СКОК У БУРЕ СМРТИ

 

Београд у овим данима — то је апокалипса лажи.
Добрица Ћосић

Да ли је Вучић луд, и није неко питање. Да му је болесно лагање модус вивенди, и у то смо се сасвим уверили. Да је око себе формирао класу крепких клептократа, и то знамо.

Међутим, ово је сада нови квалитет у старом телесу. Манијак у њему је хранио аутократу, аутократ митомана, митоман грандомана, грандоман клептократу, клептократ манијака, и изродило се чудовиште каквог не имадосмо од Искона. За ту врсту владара треба ново име, неки сликовити неологизам. Недостаје речи за то чудовиште.

По стилу најближе је Калигули.

[Калигула (="мала чизма"), трећи римски цар, како су га у народу још звали, остао је упамћен по бројним скандалима, али и анегдотама. Неретко ћете међу многобројним историјским документима пронаћи да су га у то време називали лудаком, а поред његовог приватног живота и начина владања, остаће упамћен и по екстравагантним грађевинским подухватима, сукобу са сенатом и контроверзној религиозној политици, као и због свог расипништва, тиранске владавине и огромне глади за величином и моћи. Свог коња Инцитата конзулом, а заправо га поставио за свештеника. 
Посматрач је рекао о Калигули: Није постојало бољег слуге или горег господара. ]

Калигула је остао познат и по томе што је претио да ће свог коња Инцитата прогласити конзулом, а заправо га поставио за свештеника. У нашем случају, Инцитата је заменио Порфирије.

Да, врло су налични. По свему. Његов став према страним силницима и домаћем пуку, одлично га уклапа у малоцизмашки Калигулин дух, са нешто Брозових валера.

У свом новогодишњем урнебесном стендап шоу "Скок у будућност у шест корака" наобећавао је триста чуда. Лаже човек патриотски. Лаже из своје биолошке нужде. Лаже како не би ни један идиот лагао.

– Укупна вредност свега што смо створили 2023. била је 33 милијарде, а на крају 2027. бруто домаћи производ ће бити већи од 92 милијарде. Могли бисмо да дођемо и до 100 милијарди уз повољније геополитичке услове.- Вели чипуљички Калигула.

Ту су и вавилонске грађевине које обавезно славе владара таквог формата и шифре. 

Већ је предвићено да се за Национални стадион задужимо 550 милиона евра, за Центар за специјализоване изложбе EXPO 2027 још 450 милиона евра, за БИО4 кампус 265 милиона евра, за клиничке центре и Тиршову 2 још 210 милина евра.., а у Кини су недавно уговорили задуживање од четири милијарде евра за брзу саобраћајницу Сомбор – Кикинда и аутопут Београд – Зрењанин – Нови Сад“...


Вучић у акутном нападу каликулигулопатије Извор: Председник Србије на ФБ 
 

Усхићена руља га прати овацијама. Незаустављиво.

Одмах затим, у јавности су се појавиле информације које не да доводе у питање реалност његових мегало-пројеката, већ драматично алармирају да срљамо у амбис.

Аларм нема ко да чује.

Ове године мораћемо да подигнемо шест и по милијарди нових кредита ради попуне дефицита у буџету и исплате дугова доспелих на наплату!!!

И ово, ако нам нека вишља сила помогне!

Не можеш пензије да намириш, дижеш скупље кредите да исплатиш јефтиније кредите које си проћердао, а шизиш о невиђеном напретку?!

Ко је узлетао у висине док сече уши да закрпи дупе?

Дужнички робијаши не граде бјеле куле него продају ђедову ђедовину у бесцење.

Лако је Вучићу да продаје наше, он ђедовине овде нема.

Да ће Србија у 2024. највероватније морати да се задужи за око 6,5 милијарди евра навео је Фискални савет у Оцени предлога буџета за 2024. годину.

Од тог износа, око 1,7 милијарди евра односи се на финансирање буџетског дефицита, док се приближно 4,8 милијарди евра евра за отплату дела дугова који доспевају на наплату.

Иако су бруто потребе за новим задуживањем државе у 2024. приближно 6,5 милијарди евра, буџетом за 2024. се, с друге стране, најављује далеко веће ново задуживање, у износу од 9,3 милијарди евра из различитих извора финансирања - обвезнице емитоване у иностранству и на домаћем тржишту, и домаћи и инострани кредити, указује се у анализи Фискалног савета.

- Док је просечна каматна стопа за стари дуг Србије износила око три одсто, актуелна кретања на међународним финансијским тржиштима указују на то да би се Србија могла задуживати по каматним стопама од шест до седам одсто, при чему су ове године узимани неки још скупљи кредити, с каматном стопом на нивоу од осам до девет процената - указује Фискални савет.

Не знамо колико су Вучићу обећали пара за предају Косова и Метохије. Колико год му обећавају, лажу га.  Лажу њега из самилости, да се ми мање стидимо. А и да га не лажу сасвим, нема тих пара које би затрпале све рупе које он копа и буши по Србији.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА