ОРГАНИЗОВАНО ХУЛИГАНСТВО И ТЕМЕРИНСКИ ИНЦИДЕНТ

ОРГАНИЗОВАНО ХУЛИГАНСТВО И ТЕМЕРИНСКИ ИНЦИДЕНТ


[ Напомена 1: Чланак је заправо објављен као коментар на "Форуму читалаца"  старог "Видовдана". Тема је била физички напад петнаесторице мађарских младића у униформама фашистичке "64 жупаније" на пет српских дечака у Темерину. Тај коментар је редакција "Видовдана" пребацила на главну страницу сајта као посебан чланак. Наглим обртом уређивачке политике уништени су сви дотад објављени чланци и угашен је Форум, како се не би мучили са цензуром мишљења читалаца о Александру Вучићу.

Напомена 2: У опреми овог прилога велику тешкоћу представља што је много извора и вести из тог доба уклоњено, те су неке појединости замењене дугим, доступним, а понешто није могло успешно да се реши.

Напомена 3: Само неколико дана након објаве овог чланка, у новом нападу мађарске фашистичке омладине сломљена је рука једно петнаестогодишњем Србину који је седео на клупи испред школе. О овом инциденту не могу се више наћи вести на Интернету.]

18 септембар 2011 Ђорђе Ивковић

 
У новије време, први међунационални инцидент у Темерину је заправо био злочин.

"НОВИ САД - Истражни судија Окружног суда у Новом Саду Александар Татић јуче је саслушао петорицу младића осумњичених за монструозно иживљавање над Зораном Петровићем (37) из Новог Сада и одредио им притвор до 30 дана.

Према захтеву за спровођење истраге, Иштван Мариаш (21), Јожеф Урач (28), Золтан Сакал (24), Арпад Хорват (19) и Жолт Илош (25) су 26. јуна ујутро, у близини темеринске пијаце, покушали да убију Петровића. После жучне свађе, разуларени младићи су га ударали рукама и ногама по целом телу, а полиција га је затекла голог и без свести са џаком на глави и дрвеним штапом забоденим у чмар."
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2004/06/30/srpski/H04062901.shtml

Мађарски политичари су били револтирани висином казне који су починиоци добили.
Након тога догодило се још неколико инцидената.

Најпре су два Мађара биле наводне жртве Срба јер су разговарали на мађарском језику у новосадском градском аутобусу. Испоставило се да су били алкохолисани и да су они изазвали инцидент провоцирајући једног старијег човека.

Све једно, јавност је била засута текстовима о „Пол-Потовски“ расистичкој „СрБији“ у којој за не-Србе нема живота. Један од таквих текстова се завршио овако: 
"Фашизам на делу- ЧИК ПРОГОВОРИ МАЂАРСКИ У СРБИЈИ"

О слици Војводине као међуетнички нетолерантне средине много говоре и коментари јавног мњења испод текстова, а један коментар, на сајту новосадског Дневника, поручио је следеће:

„Г-дине Пастор! Ваш народ је од СПЦ и САНУ осуђен да НЕСТАНЕ! Зар још не капирате? Ово је само почетак да Мађари схвате и почну да нестају из Војводине. Ви са Србијанцима никада нећете изаћи накрај, јер је та политика у камен уклесана и без отпора и позива државе Мађарске и Међународне заједнице упомоћ, наћи ћете се у – Мађарској! Са коферима у рукама и на таљигама. Србијанско престројавање је давно почело – они хоће чисту Војводину без зачина, јер теже вечитом циљу – да докажу своје Српство, које се иначе изгубило кроз вековну окупацију и мешање са Гастарбеитер-има са Ганга. Браните се док још имате шта да браните!”

Сваки даљи коментар је сувишан.

Затим је дошло у врло кратком року до два „окршаја“ између младих. Жртве су биле углавном Мађари, а нападачке групе су биле „мултинационалне“.

У првој тучи главни актер је био извесни Иво Банић, Хрват, избеглица са Косова, у другој...

"...По саопштењу полиције, Р. О. се сумњичи да је с тројицом младића, Тамашом Т. (1991), малолетним Т. Т. (1993) и Г. В. (1992), пратио шесточлану дружину у којој су били Саша П. (1989) и четири године млађи малолетници Ф. А. , Д. Х. , Б. Љ., као и Н. П. и Н. К., рођени 1992. године, а потом је дошло до обрачуна."

Сада је тек настала драма... У Темерин је хитно дошао Тамаш Кохерец:

"Покрајински секретар је данас у Темерину посетио повређене младиће. Он је навео да је полиција идентификовала нападаче у првом случају, док за другом групом насилника још трага.

Корхец се заложио за строже казне за екстремисте који изазивају инциденте на националној основи.

"Отишао сам баш данас у Темерин, када се обележава Међународни дан сећања на холокауст, да још једном пошаљемо поруку о штетности међунационалне мржње и искључивости", објаснио је Корхец."

Пазите, улична туча је изједначена са холокаустом!

Одмах затим у обилазак Темерина је стигао и Имре Варга, амбасадор Мађарске.

Мађарске странке су говориле о својеврсном лову на људе:

"Свему овоме можемо додати и саопштење мађарског портала VajdaságMa и Демократског савеза војвођанских Мађара. Наиме, VajdaságMa тврди да „у Темерину након овога (имајући у виду нападе на Мађаре последњих недеља) говори се о лову на људе“. Са друге стране према саопштењу странке ДСВМ-а које је поводом првог напада потписао председник регионалне организације у Темерину Бела Чорба, „у Темерину постоје више знакова за страх након што је посланик Нове Србије у парламенту Србије крајем новембра, оживљавајући дух најмрачнијих времена из доба Милошевићеве владавине, изнео бомбастично лажну тезу о угрожавању Срба у Темерину“."

И поново, без обзира на недвосмислену мултиетичност сукоба војвођанска сепаратистичка гласила су бљувала ватру на „великосрбијански“ шовинизам.

Слободна војводина:

"Темерин - пример етничког чишћења Војводине

Најновији немили догађаји у Темерину, када су, у размаку од само недељу дана, пребијена два младића мађарске националности - и то на националној основи, нажалост, само су неки од примера, и елемената, етничког чишћења Војводине; њене пуне 'срБијанизације''; остваривања, барем једног дела ''ВеликосрБског Пројекта'' - који, можда није успео у Хрватској, Босни и на Косову - али је зато ту Војводина, да се на њој искали фрустрација доживљених пораза.

Темерин, као и многа друга слична места у Војводини, почео је да чисти још Краљ Александар - одузимањем земље Фернбаховима и насељавањем колониста. За време II Светског рата, мађарски фашисти су, 1942, у рацији, побили 48 мештана; 42 Јевреја и 6 Срба. За одмазду, у Октобру 1944, партизани и црвеноармејци су стрељали неколико стотина Мађара; суседни немачки (Бачки) Јарак у потпуности етнички очистили; у њему направили један од најјезивијих партизанских концентрационих логора у Војводини - да би га потом населили колонистима из Босне."

У овом случају, правећи историјски пресек аутор је „заборавио“ да помене трагедију у Сиригу 13. априла 1941. када је извршено прво масовно стрељање у другом светском рату, у коме је активно учествовало и више Темеринаца.

Ово, наравно, не значи да Срби не воле да се бију. Дапаче, може се рећи да у Темерину постоји нешто као, хм, рецимо омладинска фајт лига месних заједница...

Паралелно, хунгаро-фашистичке организације су се готово несметано развијале.

"ОСИЛИЛИ СЕ

 Мађарски сепаратисти из организације "64 жупаније" у војвођанском градићу Темерину продају мајице с мапама "Велике Мађарске""
http://www.kurir-info.rs/vesti/osilili-se-25950.php



Ни један овдашњи Мађарски званичник, међутим, није "видео" ништа проблематично у вези рекламирања велике Мађарске у држави Србији!

На крају, односно на новом почетку, добили смо ову тучу у којој је петнаест униформисаних младића напало пет српских младића.

Супротно ранијој пракси,  не да није било муњевитог реаговања „антифашистичког“ тиска и истих таквих НВО, већ је у првих пар дана након инцидената потпуно изостала било каква реакција.

Андраш Густоњ, председник Општине, одбио је да да изјаву за телевизију.

Најупадљивији је тајац код аутономистичких медија, „заклетих“ на одбрану мултиетничке и антифашистичке Војводине. И када буду писали/говорили на задату тему, учиниће све да релативизују проблем.

Спиновање, илити лагање, је у "Случају Темерин" неспорно, са крајње опасним намерама. Спиновање може бити различито. Некада се даје претерана важност каквом догађају, некада се у извештајима мења његова суштина. А некада се неповољан догађај једноставно забашури, скрајне, „покрије“ другим вестима и темама. Сви видови лагања у темеринским догађањима су примењени*.

Све што се догађа у Темерину мора се схватити у општем контексту. А шта се све дешава, упознати смо.

Као што постоји организовани криминал, дакле криминал повезан са државом, тако постоји и организовано хулиганство.



Потпуно је јасно да је униформисани напад  на Србе о коме је реч, дуготрајно припреман кроз парадржавни војвођански систем. Кроз васпитање, школство, хушкан путем медија, логистички подржаван из иностранства, охрабриван из сепаратистичких политичких партија...

Пред нама је насиље сасвим различитог типа од адолесцентских чарки.

Ово су на делу били мали угарски „Цикотићи“ (тако су жаргонски називани клинци у Црној Гори који су, непосредно после рата, први провоцирали људе које је партија оценила као „контрареволуцију“. Када се нападнути супротстави, стижу „велики момци“ и доврше посао).
 

.....
* Накнадна напомена: Типичан пример спиновања је напис на "Пешчанику" "Инциденти у Темерину". Ако пажљивије прочитате како интерпретирају догађаје, видите да се тачно држе "концепта" који је објаснио један генерал НАТО након рата у Босни: "Кад Срби изазову инцидент, ми кажемо да су Срби одговорни. Кад не знамо ко је изазвао инцидент, ми кажемо да су га Срби изазвали. Кад знамо да инцидент нису изазвали Срби, ми кажемо да не знамо ко је одговоран."






Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА