Пређи на главни садржај

ПОЧЕТАК "ТРЕНАЖНОГ ПРОЦЕСА" КАД ГА ОСМИСЛИ ВЛАДА СРБИЈЕ

/педесетпрви дан самоизолације/


Да је наша Влада ментално ограничена, знамо. Но, сада, када постепено из политичких разлога излазимо из корона-изолације на светло дана, све се више испољава њен ригидни бирократски карактер.

Најбољи је пример спорт. То, како је Влада планирала профункционисавање спортских активности, више личи на немогућу мисију осми део. У сваком случају ствара додатну збрку без нарочитих корисних ефеката. Али, апарачици, по вертикали, само механички преносе инструкције. Стигло наређење од Врховног нашег "Касперског" да из политичке потребе (избора) борба против вируса мора да се постепено оконча и прогласи победа. Струка је дала мишљење какве би мере ваљало предузети ради заштите спортиста. Влада саставила једно са другим и упутила инструкције спортским савезима. Спортски савези допис шеровали под-савезима, под-савези шеровали клубовима. Господо спортски посленици, изволите се сналазити. 

Тако је до Фудбалског савеза града Новог Сада сигло обавештење из Владе Србије рогобатног наслова "Инструкције за почетак тренажног процеса врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије у припреми мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести COVID - 19". Брже-боље, дате Брнабићкине инструкције су Прецедник Новак Кострешевић и генсек Саша Живковић лично потписали, печатирали и проследили клубовима.

Свакоме ко има зрно соли у глави, јасно је да оно што је написано, чак и ако је теоријски спроводљиво, не зна се чему служи.

Очито се при писању овог спортског антивирусног туторијала, мислило искључиво на професионалне клубове, и то само на њихове сениорске погоне. Једино они могу да спроведу све како је записано зато што имају довољну инфраструктуру и већи број тренера, лекарске тимове и помоћно особље. Али, професионални клубови чине 5% спорта. Шта са осталима, оних 95% аматерских клубова који и у мирним временима једва држе нос над водом? Осим тога, шта са млађим категоријама, које опет чине више од половине укупне фудбалске армије? 

Замислите, у неком селу, жељни фудбала, на позив клуба јави се на тренинг 22 фудбалера? У нормалним околностима то је дивно. Али, шта сада? Тренер (а у селима екипу води најчешће само један тренер)  мора да их подели у три групе, па да се праве паузе од пола сата, тако да тренинзи првог тима са једним тренером укупно трају осам сати. Човек да балдише начисто. А како тренирати фудбал са размаком играча од 2 метра, под захтевом скраћених припрема? Ало бре тутумраци, није фудбал слетска манифестација.

Затим су ту и млађе категорије. Не иде се у школу, шта би друго дечурлија него трк на игралиште. И шта даље с њима?

Онда имамо маске и рукавице, око чега би, ради већ стеченог искуства, реално лако бринуло уже руководство клуба. Брисање лопти са алкохолом, и то би лако решило неколико искусних чланова управе који и онако ништа испод 43% алкохола не признају, како их је учио прецедник Вучић. Па мерење температуре, карнет-листе, и то би некако могло да се реши. Али свако мало рибање просторија, дезинфекција квака и "мокрих чворова", будите сигурни да у већини малих клубова нема ко да "одрађује". Није нам у нарави.

Постоји ту средишњи проблем, који већину мирјана не занима пуно, али ко је "из струке" и те како га разуме. Наиме, ни после педесет дана мировања, празног хода, сам Савез нема своју излазну стратегију. Они још не знају да ли ће се започета првенства одиграти до краја, или ће се прекинути. У случају мог села, наставак првенства значи одигравање још петнаест утакмица. Ако почну да играју крајем маја, завршиће до августа, под условом играња среда-недеља. У "мртвој" атмосфери, без публике. Одмах затим почиње нова сезона. Могуће, али... клубови су то морали знати пре две недеље. Није све једно припремити клуб за такав усиљени званични ритам такмичења, или да се тренира и игра рекреативно, као за време бомбардовања 1999.

Прво, не спроводи се "тренажни процес" исто кад се екипа спрема за такмичење или тренира рекреативно. Тренер мора да зна шта да ради. Друго, добар део клубова у нижим ранговима се ослања на "сопствене снаге", што је лепши назив за играче из других градова и села, а по постулатима наслеђених од социјалистичког "неаматеризма". Те "хумане звезде" коштају ђаво и по. Сад треба да се плаћа њихово долажење на тренинге, па се јави да је првенство укинуто. Или да не тренирају а затим долазе на утакмице сасвим неспремни, док они који су у међувремену тренирали по правилима Кона и Кисићке, да не могу ни да дођу на утакмицу да гледају?! Или, да се сви одрекну годишњих одмора?!

Начи невера! - што би негда знао рећи млади Брат Пантела, садашњи зализани подпредседник ФСС. Реално, од свега тога нема ништа. Суперлигаши морају да заврше првенство због захтева УЕФА, остале не треба присиљавати на рад под ненормалним околностима.

У ствари, убрзано треба да се целом друштву да привид нормалности, да је све под контролом, да има неко ко мисли о свему, и тако у реду и миру спроведу избори, односно драматична трка са једним коњем и неколико тркача за 3%. После нас опет очекују "тешке одлуке", невероватан економски раст, брига о "бакама и декама", исељавање омладине и фудбалска такмичења у којима се у напред знају прваци.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ


Има неки стари совјетски ратни филм „Туђ међу својима, свој међу туђима“. Тако је некако и са мном.
Лако је било на „Аутономији“ Динка Грухоњића. Тамо је фронт био јасно одређен, знао сам ко ми је непријатељ и како да нападам а како да се браним. Изгледа апсурдно али тамо сам се осећао слободно и писао лако. Негде пред крај, када је било јасно да ће морати да ме банују освануо је (9.12.1914.) и овакав коментар...

Nadjebava vas Nimbus očiglednim činjenicama, koje vi prenebregavate, i realno nemate mozga da mu se suprotstavite…Nimbus je pobedio ovde i istovremeno porazio vaš pokušaj da po rođenju pomislite da imate i mozak Upecali ste se. Igra gotova....
Сасвим је супротна ситуација када сам међу својима, међу патриотима или, чини се у већој мери, лажним патриотима, у души комунцима. Ту јасног фронта нема, а псина је неограничена. Е ту, где бих по природи ствари требао да се осећам добро (јер „Домовина је тамо где ти је добро“), заправо имам утисак да сам у Лубјан…
ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА(2)
ЗОРАН ЂИНЋИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА„Коме је до морала, нека иде у цркву!“
Све је педантно цензурисано, па не знамо ко је Зорану тата. Штури и никад довољно сигурни подаци Википедије казују да је Зоран Ђинђић (Босански Шамац, 1. августа 1952 — Београд, 12. март 2003) био српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке, дугогодишњи председник Демократске странке, градоначелник Београда (1997) и председник Владе Републике Србије (2001—2003). Kао мали, живео је са самохраном мајком Милом, која је радила као кућна помоћница на имању богатунске породице Изетбеговић. Иако рођени у истој кући, судбина их је послала на различите стране. Изетбеговићи су стигли из Београда у Босну, док је Ђинђић отишао из Босне у Београд. Алија се касније у Сарајеву борио за Босну, а Ђинђић у Београду против Србије.

Ђинђиђ је папазјанија Лава Троцког, Стева Крајачића и Романа Абрамовица.

И поред похвала кој…
45 ГОДИНА БЛОКА 45- ОД УТОПИЈЕ ДО ДИСТОПИЈЕ

Насеље Сунца

"Насељем Сунца" назива се у титографској митологији Блок 45 на Новом Београду. Пројекат је требао да послужи као идеал комунистичког прогреса.

Почетком 60-их година Регулационим планом општине Нови Београд предвиђено је да се на подручју села Бежанија изгради стамбени рејон са око 60 000 становника.

Уз саму обалу Саве предвиђена су два стамбена блока (45 и 70), величине од око 115 ха за изградњу око 9000 станова са око 32000 становника.

1965. - Општи југословенски конкурс за добијање идејног урбанистичког решења.

1966. - усвојен је Детаљни урбанистички план блокова 45 и 70 на Новом Београду који је израђен на основу првонаграђеног рада аутора архитеката Ивана Тепеша и В. Гредеља.

1967. - уступљено земљиште за изградњу пословном удружењу „Инпрос“ и ГП „Kомграп“, расписан конкурс за добијање архитектонских решења објеката.

1969. - почело се са изградњом првих објеката у Блоку 45. У потпуности је изграђен је и реализован у тада …