ИЗНЕНАДНА ПОМЕТЊА У ЗАДЊЕМ ДВОРИШТУ ЕВРОПСКЕ ЛУДНИЦЕ

 

 
 
Како дубље тонемо у пост-цивилизацијски XXI век, Србија се боље адаптира додељеној јој улози задњег дворишта европске луднице.

Аветињамо ми пустолином у широком спектру, но задржаћемо се накратко на политичкој страници аветињања.

Како гледамо, у току је разрада Chatham House решавање избора. Наши дужносници не могу допустити да се у изборе уђе са неизвесним исходом. То све мора у напред да се усагласи. Коме колико процената, посланичких места, ко конструктивна опозиција, ко да се жртвује да буде конкуренција Председнику (тзв. "зец"), коме шта, ко с ким и докле.

Нарочито је важно одабрати личности од особитог угледа које ће чинити Председникову пословну пратњу током предизборног надметања. Милош Јовановић, Срђан Шкоро, Божо Прелевић, Бошко Обрадовић, Здравко Понош, Мирослав Алексић, Борис Тадић, Дејан Шошкић, Миодраг Зец... Конкурс је отворен и драматични преокрети се догађају свакодневно. Чудно је само што нема кандидаткиња. Ко ће на крају изаћи на црту председнику, и који ће имати привилегију да му први путем ТВ честита нови мандат, убрзо ћемо сазнати.
 
Но, неопрезни испад једног професора изазвао је велико узбуђење и пометњу.

Редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду и дугогодишњи шеф Kатедре за јавно право Зоран Р. Томић предложио је данас да и Војислав Kоштуница буде председнички кандидат на априлским изборима и „својим угледом и делањем допринесе заустављању свеколиког пропадања наше државе и друштва“.

Kоштуница је искусан и храбар политичар, интелектуалац првога реда, елитни правник врхунског образовања, звања и знања, доказани је патриота, није компромитован, неострашћен је и стабилан.

Поштен је и говори истину. Антипод сваког криминала и корупције.

Kако је закључио, Kоштуница је, све у свему, „несумњиво личност која у себи садржи оно најбоље, сједињено национално и грађанско, политичко и државничко“.

У питању је незванично мишљење једног интелектуалца који се није потрудио чак ни да скупи групу важних људи око себе ради већег позора, као су то учинили несносни леви грађани. Дакле, ништа опасно по државу и Chatham House.
 
Шокантни предлог је на једној страни изазвао експлозију емоција и прави цунами реакција, на другој rigor mortis олити мртвачку укоченост.
 
Другосрбијанском, левичарско-либерашком, сценом настала је хистерија.

Реакције десетоструко превазилазе интересовање за сличне објаве. На ФБ страници ТВ N1 испод вести се накупило 1200 коментара и 3000 израза емоција. На Danas 600 коментара и 1700 лајкања. Није заостајао новосадски Радио 021.

Осим масовности, упадљив је пакосни и осорни карактер коментара.
Истакао се Марко Видојковић луцидним коментаром "Може, дај све! И Слободана Милошевића!" За врцаву мисао добио је хиљаду позитивних даштања. Јавила се и Јудит Поповић:"Победио је захваљујући Ђинђићу да би га првом приликом издао а на крају као Пилат опрао крваве руке.Толико о поштењу. Обавештеност му је била слаба тачка а државни удар црвених беретки штрајк младића у униформи. Изгледа да је и професор Томић мало необавештен."

То је матрица. Слични јасновиди коментари се нижу у недоглед. Врло брзо одустали смо од малтретирања читањем тупавих бљувотина.

Јел то онај "државник" који је правдао Црвене беретке и блокаду аутопута? Онај што није дао да се расформира Милошевићев ДБ? Па он би сад ослободио легију и звездана, беливука и остале криминалце, формирао ЈСО и врло вероватно оставио вучића да буде министар. Да ли га је неко обавестио да је ово изборна година? - Највеће зло које се појавило на политичкој сцени, наравно после радикала! - Овај хипохондрицни дегенерик је, ако не уназадио, сигурно успорио насу државу више него Милошевић. За време његове власти су неки постали први магистри, чак и доктори наука, па били по 3 мандата министри. А знамо ко су та неписмена стока, која не би имала никада могућност за тако нешто да је Зоран остао зив. Али ја сам сигуран да овај који је предложио овакву глупост се само зајебава, да види реакцију народа. - Па он је и омогућио да се Србија распарча и распрода.Пустио је да се све што је Милошевић покрао, изнесе из Србије. - Показао је он своје најбоље чувајући Милошевићеве злочинце. Директно одговоран за ово што нам се данас дешава. Да је среће да је у затвору. - Бараба је са својим досманлијама продао нис за тепсију рибе.- Њега можете предложити само за председника мацкарског друства. - Да није било Kоштунице, чувеног "легалисте", данас не би постојали СНС, радикали и СПС, уз пропратне десничаре које су ови основали. Свој "легализам" је једино заборавио у приватизацијама државне имовине. - Он још увек мисли да се СФРЈ није распала...- Дотични је највећи и искључиви кривац за стање у коме се налазимо задњих 15 год. - Заборављамо ли да је омогућио да до 6. октобра никада не дође? Да ли господин професор то незна или је потпуно заборавио?...

Како видимо, лоботомираност, кашасти мозгови, нису резервнисани само за "крезаве" и "неписмене" сорабе, већ одлично належу на криве кичме еурофанатично-титогених кицоша, под чијим се теретом повијају Престони Град и Српска Атина.

Међутим, не смемо зажмурити ни на приметну подршку коју је предлог за кандидовање Коштунице добио на истим местима. Озбиљно је питање како су Коштуница и његов ДСС уклоњени пре десет година са политичке сцене, ако овај наш државник и данас и насупрот свих харанги, има релативно добар и видљив рејтинг? Нећемо отступити од уверења да је кључ у договорним изборима, којим су и мале хијене добиле неколико места у Скупштини, и Гризли био сит.

Сасвим супротно су реаговали првосрбијанци, односно патриоти на европском путу и државној сиси. Њима не фали злобних коментара о Коштуници, али овај пут муче. Нису реаговали ни на другосрбијанску хистерију. Ситуацију су игнорисали и докони гузати деда Басара који у главном кибицује преко плота, бојник СНС Ђука-Арапин, лепа, млада и паметна, речју Вучићева а европска, Александра Јерков. Нико ништа. Као да нема човека кога су тако радо везаног уједали. Заузети су Ђиласом, то знамо. А прилика је да непрестано меркање јавног мњења указује да је Коштуницу боље не дирати.

Прави се мртва и трећа групација, суверенисти илити уставобранитељи. Логично је да се живо одазову позиву. Али не. Тек њима би сметао необавештени Коштуница. На сцену су ступиле нове патриотске снаге оличене у Милици Заветници и НАДА. Такви бива нису трабанти једнаки Шешељу и Чанку, како ми добро видимо? Још горе, они су лажни монархисти са задатком да попуне простор "конзервативног десног центра" у костимираном приказу Вучићевог приватног парламента.

Коштуница има 78 година. Не верујемо да постоји трунка спремности да прихвати улогу манекена деменције попут ђутурума Бајдена. И зашто би се у опште са Белановице спуштао међу нас?

Хистерија и хладна нелагода се брзо смирише, јер опасност није реална. Узнемирење у осталом није изазвао човек већ подсећање на врлине које би они требали поседовати, а ништа немају.

Можемо само још само парафразирати речи Бране Црнчевића у опроштају од Моме Kапора:


"Црни Војо, с ким нас то остављаш?“


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА