УСА ÜBER ALLES

 


"Лупига" је љевичарско-домољубни хрватски сајт, врло налик нашим аутошовинистичким медијима. Углавном је довољно што цензора иритира коментар написан ћирилицом, па га да уклонит`. /НАП: Што се, са даном закашњења, догодило и овај пут/. Но, понекад избаце и какав интересеантан чланак. У овом случају аутор Игор Ласић се позабавио невероватним случајем који никога не чуди, да УСА хоће да уведе санкције судијама Међународног суда, зато што су се дрзнули да у поступак узму Јевреје због геноцида над Палестинцима.

Ово је кратка прича о чудима америчке владавине правом.

Преносимо део чланка са неколико пропратних коментара читалаца.

***

Није то баш нарочито од‌јекнуло у нашој јавности – ваљда услијед повијесног засићења вијестима из Хага – али тамошњи Међународни казнени суд (ICC) дрзнуо се прије неколико тједана заузети позицију главног свјетског процјенитеља ратних злочина, тј. кривње везане уз таква нед‌јела. Он ту улогу, додуше, већ има по свом оснивачу, Уједињеним народима, с укупно 124 државе-потписнице споразума о његову д‌јеловању. Но једно је то, а друго чињеница да сви на овоме свијету јако добро знамо да та задаћа уствари припада Сједињеним Америчким Државама, све док оне беневолентно не препусте неки предмет ICC-u, јер њихове власти саме кажу тако, а нитко други не може учинити ништа да би то оповргнуо.

Стога је слободарска Америка прије неколико дана одлучила дати Хашком суду малко по прстима, или је то намјерио макар Заступнички дом Конгреса САД-а, изгласавши отварање процедуре за усвајање закона о санкцијама за службенике међународног трибунала. Док траје размјерна неизвјесност на путу таквог приједлога закона до Сената, обратимо пажњу на понеки детаљ у овом случају, али и генерално у стању какво данас карактеризира институције права на глобалном плану.

Хашки се суд замјерио Американцима због, наравно, оптужнице подигнуте контра израелског премијера Бењамина Нетањахуа и министра обране Јоава Галанта, а уз њих су за злочине у новијој фази ратовања између Израела и Палестине оптужена и тројица високих функционера Хамаса. Једини други разлог да Америка тако реагира, могла је бити оптужница против њезиних властитих политичара и војника, умјесто оних њезина главног савезника, а тако је и било кад је ономад САД била доспјела на тапету због свог д‌јеловања по Афганистану. Bidenova је влада повукла ту одлуку из Trumova мандата, али очито није требало дуго чекати на нови приједлог за санкције у које се убраја повлачење америчке визе, те сличне неугодности.

Нетањаху и Галант дали су овом приликом изјаве које се држе моралне и моралистичке перспективе, истичући да се побркало жртву и агресора, премда су државнички репрезентанти те жртве до гуше уваљени у вишедеценијски потхват окупације, колонизације, апартхејда и државног терора. Аранжман је данас допуњен геноцидом над Палестинцима у Гази, па свеједно нитко у Америци није прихватио никакву иницијативу о нпр. санкцијама над Нетањахуом и Галантом, напротив.

...Ови пак с друге стране Атлантика, наши партнери у НАТО-у који такођер за увјет чланства нема уважавање ICC-a, неупитни су свјетски тужитељ и судац или, дакле, онај пословични кадија. Нису у могућности своју правду кројити једино на територију Кине и Русије и још понеке земље, али марљиво подузимају све да и то ријеше. Њихов стратешки партнер, Израел под управом низа неоционистичких влада, устрајан је у подршци тој врсти свјетског поретка, па се с краја прошле године – откако траје уништавање Газе и њезиних становника – у свакој згоди упиње извријеђати водство Уједињених народа.

*

1. Ђорђе Ивковић 

У сваком случају честитка аутору и цењеној редакцији на поштеном, храбром и читко написаном чланку, без сувишка речи, фраза и патоса, а са довољном количином горке истине.

Ако учините још један мали корак за човечанство а велики за вас, па довољно истинито почнете писати о "Трибуналу" који је расписује потерницу за Грубаном Малићем, уништава доказе злочина вађења бубрега живим људима и креативно примењује дефиниције геноцида, готово да ћемо се наћи на истој човечанској страни.

2. звир12 

@Đorđe, кад ће у Србији сличан чланак о Русији и њеном империјализму. Руси исто као и Американци не признају Међународни суд. У чему је разлика.

3. Ђорђе Ивковић 

@звир12
Лупи га Ти. Ес чито чланак? По светом коментаторском правилу ниси, него си се одмах устремио на убогог страног туристу.
Има у нас нападаја на Русе колко ти душа иште. Лично сматрам да одбрана Сибира није империјализам, али није то тема.
Уводити санкције судијама Међународног суда зато што су покренули процес (за који знамо да неће успети) против Израела због ратних његових резултата у Гази је уникум и показује дистопијско стање људске цивилизације, "Задња врмена" по старински, које ево ми, тумачимо као да је тај ужас посве нормалан, подношљив и правилно распоређен по Планети.
О томе г. Игор Ласић збори.
Међутим, исто је и са тим међународним судовима. Они су еманација глобално владајуће цивилизације. Требали би бити чувари савести човечанства, а они су пре супротност чувара савести. Каква је квалификација Суда који расписује потерницу и држи је отвореном четири године за Грубаном Малићем, који је, ако не знаш, лик из романа?
То је садржај моје претходне опаске.
Свако доро Теби у звирском животу.

4. звир12 

Па тако је увијек било. Стари Римљани би рекли, што је за богове није за волове. Правила увијек одређују велики за оне мале, јер та правила не примјењују на себе. Они су унапријед изузети од међународног права, иако су главни утемељитељи тог истог Међународног суда. Код Руса нисам мислио на Сибир, већ на Украјину. У појасу газе Израелци проводе геноцид над Палестинцима. Хрватска на жалост, за разлику од сусједне Словеније, није признала Палестинску државу.

5. Ђорђе Ивковић 

@звир12

И ја сам мислио на Украјину.
Није "увек овако било", макар зато што није постојала оволика надмоћ једне силе на целој Планети. Итд...

Коментари

Популарни постови са овог блога

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

НАЦИОНАЛНЕ ТВ СЕРИЈЕ - ГРОБНИЦА СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА