МЕДИЈСКА БЛОКАДА И САМОБЛОКАДА

МЕДИЈСКА БЛОКАДА И САМОБЛОКАДА



У  Београду су ових дана ДСС и Двери одржали трибину о медијској окупацији Србије. Говорници Ђорђе Вукадиновић и Драган Чабаркапа су још једном скицирали у главном свима јасну ситуацију, међутим нису покушали да се издигну изнад схоластичке површности наше стандардне „политичке аналитике“.

Након описа механизама којима Вучићев режим контролише српски медијски простор, Вукадиновић је изнео и могућности како пробити медијску блокаду.

Прва могућност је улазак руског фактора. Но, пошто је то слаба нада, Интернет је узет као реално најјаче средство пробоја.

Друга нада јесте интернет с обзиром да они који се информишу преко интернета, уопштено имају здравији и шири преглед политичке сцене у Србији од људи који информишу преко телевизије и штампе.

Окосницу гласача СНС чине старији и мање образовани бирачи, али пре свега људи који се информишу са медија под контролом режима. Број корисника интернета у Србији је у сталном порасту, што дугорочно може да ослаби и компромитује актуелну медијску тортуру режима и „независних“медија под контролом Запада.

И, ту се огледа површност и подложност клишеима наше аналитичке елите.

По "дифолту", јел' те, "старији и мање образовани бирачи мање користе Интернет, ослоњени су на медије под контролом режима.  Добро, а шта читају млађи и више образовани бирачи на Интернету?

Бирачи који користе Интернет, убедљиво највише се ослањају на "Блиц": +1.000.000 посетилаца дневно, "Курир" и "Телеграф" око 650.000, "24 сата" + 500.000, "Србијаданас", "Новости", "Б92","Ало" 400.000 и више, "Купујемпродајем" и "Мондо" 300.000 и више.

Логично би било да људи ширег размишљања у ситуацији агресивног медијског једноумља посегну за алтернативним изворима информисања. Па, да покушамо упоредити наведене бројке са посетама недвојбено патриотским порталима? Јесте непријатно, али мора се. НСПМ, један од лидера у овој класи као свој рекорд наводи - У четвртак 14. 05. 2015. године, сајт НСПМ Ђорђа Вукадиновића је имао 35.305 јединствених посетилаца. Не могу наши патриотски портали дакле да се носе ни са "ЗораннаХ".

Када је реч о прегледаним страницама са мобилних уређаја, Блиц.рс је имао 83,7 милиона прегледа, што је више од прва два конкурента заједно (38,3 милиона + 30,3 милиона = 68.6 милиона прегледа).

Осим тога, "Блиц" је први и по укупном броју инсталираних апилкација за мобилне уређаје- 1.241.000!

Па, поштовани читаоче, личе ли "инсталиране апликације" на стандардно понашање старијих људи нижег образовања? Колико „инсталираних апликација“ има најучинковитије наше патриотско гласило? Додаћемо, макар изгледало пакосно, да на моћном средству Интернета – Јутјубу, приказ поменуте трибине о медијској окупацији до тренутка писања текста има читавих 250 прегледа иако нико не спречава гледање. То ће рећи да приказ није погледала ни родбина учесника нити руководства опозиционих политичких партија.

Како се страначки сајтови котирају?

Сајт dostajebilo.rs заузима 562. место од свих веб сајтова које су грађани Србије посећивали у последњих месец дана. Ранг листу првих пет стотина сајтова по броју посета из Србије можете погледати овде.

Занимљиво је да је рејтинг нашег сајта далеко испред осталих сајтова политичких организација. Сајт политичке организације Двери, који је други сајт те врсте по броју посета из Србије, налази се на 1580. месту. Следе сајтови Демократске странке на 1807, Социјалистичке партије Србије на 2566, Српске напредне странке на 3060, Српске радикалне странке на 3312, Социјалдемократске партије Србије на  4209. и Нове странке на 7296. месту. Сајтови осталих политичких странака у Србији нису довољно посећени да би их алати детаљније анализирали и сортирали њихове посетиоце по земљи порекла.

Да напоменемо да је по овом извору ранг листа сајтова нешто другачија него она горе презентована, али то суштински не мења ништа. У овом рангирању, на пример,  најчитаније  опозиционо гласило је „Правда“:

76 Pravda.rs ...148 Srbin.info ...268 Nspm.rs

За утеху је што се толико протежирани „Пешчаник“ котира још горе.

356 Pescanik.net

Ни једно партијско гласило не завређује пажњу, али је симптоматичан случај СНС, који далеко заостаје по читаности чак и за неким ванпарламентарним странкама (3060 место). То не читају ни страначки ботови, некмоли обично чланство. Све што их интересује у вези партије добиће налицкано и лепо упаковано од јавних сервиса, нема разлога да се муче са сувопарним партијским саопштењима.

У Србији је на делу медијска окупација са елементима медијска тортуре. Вучић је свестан да већина грађана не подржава политику коју води и да по било ком кључном параметру грађани Србије уопштено имају здраве и патриотске политичке ставове – За савез са Русијом је преко 2/3 грађана, уласку у НАТО се противи 80%, продаји Телекома се противи преко 2/3 људи, преко 80 % се противи продаји земљишта странцима. Преко 75% грађана би одбило да се одрекне Косова због уласка у ЕУ. Проценат оних који се противе политици коју спроводи Влада још је већи међу бирачима СНС-а.

Па како онда Вучић има толику подршку? Ово што је наведено у цитату Ђорђа Вукадиновића, у проценат и запету дефинише политику Војислава Коштунице, коју је са доста успеха и користи по народ успевао да спроведе. Та политика је национална константа.

Нема Вучић тако јаку подршку због медијске блокаде, већ због страха. Тај страх доводи до самоблокаде. Мој пријатељ Радомир Ђoкић је добро образложио шизофрено друштвено стање:
 
...Подели улоге и заузми крила. Екстремно штеточинске патриоте који траже немогуће гурајући народ у катастрофално страдање, са друге стране екстремне пацифисте који дају молећи да се узме све од националног интереса, а између ради шта год ти воља те ће све позитивно и право бити утопљено у ту сулуду смешу обезглављеног народа, и оцрњених поштених актера који ће утопљени неуспехом ширити депресију и веру у безизлазност. Постоји само једна формулација. Специјална пропагандна дејства!!!... Заједничко дејство титићи и запад. СТАРА ПРОВЕРЕНА ТАKТИKА, наравно уз свесрдну помоћ мањина са фашистоидним погледима на Србство!!! Ту су и нове нације по титином рецепту, и кад све то замешаш има више састојака од ловачког паприкаша. ГЛАВНА МИРОЂИЈА ЈЕ СТРАХ !!! Ми смо за мир, ми нећемо рат. Па ту мантру понављају сви имбецилно, као да је икада кроз историју било ко желео да га непријатељ нападне те да славно гине. Та парола открива све. СТРАХ је натерао народ да гурне главу у песак, док му по дупету раде шта хоће. Народ никада није ни навикао да се не иживљавају над њим, те не осећа промене у тој мери. БИТНО ДА ЈЕ МИР У ПЕСKУ!!!

Ето, зато и они којима ништа не смета да се боље информишу, било млади или стари, и без обзира на образовање, радије прихватају информације које им држава агресивно нуди и гласају затим супротно својим дубоким личним уверењима стеченим у највећој мери животним искуством.

Као најкрупнију ствар, Вукадиновић назначује „у удруживању опозиционих снага и тражењу најмањег заједничког именитеља као што су противљење продаји Телекома и других државних компанија од виталног националног значаја, очување Устава и његових државотворних одредби, одбацивање даљих уцена ЕУ које подривају интегритет и виталне националне интересе земље...

Оно што се нуди као модел "уједињавања национално политике" је фалш роба. Једноставно зато што ће се "уједињени опозиционари" сложити око поменутог "угаоног камења", а већ око неког у концепту ненаведеног питања ће се покарабасати. (Нелогичност је била приметна већ на самој трибини - са једне стране се режим/држава оптужује за медијски терор, а са друге се истој тој држави замера што продаје медије?!)

Да конкретизујемо: Моје виђење је да се спрема расцеп СНС тако да се избаци Николић и његова колико-толико патриотска фракција, и уз њих и СПС као непотребан трошак, а убаце у владу Тадић и његова групација + НВО сектор. Још и да се убаце у парламент и квази-националне странке, да би се дао привид да је присутна и она бирачка опција која је противна садашњем владајућем курсу, на челу са Шешељем.

Андреј Фајгељ нуди другу варијанту - да Запад прави "двопартијски систем", где су обе велике партије искључиво прозападне, у коме угаоног камења спотицања дакле нема. А Шешељ ће опет бити Шешељ, да се Власи не досете. У ту варијанту - која суштински ништа не мења - укључује се Вук Јеремић, као нови кандидат "опозиције" vs. Вучића или, пре, Николића. И ту наши аналитичари треба да стегну срце и признају да су сво време на погрешној страни и да су својим погрешним и штетним понашањем заправо отворили врата садашњем стању. Како би народна изрека рекла „Од кога град бранисте, њему кључе дадосте“.

Нема сумње да патриотска опозиција мора да се удружи ако мисли да ради патриотски. Но први корак је да се сами ослободе медијске самоблокаде, другим речима да своја гласила, колико их има, не држе зачаурене само за своју окошталу и потрошену идеологију, већ дозволе проток идеја, макар им се до јуче нису нимало свиђале.

И, додатни савет – окрените главе ка Белом двору. Ако решење постоји, тамо се налази.

Коментари

  1. Таман тако. Касно си споменуо Бели Двор као што биће чини ми се касно и стиже. Ако Вук није луди издајник четништва и СрБства, биће да је тачно како се канцер не може уништити док се ткиво оболело не сагори отровом или зрачењем. То даље значи ако је метастазирао тиоизам а јесте, да смо мртви или од терапије или од болести. Прецизније. титоизам се не може излечити док не погубимо све као народ и држава! Са таквим СПО јодловањем се нећу сложити, те ћу проати народну медицину таман и вампирима срца вадио глоговим коцем. Што се мора није тешко. Смрт сатанизму слобода изношењу истине.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА