ОДЛАЗАК ПОСЛЕДЊЕГ ВОЗА

 

Железничка станица "Топчидер" заувек престала са радом.
137 година историје 07.05.1884. - 30.09.2021.

Обилићу, нема више Турака, сада су дошли други и друкчији!
Окрећи коња идемо на нова бојишта!
Бранко Ћопић "Доживљаји Николетине Бурсаћа
- Опроштај с Косовом"

Криза на косôвским граничним прелазима према Србији због аутомобилских таблица је превазиђена наметнутим компромисом бриселске бирократије. Компромис се састоји у томе да се шиптарске интервентне снаге повуку са граничних прелаза уз симултано уклањање српских барикада са друмова, и да Срби не морају да скидају таблице већ само да их прелепљују стикерима. Косовским Србима је немерљиво олакшан живот јер ће извесно време живети у благодатном режиму налепница. Преведено са змијског језика политике, споразум носи извесне промене у односу на досадашњу праксу: Шиптари су морали да скидају таблице кад улазе у Србију, али после Вучићеве победе више то не морају. Возила из Србије нису скидала таблице кад иду преко Kосовê, после Вучићеве победе мора да се прелепи грб.

Тако је избегнута светска катастрофа јер су Вучић и његов министар војни Вулин били спремни на рат, те су дигли све наше авионе и хеликоптере и послали их на границу са Косôвом.


После компромисног бриселског решења којим су обе стране подједнако незадовољне, човечанство је одахнуло јер се решило великих невоља до којих би дошло да је Вулин са корпусима кренуо да реши чвор. У ствари, ово је велика Вучићева дипломатска победа! Шиптари су са закашњењем схватили да су превеслани, а ништа боље се не осећају ни многобројни Вучићеви непријатељи у Србији. "KУРТИ ПОРАЖЕН У БРИСЕЛУ Највећи Вучићеви противници не могу да се поврате од нокдауна: Шта смо то дозволили?! Премијер тзв. Kосова доживео је тежак дебакл у Бриселу! СТИЖЕ 20.000 ДИНАРА ПЕНЗИОНЕРИМА Председник Вучић објавио нову помоћ државе, ево када се уплаћује новац" - наслови су које можемо прочитати на првим страницама наших најтиражнијих новина које читамо у даху.

Нема у овој причи много места за сарказам. Прича распредена из симулакрума кризе таблица је по себи сарказам, саморугајућа циркузација.

Све је то само нова епизода корисне пучке патетике у изведби Александра Вучића и његовог путујућег позоришта, у функцији стављања мелема на ране самопонижења.

Знали смо да је тај посао око таблица утаначио лично Вучић фамозним "Бриселским споразумом", а и да није, исход "напете ситуације" би био идентичан. Звецкање оружјем са наше стране једнако је драматично као да пијани миш изазива мачку на двобој.

Истога дана када је утаначен компромис око таблица, без велике буке кроз стару Топчидерску станицу је прошао последњи воз. Један је прокоментарисао „Једини град на свету који сам сатире своју историју“, други је додао "Ово је велика срамота. Уништили сте нашу историју. Цео свет чува своје објекте па нека су они и у центру града, само ми уништавамо", и људи су туробно ућутали.

Пажљивији пратиоци генезе Вучићеве иначице цезаризма приметиће да се сотија на тему протестантске радне етике, која је обележила прве године владавине СНС, временом преобразила у гротеску у којој  главни лик шаље застрашујуће поруке пуку. Нема новијег наступа Вучићевог који није проткан смрћу, погромима, крвљу и економским победама.

Испод Петричићевог приказа ставити по потреби тему... Косово, ковид, криминал...


Неће срамотни игроказ на Јарињу и Брњаку нашкодити рејтингу великог вође. Његово одано бирачко тело ће још више очврснути у својој оданости. Неки сматрају да све већа приврженост пучине вођи потиче од тога што су у питању ‘Primitivis vulgaris'. То је особа морално срозана, емотивно ушкопљена, неспособна за искрено пријатељство, вођена искључиво сопственим интересом и зовом дупета, којој је људско достојанство непознат појам. Има инстикт животиње, нема визију сутрашњег дана, битно је сада и одмах уграбити и отети све што се може. Свестан својих исподпросечних интелектуалних потенцијала, своју душу је фаустовски ђаволу предао.‘Primitivis vulgaris’ је полуписмена, умно сведена верзија Гетеовог Фауста. Зао је, конвертит, лажов, манипулатор и преварант. Једина идеологија му је новац. Ако жели нешто више, зна свој пут, мора да буде високо позиционирани члан политичке ‘хоботнице’ на власти. За такав статус мора да извуче оно најгоре из себе, јер је конкуренција оштра. То му макар није тешко. Сразмерно положају на овој наказној скали, ‘ради’ га осећај повлашћености. Изван је правног поретка, са страшћу користи пречице, крши законе и људске норме. Такав какав је, огрезао у криминалу и корупцији, даје пун допринос деградирању друштва и дотицању неког новог дна. Уколико се неко усуди да га третира мером постојећих закона у неверици пита:’ Знаш ли ти ко сам ја'? Толико је опијен да му је нагон за моћ изнад либида и чак свега материјалног. У екстремним случајевима , којима смо сведоци, рађа се чак луциферска потреба да се буде једнак Богу.

Ова скраћена карактерологија типичног Вучићевог саборца је релативно тачна али пада у стереотипну омашку, потцењујући саборце у целини. Ти гласачи, оперативци, ботови, бињеџије, гласноговорници, директори и министри, јесу у многоме приглупи и слабије школовани од потреба посла или звања које имају. Међутим, нису сви ни глупи ни нешколовани. Има много уплашених, али нису сви кукавице да би их Вучић лако заплашио страшним причама. То је заблуда. Да су им глупост, неписменост и кукавичлук навећи заједнички садржаоци, сасвим је произвољно уверење, подалеко од стварног стања. Вучићева машинерија је ипак агрегат свих најгорих људских особина. И још нешто, пресудно у политичком опредељењу тог света - они немају контакт са земљом. Са Србијом. Привлачна им је само њена употребна вредност. Њих не да се не тиче, већ мрзе историју Србије. "Косовски завет" им је смешан. Том стратуму све што је старо, на сметњи је, боје га се чак. Што више таквих ствари треба уклонити. Направиће они нове споменике за стара времена. Презиру Мораву, коло, шиљкан. Они су српска традиција и култура, друго мимо њих не постоји. Ако је нешто остало у траговима, прешмирглаће.

Нису они уз Вучића зато што су заведени у својој глупости и незнању, већ зато што веома добро разумеју Вучићеве резоне и начин руковођења. Ту се врло добро проналазе.

Вертикала Косовског завета не може постојати у њиховом дводимензионалном универзуму. Зато им је исто стало за одбрана косовске светиње и битку за стикер на таблицама, "шио ми га Ђура", док обичним Србима горе уши од стида.

Последњи воз је отишао са станице Топчидер. Нису ни приметили. Овде нема ничега, дошли су други и друкчији.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА