QUO VADIS, ГРАЂАНИНЕ ПОКОРНИ

QUO VADIS, ГРАЂАНИНЕ ПОКОРНИ


Ваљају се невелики али упорни и разгранати грађански протести Србијом. С обзиром на размере пљачке, ниво корупције и вртлога распадајућег друштвеног сустава у нечему што се још зове Србијом, протести су слаби какви би морали бити. Превише смо трпељиви. Овакво организовано безвлашће, у коме је нарочито и циљано урнисан темељ здравог друштва - школство и здравство, ни један цивилизован народ не би трпео. Протести су, дакле, потпуно оправдани.

Ако се уважи стање опште друштвене депресије и поколебаности српског национа, протести су снажнији него што би се реално могло очекивати. 

Није међутим добро како се усмеравају протести. Никако то што се ради не ваља. Само један важан детаљ - из гласила наклоњених "плишаној" побуни инсистира се да су протести "грађански" а никако "народни". Ово малограђанско инсистирање на финеси дефиниције протеста имплицира намеру да се подвали народу, односно да је једини стварни циљ тајновитог организатора побуне само да султан и калиф промене улоге. Уистину, из тог наслова актуелних "гибања" сви који себе не желе да виде као члана аморфне грађанске масе сумњивог морала, разумеју да су непожељни јер су примитивни неурбани историјски рестл.

Другим речима, замисао је да протести буду идеолошки истовремено и нео-левичарски/титоидни и грађански, што не бива јер се титоидно и грађанско узајамно искључују. Contradictio in adjecto, што би мудраци казали.

За спољашње моћне манипулаторе, протести су корисно средство да се владајућа "стабилократија" држи корита испоручених решења. Иначе, биће свргнути и бачени у арену.

Да ли било ко озбиљан може да помисли да неуротични, хистерични, делимично помућене свести Сергеј Трифуновић може да "мења систем", што тврди да му је циљ? Шта би радио да чудом успе у намери? Довео би Јова Дивјака за министра војног. Да, такве би ствари радио, јер му памет даље колабира. Адолесценти се "ложе" на његову вулгарну драмосерију. Наравно да су тиме одушевљени пошто су адолесценти, али то нам ништа не помаже. Ложили су се клинци и на Белог Прелетачевића па су га брзо заборавили.

***

До невоља је дошло када се гибајући фронтмен Сергеј Трифуновић, понет еуфоријом, сетио да је Нови Сад "Српска Атина", да је сепаратизам недопустив, фашистички, те да је Ненад Чанак облапорна наказа на народној грбачи. Увређени сепаратисти су нетом демонстративно напустили демонстрације.

О наступу Сергеја Трифуновића у Новом Саду огласило се нешто што себе оглашава као нестраначки део Савета протеста "1од5милиона". Нико не поставља питање ко је и као формирао тај високи Савет и делегирао депутате у њ, а поготово како су се, по ком критеријуму, те "нестраначке личности" олити политички комесари обрели у Савету Стараца? Како год, ови сигурно недемократски октроисани представници самопроглашене "интелектуалне елите" су се згрозили на Сергеја:

"Kоначно, сматрамо да таквим (нап.: Сергејевим) јавним изражавањем нећемо створити боље друштво. (Бла, бла, бла...)... Позивамо грађане и грађанке Новог Сада да се сви заједно и даље боримо за своја права да изградимо слободно друштво по мери слободних грађана и повратимо државу коју су отели председник Србије и његова клика. Да поново стекнемо слободу отпором и непристајањем на насиље, корупцију и криминал који сада владају нашом земљом."

Непристајање на насиље, корупцију и криминал, подршком Чанку???!!!

Међутим, исти тај "нестраначки део Савета" није имао ништа "за рећи" поводом наступâ и одвратних аутошовинистичких тирада приглупог и вазда подгузног титоида, ватреног присталице ЛДП, Милојка Пантића, за кога је чак и "Јасеновац убачени елемент мржње".

Да шизофренија буде потпуна, Ненад Чанак и Чеда Јовановић подржавају политику Александра Вучића док њихово чланство не само да учествује на протестима већ отворено показују претензије да они преузму вођство против "српског фашизма" и Александра Вучића???

Сукоб Трифуновића и Чанка настављен је даље псовачином у стилу тинејџера из Јатаган-мале.

Такви би да решавају наше животе?!

***

Вратићемо се на новосадске говоре Сергеја Трифуновића по другој ствари. Истом приликом је грдно замерио студентима што "уместо да демонстрирају једу шницле у мензи". Зато опомињемо на заборављене студентске протесте из 2012. године. Тада су се студенти масовно побунили против Хашке тираније.


Наводимо како су се тада грађанисти односили према судентима:

Пера Луковић Цитат:

"...Бљутави, академски национализам

...Неколико тисућа национално освешћених студената који недељама не могу да уче јер их академска душа боли због хашких пресуда – уместо на испите, кренуло је на београдске улице да у традиционалном кич-патриотизму покажу да, како рече један од организатора, „омладина осећа неправду која се тиче целе Србије и да жели да покаже да та неправда боли“. Носећи пароле које су неодољиво подсећале на воњ милошевићевских фанатика ( „Хашки суде докле више", "Судије треба да суде по закону, а не по налогу", "Не дамо Kосово", "Свако је невин док се не доказе да је Србин", "Хаг, право силе, а не сила права", "Од ваше правде, нема веће неправде"), студенти су, наравно, добили подршку нациста из Образа и тешких десничара из организације 1389. Укратко, ништа ново. Још једна фашистичка представа у земљи Србији у којој се национализам пажљиво гаји и негује...."

Kоментари пратећих пара-усташа накићени су, најбоље што су могли да смисле, разним епитетима...„србски кретени“, „багра“, „говна“... и сл., уз редовни вапај „о зар сам ишао/идем на исти униврезитет“, чиме се жели самоистаћи неупитна висока интелектуална разина лајавог Периног акрепа.

Дабоме, количином избљувака и масовношћу накариканих „лајкова“ неприкосновен је Б92.

Динко Грухоњић није заостао у лајању:

Цитат:

СТУДЕНТИ“ ПРОТИВ ХАГА ЗАЈЕДНО СА НАШИСТИМА И ОБРАЗОМ
дец 4 2012

Где су, у ствари, нестали прави студенти?

Где су, у ствари, у овој недођији од земље, нестали „прави студенти“? Мислимо на оне који су се одвајкада некако борили за праву правду, који су – због своје младости – били пре свега левичари, анархисти да не кажемо? Данас, ето, имамо следећу ситуацију: студенти су најконзерватнији део овог друштва, а пензионери, канда, најлибералнији. Можда је то због тога што су студенти ни мање ни више него деца својих родитеља. А знамо какви су им родитељи. Зато је наиван онај кога чуди оваква вест..."

Динкови „прави студенти“ су, скоро генерално, неприкосновено најгори изрод који је Србија хранила.

Наравно, Динко је у бесу промашио тему - протест студената нема везе са икаквом идеологијом, сем ако не мисли да су тужиоци и судије хашког Трибунала комунисти на тајном задатку, а она зградурина му се не привиђа као хотел "Лукс".

Деци се урличе СМРТ ФАШИЗМУ!!!

Отуда, одурно је и трпање министра Селаковића-„праведног“, у први ред протеста, да буде уочен, у оном дану када су његови шефови отишли да продају државу и Тачија пољубе у папучу.

Чеда Јовановић, који се богатства домогао водећи студентске демонстрације, сада резигнирано тврди да су студенти ударили „нож у леђа“ европској перспективи. "Србија је уморна од давалаца туђе крви и политичких пиромана попут Селаковића. После овога министар правде мора да поднесе оставку или да буде смењен у Влади", навео је Јовановић.

*
Питали би Сергеја Трифуновића, шта је радио у та доба када су студенти покушавали да пробуде учмалу Србију, а "пси мира" у чопорима насртали на ту омладину? Ништа није радио осим што је јео шницлу, трзао вињаке као Буч Касиди и шмркао бурмут.

Последица је да је омладина политички затупљена  па да једино што је интересује су диплома и авионска карта у једном правцу, без повратка.

Тако сте одбацили студенте и њихову позитивну енергију. На сличан или грознији начин превели сте навијаче у политички коректне криминалце. Глас српских патриота и сељака угушили... На вашим "демократским медијима" влада слобода мишљења као у време Зоговића и Ђиласа... А сад би да вас сви прате као зомбији. Па за*ебите, мајстори.

***

Вучићева одбрана стабилократског квислиншког режима базира се на два стуба.

Први стуб је пучина која се задовољава минималим пленом и демагошким букањем. Могли би да парафразом обрнемо чувену изреку Винстона Черчила и констатујемо да "никада тако мало људи није зависило од толико много људи"! Но, ако пучина осети сигнал из вана да лидер више није у милости, неће га бранити.

Е, зато Вучић има у рукама најмање 7 адута на које ће немилице бацати на зелену чоју. Свој опстанак на власти плаћаће делом по делом државног суверенитета и природним ресурсима:

1. Признавањем "Kосове"
2. Укидањем Републике Српске
3. Републиком Војводином
4. Аутономијом Санџака
5. Увођењем санкција Русији
6. Уласком у НАТО
7. Здравом водом

После, рачуна АВ, више никоме неће бити важан, а велики је бели свет. Ко је мега-богат може да ужива попут Мире Марковић.

На супротној страни, изреку В. Черчила можемо вратити на изворну верзију и применити на актуелни млако-продужени бунт: "Никада тако много људи није зависило од тако мало људи"! Улични протести су неопходни, али нису довољни. Кључна ствар је да заиста опозициони посланици у Скупштини Србије врате мандате. Тиме би се отворила парламентарна криза коју не би било могуће (бар хипотетички) решити без дословних испуњавања захтева протеста, што би, nolens - volens, урушило режим.

Лицемерја ЕУ свесни су и у ЕУ. Они, за разлику од наших евро-фанатика нису толико егзистенцијално зависни од грантова, а Балкан је тек тачка на светској гео-поличкој мапи. Зато могу слободније да се изразе:

"...Две деценије по завршетку југословенских ратова регион се љуља између егзодуса и револта. Услед разочарања мршавом перспективом десетине хиљада људи годишње емигрира из земаља Западног Балкана. У исто време, међу онима који остају расте озлојеђеност због катастрофалног здравственог система и кризе образовног сектора, лоше јавне инфраструктуре и еколошких проблема.

Некада сматрана узданицом, Европска унија је прокоцкала свој углед на терену, јер се према мишљењу многих људи сувише ослања на ауторитарне вође као политичке партнере. И сада су политичари ЕУ узроковали љутњу: пошто су опозиционе партије у Србији, Црној Гори и Албанији кренуле у бојкот парламената, из Брисела је лапидарно поручено да једино парламент може да буде место политичког дијалога, те да опозиција тамо треба да се врати. Бојкот је разумљив, каже пак политиколог Џихић. „Kултура ауторитарне неформалности редукује парламенте на кулисе у лажним демократијама региона“...."

Да. Али због "поруке из Брисела" наши кнезови нису ради кавзи.

Ово би био кроки борбе за "европске вредности" у иначици "грађанске Србије".

Зато је важно да се мандат за револуцију врати народу.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА