ТУРБО ИДИОТИ

ТУРБО ИДИОТИ



(Скраћени и упроштени напис од 25.7.`12.)

Наша штампа пренела један напис немачког тиска... "Turbo-folk - muzika za idiote" (Грешка 404 - нема више). Ради се о чланку којим је описана наша београдска сплаварска музика - као продукт истраживачког новинарства две младе новинарке, једна Немица друга из пријатељске Хрватске. Елем, њихова констатација о нама сажета је у наслову.

И није проблем, могли би се скоро и сложити.
Питање је ипак ко то пише и где пише.

Коментаром на једном проеуропском порталу покушао сам дати уравнотежујуће виђење, које није наишло на најбоље разумевање евро-фанатика, тамбурица-фест-филиста, и, нарочито србомрзаца а-приори. Цитирам се:

"Имају ли Немци турбо-фолк?
 

Беше ли да је једна светска музичка звезда падала дрогирана по београдској бини илити стејџу, и то јој беше последње падање, Бог да јој душу прости?

Што су ове наше прангије горе?

Но, био ја пре пар месеци код брата у Немачкој. Он славио педесети рођендан. Пошто је град на Рајни, а брат (као и ујак) се баве речним бродовима, и прослава је била у коноби на обали. Леп амбијент нема шта. Први је госте забављао неки огромни дебеловрати Немац обучен у морнаричку капетанску униформу. Сунце ти жарено, кад рикне, к'о бик. Сејо Калач са сјевера. Сав запенио. Избуљавио очима. Сви се клате око столова, прате га у "ноту" или на шта се та музика региструје. Одушевљење, овације... Ај добро, преживесмо.

Онда дође један наш и поче да пева у главном репертоар Звонка Богдана. Питаше "Шта је ово?", "Песме из старог краја" - рекоше моји рођаци. "Интересантно." - одговорише гости и сви колективно изађоше "на ваздух". Остало нас седам-осам у сали, разбисмо се уз идиотску музику. Научих ја рођаке да "Не може се ухватити дуга"...итд...

Па сад, може да тумачи свако по свом нахођењу..."

Наравно, проеуропски публикум је с негодовањем доживео моје искуство са Рајне, сасвим блиско нашем сплаварском, те их прозвах:

" Ајде, зашто су "хејтовали" мој коментар, заправо једно просто "туристичко" искуство? Ево, нек се један јави и објасни. Овако је досадно. Делујете приглупо.

Па да се заинтачим?

ЗБ и Џеј-Кеј деле исте идеолошке вредности. Због чега је ТФ (турбо-фолк)  гори од "музике" која је идентична ритмичном дрндању покварене веш-машине? Зашто посетиоци ЕГЗИТА ујутру кад се враћају тако смрде? А смрде грозно. И не делују паметно. Ко паметан себи дозволи да толико смрди?

Немци су познати по милозвучној мизици, беше? Та највећу народну и крипто-народну (= ТФ) креативност су досегли на висовима Алпа и Шварцвалда, вијајући се са дивокозама. Ево им га краљ...(НАП: Скоро пет и по милиона гледања и слушања у време кад сам изворно писао текст, да се сада приближава броју од десет милиона).


Та замислите овог краља песме са висова Алпа са антеријом, брич(џ)-панталонама и опанцима (слама је ту)?

Публика би се разбежала од лудака.

Не, не мислим да је то блесава музика, већ да свако поднебље има своју музику, коју остали могу, али и не морају да разумеју и прихвате. И свако има шунд, бар је то јасно.

Овде међутим видимо да је саучесник у критичком прилогу и једна наша комшиница. Могу ја да са извесном резигнацијом посумњам да ауторице (а напосе комшиница) нису на неком београдском сплаву досањале оно што су у влажним сновима сањале - што владајућим Црногорским мрчама и није на част мачо репутације - па је то повод њиховом фрустрираном чланку. Али, да о идиотима пише неко, у чијем се крају јавно и запаљено по дану слуша "Томпсон", а после у неком клубу још запаљеније слушају исте ове наше турбо-фолк диве, збиља је иритирајуће.


И за крај, можемо се уверити да култура нема граница...


Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА