ФУДБАЛ: "ЧИНГИ-ЛИНГИ" ФИЛОЗОФИЈА И ПРИКЉУЧЕНИЈА

ФУДБАЛ: "ЧИНГИ-ЛИНГИ" ФИЛОЗОФИЈА И ПРИКЉУЧЕНИЈА


Прво коло пустоловина на Светском првенству у фудбалу у Русији ближи се крају и прва искуства, која ће свакако до краја бити дневно променљива, можемо изнети из тзв. "стручног угла".

Један дефинитивни утисак, који се неће мењати до краја првенства већ ће добијати само нове потврде је дириговано покварењаштво у суђењу. Пазите, пред сваку утакмицу показују неку гасну комору са петнаест телевизора и седам-осам посвећених оперативаца. Пратеће имамо "одложено дизање заставице и дување у пиштаљку", к'о бива зарад спречавања грешака, а "доле" на терену, видимо суђење какво је практиковао некад чувени "Куче" из Чуруга. Није се прво коло завршило, а судије већ праве пролаз некима, другима га препречују.

'Ел свиран пенал за Хрватску јер је "чамуга" Еконг чврсто загрлио реплику Ивице Бека у најбоље одевеној (општи утисак педерских медија) репки на Мундијалу, Манџукића вука? Јесте. Онда мора исти критеријум да се примени приликом качења као Циганче за тролејбус полугладног дерана из фавела Коста Рике, чувеног по томе што су први признали нарко-државу Косова (пајдо дакле дефинитивно није вода), на плећа центарфора и првог боема репрезентације Србије, дебелог, кави прави центарфорови треба и да буду, Александра Митровића, који је, приде да се зна, мој Смедеревац. Други пенал фаулом над Митровићем се догодио тако што лопта није ни такнута. Да је исто урадио наш бек над неким плавокосим лепотаном, не да би ми смерно прихватили праведну одлуку судија, већ би уз трубаче испратили нашег бека у Хаг.

Све то изгледа као шалкање, док се не испостави да некаква гол-разлика може да утиче на даљи пласман. Не само као прост број, већ и психолошки.

Да, али онда судије признају гол Швајцарској после фаула видљивог голим оком, али не и вар технологијом, па затим не суде пенал за Бразил.

И, опала, ту смо. Да се пројектује шема за надигравање у "нокаут-фази".

Коликогод ја био против наше Фудбалске организације такве-каква је, нико не би требао имати право да неспортским средствима спречава такмичарски њихов успех. Како видимо, од Монтевидеа, где је милицајац вратио лопту у терен па је Србија (нисам погрешио) тако изгубила, до Самаре где се исто дешава без милицајаца али са вар-технологијом, као да време стоји.

Вучићеви пулени су против остарелих (најстарија екипа на Мундијалу) џанкија из Коста Рике играли добро, тачно онако како могу. СМС је доказао да није играо само зато што је Муслин тражио паре од истога да би га пустио у репку, али га је свеукупно потценио. Такве се грешке плаћају, мој Муслине. СМС издоминирао. Жао ми Тадића, који је због тога био затворен на десном кречу, али таква ствар. Матић цар, Миливојевић "чувар трезора".

Грдан је проблем са Љајићем. Човек је располућен, а фудбал игра цео човек, не може пола човека. И, ценим као тренер а не као човек, нед'о Бог да Љајић игра за Босну и Херцеговину. Чуда би правио. Али то је сад за нашу етно-психолошку анализу. У овој констелацији, није нарочито употребљив, и боље да не игра.

Он није срећан међу нама.

Највећа моја тренутна омашка је Никола Миловановић, десни штопер. Дечак је момачки одиграо. Шта сад да кажемо? У животу Миловановић је одиграо 16 утакмица за Фјорентину, након што је капитен тима Давид Асторија трагично преминуо. И добро се показао. И, одмах у А-репрезентацију. Није то добро. Пропуштен је један период неопходног сазревања. Кад се тако непрекаљени дечак баци у ватру, често се дешава да бљесне, па изгори. (Сећа ли се неко Бојана Кркића, са 16 година играо за А-репрезентацију Шпаније). Већ следећа утакмица, против Швајцарске, показаће истину - да ли је дечак прошао иницијацију?

Коларову лопта "села на кошчицу".

И даље, слаби смо у одбрани. Колико, видећемо.

Шпанија има шампионску игру, уз сво поштовање Роналду.

Оно у чему се нећемо сложити је - Немачка. По мени, Немачка је избила као први фаворит за освајање трофеја, и поред пораза. Свака част Мексику и њиховој херојској игри. Али, ко је гледао, могао је видети да су се бранили и са свих 11 играча, а Немачка је сваки напад завршавала шутем на гол. И то се дешавало сваких минут-два. Видећемо да ли ће каналисати нервозу, претерану тензију. За њих, то је кључно. Иначе, играју убитачно.

Унапред проглашени фаворит Бразил је киксовао, али на други начин од Немачке. Доминирали су филигранском игром 25 минута и онда су почели да "буду мудри и чувају снагу" против Швајцарске. Кад је неко такав "шмекер" обично му се измакну ствари контроли. Па се на ту измакнуту контролу натоврзну судије које неће никада према Бразилу бити благонаклони као према Немачкој.

Мене Бразилци необично подсећају на некадашњу екипу "Жељезничар" из Новог Сада. Увек су играли шармантан фудбал кратких пасова и "вица", а никад ништа нису урадили конкретно. О чему се ради? Већина њихових играча је играло за у та времена чувену екипу малог фудбала "Чинги-линги", по истоименој чарди. Били су најомиљенија екипа на такође чувеном "Дневниковом" турниру у малом фудбалу на коме је учествовало по 600 екипа, на коме никада ништа нису освојили.

И, конкретна последица те "чинги-линги" бразилске филозофије је да сада Вучићева репка мора да победи Швицу, а Швица не мора да победи, и опет могу да иду даље са својим Шиптарима и Црнцима.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА