ЈЕБАЛА ВАС КАТАЛОНИЈА, ЗГУБИДАНИ

ЈЕБАЛА ВАС КАТАЛОНИЈА, ЗГУБИДАНИ

Одмах да се изразим гледе фамозног каталонског референдума: ја с тем немам ништа. Што се Каталоније као такве тиче, не знам тачно ни где се налази ни колика је та вукојебина. Знам нешто око "Барсе" и то би било мање-више све.

Ама, затрпаше нас са свих страна "анализама" референдума о отцепљењу  наречене вукојебине, од којих је 90% аутора и ауторки, након конципирања основних теза и коначне поанте, изгугла референтне податке и селектују их по потреби концепта. Пазите, неки аналитичари се латили "да нам објасне", па наводе у комад тачно колико Каталонија има становника, површину, БТП и бистре масу других непознаница које су до овог момента биле недоступне нама, отоцима сербским. Па што то нисте радили прошле године, шта ја знам, за "Дан каталонске захвалности", открића каталепсије, шта год? А не, мудросери цене да је сад моменат да покажу како се разумеју (Марице, врати се, све ти је опроштено!). Тема је актуелна и атрактивна, нема изување док се не одради адекватни чланак и не прогура у први план лични идеолошки шодер.

Неки политичари су и авионом одлетели на поприште, да пруже подршку, и мало се проведу. Нико их није звао нити коме требају.

Сећа ли се неко "Сиризе". О, колико је писано о том чуду отпора "Бриселској диктатури" са гомилом доказа. Еј, бре, побунили се левичари! А ко би други, зашто у опште питамо? Ево, сад ће "Србиза"! Неумитно! Да ауторе стотина ондашњих написа происпитамо шта су писали, сви би попадали на испиту.

Мало време затим постојало, ето ти "Брегзита"! Опет исто. Гуд бај, Чарли.

Сад ово. Што режимски подрепни брегзитовци, по вокацији сиризовци, а по карактеру јајаре, лансирају ексклузивну вест из Немањине 11 "Srbija ovu šansu ne sme propustiti: Katalonija nam vraća Kosovo i Metohiju!

Али, не ваља кад се таква логички немогућа будалаштина прошири Интернетом исто као и видео "Ево шта је Слободан Милошевић предвидео у свом говору"! Пироман предвидео шта ће бити с кућом.

И, сад, та почетна празна халабука из Немањине 11 се даље шири као зараза стафилококом, па ако ниси заражен и не чучиш иза жбуна, ниси наш.

Али, не дају се другосрбијанци. Што ти знају да лупетају, јесте за завист. Не бих да смарам свим њиховим сомнабулијама на које се у бежанији од Катабрегзитсиризе саплетох, већ само да вам дочарам о каквој се будаластој стратешкој порнографији ради, наводим писанију "Katalonija i pitanje otcepljenja" из пера експерта Владимира Глигорова, а са велецењеног усташофилног "Пјешчаника".

"Стручњак" Владимир Глигоров наводи разне ствари које се тичу међународног права. И све су међународно право. Сад ово, сад оно. Тамо ово, онамо оно, за брда она. Те социјално, те, порезе, те војска... те сад може Уставни суд, те сад авионском армадом бије валидан...итд.

Некад јер је држава "у распаду". Па каже В.Г.: 

"Погледајмо пример отцепљења Словеније, у то време републике у оквиру Југославије. Југословенски врховни суд био је против отцепљења и југословенска влада послала је војску да спречи словеначке власти у преузимању контроле над државним границама. Словеначке власти престале су да плаћају порезе, заправо доприносе савезним властима. Бадинтерова комисија, која је основана да би саветовала Европску економску заједницу (ЕЕЗ), дала је мишљење да је отцепљење засновано на референдуму оправдано уколико се држава, у овом случају савезна држава Југославија, налази у поодмаклом стадијуму распадања.

Добро, рецимо да се држава налазила у поодмаклом стадијуму распадања, па је Хрватска имала право на отпадање, а РСК у истом том поодмаклом стадијуму распадања, неимајући заједнички ни социјални ни порески систем са РХ, нема никакво право, па чак ни оно уставом загарантованом и неотуђивом о статусу конститутивног народа?

Ништа. Сад прелазимо на Космет. Е, ту је ситуација чиста као бистри извор, насупрот свега што је до тада В.Г. објашњавао:

"Државе су стварни ентитети, а не правне творевине – то је прихваћено тумачење међународног права које је Међународни суд правде потврдио у случају Косова. Другим речима – унутрашњи суверенитет претходи спољашњем, а не обрнуто."

Глигоров заборавио шта је само мало раније писао? Није, него је наручен.

Како је "Косова" ентитет а РСК није?

Међутим, некако спонтано, Глигоров заборавља међу стотину примера, случај БиХ.

Најпре, узимајући све критеријуме које је нацедио, БиХ опет није могла ни на који начин да  мења статус без сагласности сва три конститутивна народа. Али, Шредеревом констатацијом да је "право на самоопредељење јаче од сваког другог права", БиХ се отцепила. Е сад, ако прихватимо да је темељ самоопредељења "распад државе у поодмаклој фази" и да је исто да "унутрашњи суверенитет предходи спољашњем", каква је препрека да се Република Српска одвоји од БиХ зато што је "право на самоопредељење јаче од сваког другог права"? Е, ту се вади немогућ критеријум - да је Република Српска "геноцидна творевина". Генијално решење, ако изузмемо Аушвиц и Јасеновац и многа друга места. Али, у овом случају, шта ако РС не може да постоји "зато што је геноцидна творевина"? А шта ћеш са народом из те творевине? Ви из ЕУ, не ја, тврдите да нема геноцидних народа. Сад ипак има, под условом да су ваши непријатељи.

Да конкретизујемо: Босна и Херцеговина је држава у поодмаклој фази распада. Република Српска је ентитет изникао на вољи народа. И шта је проблем за мирно разилажење?

Па фактор који ту распалу државу држи на окупу је страна војна окупација. 

И терајте се у пизду материну.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА