АМБАСАДОР И МАЛА, МАЛА, МАЛА, ГРУПА МИНИСТАРА

 

Жигманов: Са доласком СНС дерогирана права хрватске мањине
Фото: Танјуг/Н1
 

Медијски издресирана српска јавност већ је изгустирала трачеве око формирања најновије српске владе у сенци. Вучићевој сенци, наравно. Главни скандал-мајстор је по обичају била Зорана Михајловић, која је протеривање из напредњачког рајског насеља хистерично оплакала.

Очекивао се лом. Сад кад им она каже. "Шта ће данас саопштити Зорана Михајловић?" - питао се пригушено злурадо "Данас". Није саопштила ништа. После непроспаване ноћи, три марамице слина и изгужваног шлафрока, прихватила је
rebus sic stantibus (промењене околности), схватив да су је западни заштитници жртвовали ради виших циљева. Свануо је нови дан; нова шминка, нове цветне најлон-чарапице на буткице, огледалце, огледалце, ко је најлепши на свету?... задовољан осмех и идемо даље. Епизода Зорана је тако привремено адактирана. Аста ла виста, бејби!

"Ћао мала. Слободна си вечерас?"

Друга "одстрељена" крупна фигура, Небојша Стефановић, бивши потпредседник, бивши министар, бивши... повукао се тихо, нећемо рећи поучен примером Владимира Цвијана, али свакако непристојно тихо за играча таквог формата. Или ће бити да се формат добија на политичкој рулети у подрумима амбасада.

По списку министара рекло би се да је извршен велики ремонт владе. Међутим, нема ту ничега до фракционашких крљања унутар владајуће касте уз арбитражу г. Хила. И даље је та влада доминантно пречанска, апсолутно партизанска, антисрбијанска, марионетска у односу на западне амбасаде.

Као последицу трулих нагодби добили смо владу величине симфонијског оркестра, која, тако гломазна и буџена, тешко да може ефикасно да функционише. То се уосталом од ње и не очекује. Има ко мисли. 

Влада Краљевине Србије имала је девет министара.

Већина наших политичких аналитикуса као да не уме да броји. У разматрању нове владе њима је промакао детаљ, али битан детаљ вредан сваке пажње, да формално количински, односно бројчано, СНС који је апсолутно надмоћан на изборима, нема већину у влади. Од 29 чланова кабинета Ане Брнабић, 14 њих су напредњаци, а 15 сви остали. Дакле, СНС држи 49% тала?!

Међутим суштински, ситуација је много гора. Када се погледа које ресоре држе тзв "независни" министри, као по правилу независни од Србије а снажно нагнути Западу* и приде кадрови СНС долетели са те, еурофилне и натофилне стране (Брнабић, Мали, Весић), констатоваћемо да су финансије, рударство, енергетика, грађевинарство, саобраћај, инфраструктура, правда, европске интеграције, јавна улагања, телекомуникације, информисање, те заштита људски права, туризам, омладина (Жигманов, Мемић), уз то премијерско и једно потпредседничко место, у њиховим рукама. Дакле, код њих су и нож и погача. Они држе омчу око наше танке шије.

У другом, назови патриотском делу, слика је мрачна.

Ивица Дачић, доказани политички кингмејкер, поново министар спољних послова. Он је са СПС остао на површини на русофилној причи. Затим се три месеца правио мртав. И, гле (!), ето га, у снажној пируети узлеће поново у сами врх. Пошто је Ивица (што има сестру Евицу) ономад не трепнувши потписао Бриселски споразум, слутимо на шта је све спреман у контексту rebus sic stantibus. Може ли неко и да помисли да ће амбасадор Хил, пошто није дао ни једно кључно министарско место Вучићу, дозволити себи да хазардира са министром иностраних дела у судбоносним историјским тренуцима? Не вреди више ни Богу да се молимо за спас.

Бата Гашић је министар унутрашњих послова. Можемо мирно спавати, пошто је његов политички стил "не дирај ме, не дирам те!".

Типичан пример напредњачке комбинације некомпетентности и највисочије амбиције је министар одбране, дустабанлија (ваљда зато није служио војску) Милош Вучевић. Партизански унук , црногорског корена, дуговечни новосадски лордмер "кога се нико не сећа". Јавности се представио са својим верним сарадницима Жарком Мићином, каријерним апаратчиком повезаним у бирократске структуре НАТО, који, према доступним изворима, је такође гадљив на униформу и шуферице, и ПР Надом Кобац /нап: почела каријеру из кафане "Кордун". Између осталог, екс. председница ФК Индекс - Нови Сад/. Тако смо у недоумици да ли смо добили министарство ландштурма или српске војске. Ми  не видимо како може овај смешни трио нато-пацифиста из трећег шешира да учини било шта иоле достојно оне старе српске војске.

Црна тројка пацифиста
Нада Кобац и Жарко Мићин отишли за Вучевићем у Београд

Вучићев избор за министарство војно, који је у Србијанаца најцењеније, показује колико Вучић потајно презире Србију.

Наш избор за највећу брљотину у саставу владе ипак је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов из ДСХВ (Демократски савез Хрвата у Војводини).

Да Жигманов буде министар било чега је скандал. Та персона драматис може да буде министар шанка или вандрокаша у некој славонској забити, да се дружи са Чаругом и његовом контрабандом по тајним чардама. То му је врх. У Србији међутим, смео би бити само особа на државној скрби. Он то у ствари и јесте, само га уместо у дневни боравак сместило у Немањину 11.

Одмах да кажемо, не треба сумњати ко је организовао убацивање Жигманова у српску владу.

Срба нема, а влада српска:
Хил, Брнабић, Жигманов у братском разговору пред формирање владе


Жигманова је чак и становити Динко Грухоњић у неком тренутку жучљивости окарактерисао као "ситног етно-бизнисмена" склоног "политикантским марифетлуцима". Ако је и Динко, зна Жигманова у душу. Дабоме, после су опет били добри другари, крв није вода.

Свој програм нови министар је сажео у неколико реченица: "...да им се државне политике не мијешају у идентитетски простор с откидањем Буњеваца, да престану бити објекти негативних означавања, да након 10 година напокон почне са запошљавањем у јавном сектору... Ријечју, да се усуставе политике интеграције Хрвата у србијанско друштво!"

Дакле Жигманов, који треба да брани права мањинских заједница, захтева укидање права на постојање Буњевцима.

Шта кажу Буњевци на то: „Да ли је могуће да се на место министра који треба да води бригу о мањинским правима припадника свих националних мањина у Србији именује човек који отворено негира постојање једне националне мањине и тврди да неко ко се изјаснио да је Буњевац није Буњевац него да је Хрват или како у жаргону наводе, ‘буњевачки Хрват'“.

Томислав Жигманов има још небројено бисера, који га, дозволићете, дисквалификују као српског министра. Ми цитирамо само неколико:

"Желимо да Војводину видимо у НАТО!"

"За разлику од Срба у Хрватској, Хрвати у Војводини су заточеници страха због снажног антихрватског расположење у Србији".

"Хрвати у Војводини сваког августа морају да ћуте, буду тихи и да се склањају. Такође је додао да би Хрвати требало да могу да славе Олују у Србији!"

"Негативне се и осуђујуће поруке шаљу од представника власти, а постоји и цијели низ манифестација којим се обиљежава страдање Срба тијеком те оружане акција. Средишња је ове године она у Ветернику код Новога Сада која се одржава уз подршку Владе Републике Србије. Олуја се именује као „злочин без казне“, јасно се исказује како у србијанској перцепцији њезине нарави доминира да је она „злочиначка“ те да је као таквој изостало примјерено посљедично разрјешавање у виду кажњавања тога злочина. У контексту раширених антихрватских предоџаба у Србији овакви ставови додатно кријепе ставове о Хрватима као сталним „непријатељима“ Срба. У исто вријеме ријетки су гласови који рационално говоре о повијести и узроцима Војноредарствене акције Олуја, а још је мање оних који су спремни признати и властиту одговорност српске стране. – Стога је, чини се, јасно зашто је ово вријеме када Хрвати у Војводини више шуте, када је пожељно бити тих, када се не треба појављивати у јавности с хрватским саставницама.

"Бачки су Хрвати - Буњевци и Шокци - далеко прије него ли им се импутира од стране кривотворитеља повијести знали тко су: "Буњевац је надимак а Хрват име"! Невен, гласило ХСС-а за Бачку и Сријем, 23. рујна 1926."

"Из написаног је јасно да су не мале жртве Хортијева режима поднијели и бачки ХР, а политике које су онда брутално инаугуриране - нпр. разарање саставница хрватског националног идентитета афирмацијом субетничких имена, оживјеле су у вријеме Милошевићева режима и трају до данас!"

"Једна од посљедица најновијег неспоразума у ХР-СРБ односима, која ће највише погодити Хрвате у СРБ, јест готово свеприсутност бруталних антихрватских наратива у србијанској јавности! Смију ли се онда и требају ли се уопће о овоме очитовати и на који начин? Шутња није рјешење!"

Коначно, поводом "Олује", Томислав Жигманов нас опомиње да су "Хрвати у Војводини најневиније жртве које су тих дана страдали":

Ако је веровати Жигманову ово је доказ прогона Хрвата из Србије у "Олуји"

И, шта још треба рећи о малом шовинистичком министру?

Још јасније, мали шовинистички министар до гола разоткрива прави Вучићев карактер. Какав ти је министар, такве су ти мисли.

--------

*
Маја Поповић: У Безбедносно-информативној агенцији запослила се 2014. године. Током службе у Агенцији била је распоређена у Управи за међународну сарадњу – Одељење за контакте са страним безбедносно-обавештајним службама и институцијама - групе Америка и Европа, као главни инспектор.

Дубравка Ђедовић - Негре: Пре каријере у Европској инвестиционој банци (ЕИБ), радила је као ТВ продуцент за светску телевизијску кућу ЦНН Интернатионал, покривајући конфликте, укључујући и рат у Авганистану. Добила је награду Националне Академије за телевизију, уметност и науку САД. У периоду од 2004. до 2012. године водила операције Европске инвестиционе банке у Албанији, Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији и Србији.

Тања Мишчевић: У периоду од априла 2005. до новембра 2008. године била је на месту директорке Канцеларије за европске интеграције Владе Србије. Била је и чланица преговарачког тима Владе Србије за преговоре о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању...

Марко Благојевић: Оснивач Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и дугогодишњи програмски директор ове организације. Од 2000. па до 2008. године био је директор кампања за подржавање избора и мотивацију и мобилизацију гласача. Од 2003. до 2008. године био члан Управног одбора Фонда за отворено друштво....

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА