ЂУРИНЕ ОПШТИНСКЕ СТРАТЕГИЈЕ

ЂУРИНЕ ОПШТИНСКЕ СТРАТЕГИЈЕ


...Ипак и у моралном, као и у културном погледу, он је у основи остао примитивац.
Неомекшан културом, а са олабављеном моралном кочницом има сирове снаге напретек. Школска диплома, као улазница у круг интелигенције, дала му је претерано високомишљење о себи самом.

У друштвеној утакмици тај дипломирани примитивац бори се без скрупула, а с пуним уверењем да тражи само своје право које му је школа признала. Он потискује супарнике немилосрдно као да нису жива бића него материјалне препоне. Он је добар „лакташ” – израз који је продро у општу употребу једновремено с појавом полуинтелектуалаца.

Он уопште духовне вредности не разуме и не цени. Све цени према томе, колико шта доприноси успеху у животу, а успех узима у „чаршијском” смислу, дакле сасвим материјалистички.

СЛОБОДАН ЈОВАНОВИЋ: "ШТА ЈЕ ПОЛУИНТЕЛЕКТУАЛАЦ"


Србија је симулакрум државе са највише стратегија по глави становника. Што више стратегија, то гори симулакрум.

"Стратегија", то би требало бити нешто крупно и озбиљно, важно за народни напредак. У свету корумпираних бирократа "стратегија" је међутим само још једна згода за шпекулације.

Французи су дефинисали естетику "лар-пур-лар" - "уметност ради уметности", независну од морала. У Србији је конструисан покрет "стратегија ради стратегије", који је једнако резистентан на морал.

Типичан пример коруптивне локалне управе је Општина Темерин на челу са, хај'мо рећи, легендом "сналажљивости" проф. Ђуром Жигом. "Скочи-политичар". Све што раде Ђура и његови другови, једнотрећински интелектуалци, мутније је од Дунава. Све су то нека буразерска предузећа, буразерска култура, буразерска омладина, буразерско здравство, буразерски спорт.

Крен'о их шут. Овај кућу, онај дрвару. Да сви становници количински напредују као руководиоци, личило би да Темерин лежи на нафти. Не лежи на нафти већ на СНС партократији.

Ђуро се покрио "стратегијама" уз шпицловску рачуницу да се нико неће мучити читањем скупо плаћеног празнословља.

У објављеним актима Општине Темерин може се наћи обиље стратегија и акционих планова. За сваког по нешто... Све обилато, обично по сто и више страна, па уживајте и мислите што вам је драго.

АKЦИОНИ ПЛАН ЗА УKЉУЧИВАЊЕ ГРАЂАНА У ПРОЦЕС ДОНОШЕЊА ОДЛУKА О ТРОШЕЊУ СРЕДСТАВА ПРИKУПЉЕНИХ ПО ОСНОВУ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН ЗА ПЕРИОД 2018-2021. ГОДИНЕ

ЛОKАЛНИ АKЦИОНИ ПЛАН ЗА МЛАДЕ ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН 2017-2021

ЛОKАЛНИ АНТИKОРУПЦИЈСKИ ПЛАН (ЛАKП) ЗА ПЕРИОД 2017-2020. ГОДИНЕ

ПРАВИЛНИK О ПОСТУПKУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ОПШТИНСKОЈ УПРАВИ ТЕМЕРИН

ПРАВИЛНИK О ОРГАНИЗАЦИЈИ И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ РАДНИХ МЕСТА У ОПШТИНСKОЈ УПРАВИ И ОПШТИНСKОМ ПРАВОБРАНИЛАШТВУ 19.05.2017.

ПЛАН KАПИТАЛНИХ ИНВЕСТИЦИЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН 2017-2020. године

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН 2016-2020. ГОДИНЕ
Стратегија развоја културе општине Темерин 2015-2020.

ПРАВИЛНИK О KОРИШЋЕЊУ ИНФОРМАЦИОНЕ ОПРЕМЕ 

СТРАТЕГИЈА (ПРОГРАМ) РАЗВОЈА СПОРТА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН СА АKЦИОНИМ ПЛАНОМ 2016 – 2018

АKЦИОНИ ПЛАН ЗА ПРОГРАМ РАЗВОЈА СПОРТА ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН 2016. – 2018.

ЕЛАБОРАТ О ОПРАВДАНОСТИ ОТУЂЕЊА ГРАЂЕВИНСKОГ ЗЕМЉИШТА БЕЗ НАKНАДЕ У ЗОНИ "ИЛАНЏА" У ТЕМЕРИНУ KОМПАНИЈИ "МАММИНГЕР KОНСЕРВЕН - СРБ д.о.о. НОВИ САД"
Закључак Општинског већа општине Темерин

ПРАВИЛНИK о ближем уређивању поступка јавне набавке - пречишћен текст 

П Р А В И Л Н И K О УНУТРАШЊОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ РАДНИХ МЕСТА У ОПШТИНСKОЈ УПРАВИ (ПРЕЧИШЋЕН ТЕKСТ)

ИТД ...

Поред гломазне општинске бирократије, постоје и визионарски трабанти боље будућности типа "Агенција за развој Општине Темерин". ("Агенција" - то звучи тако модерно). Ко су они и чему служе није лако сазнати. Није ме мрзело завирити на њихов сајт, у одељак "План капиталних инвестиција општине Темерин 2017-2020". Тамо нема ништа.

Ако сте одлучни у покушају да упоредите зацртане агенде темеринских стратегија са животом, честитамо на ентузијазму. Имате мање шансе да тај корупцијски чвор размрсите него да решите тајну Бермудског троугла. Ја сам после неколико дана лутања из шупљег у празно одустао депримиран сазнањем да нисам кадар да схватим шта сви ти људи у ствари раде.

Тешко се може уважити да је малој заједници на скученом простору каква је Општина Темерин са 32.000 житеља, потребно нешто бомбастично попут "Стратегије културног развоја". Али, да не цепидлачимо. Оно што се првим погледом види је да је "Стратегија развоја културе" Темерина усвојена пре опште темеринске развојне стратегије. По себи, тако нешто је бесмислица. Из обимног елабората се не види, или се бар јасно не види, како се та стратегија уклапа хоризонтално - са суседним локалним заједницама, а како вертикално - до републичких институција. Да спроводи "Дунавску агенду" закључно са Земуном, то се пак очито види.

Кад ову хаотичност помињемо имамо на уму сасвим конкретне примере политичког сасецања културних и националних критеријума. Док се паре буквално разбацују на будалаштине па ако хоћете и штеточинске "пројекте", "Матица српска" - наша најстарија културна институција доведена је у понижавајући положај. Руководство "Матице српске" је присиљено да обија прагове и мољака за донације за "Летопис Матице српске" како се не би угасио. Цена опстанка било је политичко уподобљавање. 

У уводу наше Стратегије пише оно од чега локалним маснокопитарима  заиграју лептирићи у стомаку:

"...Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, а по основу конкурса за суфинансирање унапређења институционалних и управљачких капацитета у јединицама локалне самоуправе у АП Војводини за 2014. годину. Вредност пројекта је 1.500.000,00 динара, а од тога је Влада Војводине обезбедила 992.000,00 динара."

У израду "пројекта" укључено је 80 општински интелектуалаца. Општински think-tank олити "труст мозгова". Све то "аутори стратегије", "координатори радних група", стручни консултанти, ту је и лекторка (која није ни покушала да документ ослободи бирократског фразирања) и преводиоци. Скромно сматрам да нити Темерин има 80 интелектуалаца, нити су назочних 80 паунова и пауница уверљиво показали спремност да штите кључне културне вредности. Да су интелектуално одговорни, у први план би поставили заштиту оног културног добра које је најугроженије, дакле ћириличног писма. За овај задатак нису потребна велика средства већ интелектуални труд инспирисан вишим етичким вредностима. Скраћено: Поштење. Ми не знамо о чему се дискутовало у серији културних "радионица" али је разултат генерално врло скроман. То је дело полуинтелектуалаца*.

15.000 евра да би се бацило на папир нешто за шта је већ неко у општини запослен да уради? Па и то што урадише има "вредност" само као средство у даљим апликацијама за паре на разним конкурсима.

Можете појмити о коликом новцу је реч ако ову суму мултипликујете бројем од око 200 општина и свим гранама за које се праве сличне ствари.

У дебело плаћеном пројекту о темеринској култури, најпре ћете прочитати шта о култури мисле извесни Октавио Паз, те Јехудин Мењухин и Андре Марло. Ово, да се добије "на тежини". Помни читаоц нема друго него да стекне уверење да су поменути уметници размишљали све гледајући у Темерин, помоћу "фантастичних могућности Википедије"?!

Затим се зарања у средиште проблематике у сјајној изведби Шуварових ученика:

"Да би се постигао овај циљ, култура би требало да се посматра и кроз своју улогу и допринос развоју друштва, али и кроз потенцијални допринос културе развоју локалне економије. Потребно је да се креативном и сектору културе омогући амбијент погодан за развој."

Свакоме је јасно да је цитат испразна тлапња на трагу Радомира Константиновића и његове "Философије паланке". Културна "улога и допринос развоју друштва" може да иде и у правцу подршке СНС (и нигде више) и хепи-пинковских ријалити-програма, који су очито врховна Вучићева културна стратегија развоја друштва.

Али, то није култура, већ анти-култура.

Шта се коначно ради? Тринаест стално запослених у "Темеринском културном центру", тринаест темеринских културбутдоваца, са локалним буџетом за четири године око 180.000.000 дин., приде разне "подршке", уради објективно нешто више него што је ономад постизао усамљени али симпатични ронин "Култур-Јошка". Треба нам цртани филм уместо садржаја који се могао урадити мобилним телефоном?

Коначно, све те стратегије се заврше Цаканом на малој сеоској приредби.

Оно што нигде не пише је да је "културни" практикум започео гашењем "Радио Темерина", а завршио подршком сјајној фејсбук страници "ТЕМЕРИНСКИ ВАШАР", оличењу овдашњег културног дискурса.

Сад следе излазна стратегија, те културна стратегија до 2025., под условом да Србија дотраје, и, ако буде лове.

Не сумњајте да је у другим друштвеним гранама друкчије. На против. У спорту имате јалову стратегију после које су деца још бангавија, након које следи продаја спортских објекта приватницима.

Економија? Па ту је све труло. Већина људи покушава да се уклопи у "систем" који је толико пробитачан да је прилика да ћемо са њим пропасти.

Има ипак људи који хоће да бране друштвено добро.

Ако неко систем непредвиђено само мало избаци из колотечине, систем рефлексно показује своју стварну насилност.

Неко се дрзнуо да тражи од Жиге да положи рачуна о општинском пословању.

Ђуро је најпре одбио да даје информације од друштвеног значаја што је дужан по својој позицији. Затим су општински службеници опоменути да инсајдерском објавом "компромитујућих" докумената "крње углед предузећа", те ће добити отказ ако их ухите. Успут су на неке адресе стигли главати кратковрати СНС гончи да запрете. Међутим, документи и даље тајновито излазе на видело. Подносе се кривичне пријаве на основу тих докумената.

Па шта? И Милиција је њихова. Постоји стратегија оличена у дужини пендрека у односу на опозицију.

....
* Ако је питање шта би критичар "Стратегије" тј. потписник ових редова радио, односно који је његов стратешки правац, одговорићемо: Какав год мој идеолошки став био о грофу Сечењију, у опште није тешко препознати значај темеринског Каштела. То је скуп објеката и простор који носи прворазредни историјски, културни, туристички потенцијал.

Неразумно је, ако хоћете и недостојно, да се такви објекти користе за кафиће, па и за потребе средње школе. Замак није подесан за ту намену, ако је до школства и културе.

Ако нисте кадри направити савремену школску зграду, а замку вратити музејски и господствени карактер, маните се вођења општине.

Међутим, Ђуро са својим бесловесним стратегијама и "идејним пројектима" иде даље. Сад, врло "патриотски", хоће ту да диже своју Задужбину у виду православне цркве. Да се његово име во вјеки вјеков у камен уклеше.

То не ваља, то је глупо, то је невитешки, то је етички уникум!

"Актуелни председник Скупштине општине Темерин Роберт Пастор из Савеза војвођанских Мађара рекао је да за његову странку није прихватљиво да се црква изгради на заштићеном подручју, јер је Стари парк "неадекватно место за то, без обзира на веру".  

"Право српског становништва треба испоштовати, али цркву не треба градити у парку који је под заштитом", казао је Пастор."

Побогу људи, човек је у праву. Шта то радите, битанге?

Пастор је још наступио дипломатски недоречено. Истина је да су најбоље позиције на главној улици где би цркву требало градити заузео "Nouveau riche" (= нови богаташи, скоројевићи) за своје предузетничке пројекте кладионица и "шерпе-лонци Win-Win", или су "бацили око" на оно што је преостало, па зато не може да се нађе простор за цркву, те је хајмо је бацити тамо где нећемо ометати своје контроверзне предузетнике.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА