ПЕНДРЕК МИ, ПЕНДРЕК ТИ

 

Фото: Ђорђе Бобић, Блог Б92

На протесту против усвајања Генералног урбанистичког плана (ГУП) Новог Сада, код зграде Скупштине Војводине, дошло је до сукоба између демонстраната са једне и припадника приватног обезбеђења и полиције са с друге стране. Том приликом применом силе приведено је неколико учесника протеста. Грађанска јавност је узбуђено скочила против државног насиља.

Тим главним током креће се и блог г. Бобића на Б92. Један коментатор се међутим дрзнуо да се сећа, па се запитао на другом блогу Б92 са истом темом:

Да ли је овај посао (нап. ГУП) јуче у Новом Саду одрадила иста она екипа урбаниста приправника која је одрадила посао и када је срушена на Дорћолу у Београду прва и најстарија звоноливница у Србији 2007. године?

Више функционерских ликова из ДС и Г17+ повезује ту 2007. годину и СНС 2016. године, када су срушени објекти у Савамали. Некако се највише намеће име и презиме Синиша Мали. И, нећете веровати, господин Ђорђе Бобић је те 2007. био градски архитекта.

Коментари огорчених грађаниста новосадских имају додатну снажну идеолошку и локал-шовинистичку ноту. Уз неизбежно помињање "смрдије" овај догађај се повезује искључиво за рушење аутономашке власти у Војводини 1988. и тражи се повод за промоцију сепаратистичког пројекта.

Навешћемо пар упечатљивих коментара:

Све је почело тзв. јогурт револуцијом а сада је време да се тај јогурт попије иако се укварио. Много, али много...

 ...

 Фажизам је у Србију стигао 1988 у овом граду. У овом граду ће дочекати брзи судњи дан.

 ...

...да се не љубимо...

Република Војводина да направимо реда у својој кући и да вратимо честите и васпитане људе на чело а не да нам простаци говоре како су примитивизам, национализам и дебилизација уствари нормални и да тако треба. Не треба, знамо за боље.

Да почистимо лустрацијом људе из ових слобиних и шешељевих режима и све прелетаче и лажне демократе.

Да преиспитамо дата држављанства од 1988. на овамо.

Када почистимо своју кућу и двориште, можемо напред.

Ајте браћо полако, време је било, радимо сутра...да се не љубимо.

Рампу на газелу.

...

Оклен су ове три јуначине,ђе им је трактор?

...

Војводина - Република

Зато ћемо се ми грађани на референдуму, једног дана, изјаснити за Војводину да буде република. Онда неће бити овог примитивизма који се данас десио у граду, да балвани туку грађане, да газе по њима, да глупи политичари краду војвођанску имовину, да мали сероња глуми фацу итд. Лепо Војводина република и коме се не свиђа нека иде у снс, а коме се свиђа нека гласа "за" на референдуму. Да се једном и код нас направи реда, да се ослободимо полусвета који је снс навука у Нови Сад, а који се не баве часним и поштеним послом већ криминалом и заштитом криминалаца.

.....

Кад се међутим летимично прегледа списак учесника сукоба са једне и друге стране, онда изненада видимо сасвим другу слику, ако не и обрнуту, од оне којом нас нуткају борбене војвођанске локал-патриоте.

Привођење "насилног" демонстранта од стране приватног обезбеђења.

На фотографији су, према извору са друштвених мрежа, Д. Силбашки и П. Ћеран из  ИнтерСец обезбеђења. Раде за СНС. Они су, што би се казало, рођени Новосађани. У средини је Милорад Љесковац, пореклом са Баније или Кордуна. 

Међу лидерима протеста срећу се Нови Небојша Миленковић, рођени Нишлија, Брајан Брковић од ђеда Јеврема, из врлети монтенегринских, ту је и Кикинђанка Марија Срдић, Београђанин Радомир Лазовић...

Како се да видети никаква подела у сукобу на дођоше и староседеоце, на дивље и питоме, на културно и простачко, не може да се направи. По овоме заправо испада да међу организаторима протеста нема рођених Новосађана, међу билдерима који су штитили барона Вучевића и његове набрекле вазале можда има по неки, па и ти понеки су мутирани у дисциплиновану мишићну масу. Нас не може нико да убеди да је Брајан Брковић дошао у "ове пределе" да се бори за екологију и уредан Нови Сад. Да му је чистоћа у души те је спреман гинути за ту горућу племенитост душевну. Не верујемо ни да је се за јоту одмакао од усташоидне идеологије свога ђеда. Стари Новосађани знају да је Нови Сад "српска Атина" и да у српској Атини профашистичким типовима места не би смело бити. Али има, и са једне и са дуге стране. 

Коракс: Карикатура против насиља у Новом Саду/Извор: Данас

И једни и други су селективно насилни и селективно против насиља. Садашњи млаћени и њихова интелектуална морална подршка је показивала потпуну тупост, не "недостатак емпатије" или неки други еуфемизам, већ тупост као такву, као мркли мрак у глави, оличену нељудскост, када су премлаћивани неки други или трећи људи. И када су убијани. Ранко Панић, члан СРС је на смрт пребијен током митинга/демонстрација СРС 29. јула 2008. Овај трагични догађај за великог борца против полицијског насиља Предрага Кораксића није био никаква инспирација. Тада је имао напад умне помрчине и тупе нељудскости. Интелектуални душебрижници су се оштро успротивили против "политичке злоупотребе случаја у пропагандне сврхе".

+Ранко Панић

Требало је да прође шест година да би осумњичени жандарм за Панићеву смрт био процесуиран, и још шест година да буде ослобођен оптужбе. Убили човека и ником ништа. Ликом, тај оптужени жандарм неодољиво подсећа на садашње новосадске приватне обезбедитеље реда и мира. Та оштрина погледа, та конфигурација, та дефиниција. То је то. Тајна веза Дунав-Динара-Нишава.

Панића се не сећа више Тадић, тадашњи пантократор, ни Ивица Дачић, министар са лисницом унутрашњих дела. Али, не сећа га се ни Нови Александар Вучић. Није манит да се сећа тог злосрећног "четника".

Када сам се ја 1988. на истом месту сукобио са истим оваквим "плавим шлемовима" био сам "унутрашњи непријатељ свих боја".

Затим сам био "страни плаћеник" и "сила хаоса и безумља".

Затим су моји наследници били "хулигани који су дошли руше мој Београд" и против којих ће "одговор државе бити језив".

Ево сад читам да нам се управо свети "Јогурт револуција".

Круг се затворио. Враћени смо на почетну позицију.

Ови данас се служе истим средствима, често и истим људима, којима се служила власт 44-91, 91-2000, 2000-2012 када су правили исте овакве гадости.

Ови данас су се само по свему томе, отимачини и пљачки, само лепо надовезали на своје претходнике на власти у Србији и наставили са истом таквом бахатошћу и насилништвом какву су у Србији користили они који су били на власти 2000-2012.

А ти некадашњи у власти, ти од 2000-2012, данас се лицемерно ужасавају над оваквим стварима као што је ово јуче у Новом Саду.

Па барем да ћуте... Него се још и јављају.

Лицемери.

За четвртак су најављени нови протести. Чујем неке бабе богораде, поплашене медијском халабуком, да нас чека пакао и "нека нам је Бог у помоћи".

Ми, који нисмо лицемери, међутим замолићемо Бога да не дира ништа. Нека пусти да се Титина младунчад међу собом несметано млати, пуног замаха и јаука. То би правда била.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА