РУРБАНИЗАЦИЈА НОВОГ САДА



АНKЕТА: Реците нам - какав ће бити живот у Новом Саду за пет година?

Нови Сад неминовно доживљава РУРБАНИЗАЦИЈУ. Такву судбину доживео је Београд, ударним таласом колонизације 45-48. Пренасељен становништвом из најпасивнијих динарских предела, у једном периоду после рата Престони град је постао подручје са најнижом писменошћу у Југославији. Школовањем у вечерњим школама и пиштољ-дипломама, добили смо новокомпоновану елиту ("нову класу", "четврти сталеж") коју препознајемо по кодним именима "Дедиње" и "Круг двојке". Надаље, Београд је надопуњаван најпоузданијим удбашким, официрским и партијским кадровима. Архетипски пример концентрације кадровика на једном месту је чувени БЛОК 45. Потомцима тада насељених службеника су имали обезбеђени пролаз у елиту. Из Блока 45 су С. Милошевић, А. Вучић, Коракс и многи други.

Иста судбина је већ захватила Нови Сад. Новодошли немају ни емпатије ни способности да управљају градом у убрзаном развоју, а да знају да сачувају његов карактер и традицију. Нови Сад више није Српска Атина. "Стари" Новосађани од после рата се гнушају тог тако препознатљивог "надимка" града. Они ни не знају шта је то.

Слушао сам једног архитекту на одговорном месту, пореклом "из оних крајева" који се залаже да се старо језгро града поруши и подигне нови, модерни центар. "Шта ће то старо?" - вели.

У будућих пет година промену духа градског познаћете управо по опкољавању језгра града безобличним бетоном, металом и стаклом и лаганом али упорном његовом гушењу.

Изградићемо још један "најружнији град на најлепшем месту", како рече Корбизје за Београд.

Коначно, никаква архитектура неће сачувати дух града од грађана трибалних навика.

***

Напомена: Коментар је цензурисан на сајту Радија 021, на коме је иначе дозвољено да се пише "србијетина", "сврбија", да се заговара отворено сепаратизам и сличне грађанске и проеуропске идеје.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА