете два пута кажипрстом којим иначе немилице млатите, уђите у линкове, вреди погледати за боље пролеће.

1. ДЕВОЈКЕ ИЗ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ. Припремале се за школско такмичење из пружања прве помоћи и управо тада десила се саобраћајна незгода. Оне су прве притекле у помоћ повређенима.


2. Младић/дечак ако хоћете, који, чим је положио возачки испит, волонтира. Каже да га чини срећним осмех који је видео код оних којима се нашао.https://www.facebook.com/radiosignal/videos/516888155381889/

3. Госпођа у врло поштованим годинама, у деветој деценији, још је активни спортски навијач. Радује се спорту.


4. Човек који чува сећање на 6. април 1941., када је у бомбардовању спаљена Народна библиотека у Београду, тако што сваке године на тај дан остави неколико вредних књига у једној телефонској говорници.

...

Толико од мене што се тиче оптимизма. Претрг'о сам се.

'Ај сад ви, ако се сетите шта сте данас видели око себе.

Срећна Весна!

Коментари

Популарни постови са овог блога

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ


Има неки стари совјетски ратни филм „Туђ међу својима, свој међу туђима“. Тако је некако и са мном.
Лако је било на „Аутономији“ Динка Грухоњића. Тамо је фронт био јасно одређен, знао сам ко ми је непријатељ и како да нападам а како да се браним. Изгледа апсурдно али тамо сам се осећао слободно и писао лако. Негде пред крај, када је било јасно да ће морати да ме банују освануо је (9.12.1914.) и овакав коментар...

Nadjebava vas Nimbus očiglednim činjenicama, koje vi prenebregavate, i realno nemate mozga da mu se suprotstavite…Nimbus je pobedio ovde i istovremeno porazio vaš pokušaj da po rođenju pomislite da imate i mozak Upecali ste se. Igra gotova....
Сасвим је супротна ситуација када сам међу својима, међу патриотима или, чини се у већој мери, лажним патриотима, у души комунцима. Ту јасног фронта нема, а псина је неограничена. Е ту, где бих по природи ствари требао да се осећам добро (јер „Домовина је тамо где ти је добро“), заправо имам утисак да сам у Лубјан…
ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА(2)
ЗОРАН ЂИНЋИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА„Коме је до морала, нека иде у цркву!“
Све је педантно цензурисано, па не знамо ко је Зорану тата. Штури и никад довољно сигурни подаци Википедије казују да је Зоран Ђинђић (Босански Шамац, 1. августа 1952 — Београд, 12. март 2003) био српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке, дугогодишњи председник Демократске странке, градоначелник Београда (1997) и председник Владе Републике Србије (2001—2003). Kао мали, живео је са самохраном мајком Милом, која је радила као кућна помоћница на имању богатунске породице Изетбеговић. Иако рођени у истој кући, судбина их је послала на различите стране. Изетбеговићи су стигли из Београда у Босну, док је Ђинђић отишао из Босне у Београд. Алија се касније у Сарајеву борио за Босну, а Ђинђић у Београду против Србије.

Ђинђиђ је папазјанија Лава Троцког, Стева Крајачића и Романа Абрамовица.

И поред похвала кој…
45 ГОДИНА БЛОКА 45- ОД УТОПИЈЕ ДО ДИСТОПИЈЕ

Насеље Сунца

"Насељем Сунца" назива се у титографској митологији Блок 45 на Новом Београду. Пројекат је требао да послужи као идеал комунистичког прогреса.

Почетком 60-их година Регулационим планом општине Нови Београд предвиђено је да се на подручју села Бежанија изгради стамбени рејон са око 60 000 становника.

Уз саму обалу Саве предвиђена су два стамбена блока (45 и 70), величине од око 115 ха за изградњу око 9000 станова са око 32000 становника.

1965. - Општи југословенски конкурс за добијање идејног урбанистичког решења.

1966. - усвојен је Детаљни урбанистички план блокова 45 и 70 на Новом Београду који је израђен на основу првонаграђеног рада аутора архитеката Ивана Тепеша и В. Гредеља.

1967. - уступљено земљиште за изградњу пословном удружењу „Инпрос“ и ГП „Kомграп“, расписан конкурс за добијање архитектонских решења објеката.

1969. - почело се са изградњом првих објеката у Блоку 45. У потпуности је изграђен је и реализован у тада …