СРПСКИ ПАМЕТНИ АНТИФАШИЗАМ

Београд 2016.                Београд 2022.
Марш Бесмртног пука, некад и сад


Данас је можда "Дан победе над фашизмом"? У славу победника Београдом маршира "Бесмртни пук". Вучић није био на челу колоне. Врло заузет. Министри су се пак стратешки распоредили.

Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је на манифестацији "Бесмртни пук" у Београду да су "Србија и Русија увек биле на правој страни историје".

Он је казао да је на данашњи дан 9. мај, у Другом светском рату 1945. године капитулирала Немачка и да се „сећамо највеће победе у 20. веку“.

Грађани окупљени у поворци "Бесмртни пук" кренули су од споменика Вуку Kараџићу ка Новом гробљу и Споменику ослободиоцима Београда.

Међу њима су, осим Поповића и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, функционер Социјалистичке партије Србије и директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и функционер Двери Иван Kостић*. (*Никако није јасно шта ће тај са комунистима, посебно обзиром да Двери у основи понајвише баштине идеологију "Збора". Али хајде, времена су општег антифашистичког созерцања.)
 
Или је данас "Дан Европе"? Ова наполичарска пан-европска манифестација, без Руса и Белоруса, а са свим баштиницима европског нацизма, у поводу окончања Другог светског рата, одржава се под геслом "Бољи смо заједно".(?!)

На Тргу слободе у Новом Саду, где ће бити одржан „Фестивал Европе“, представиће се земље чланице ЕУ, Министарство за европске интеграције Србије и Европски покрет у Србији.

Фестивал ће отворити шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић, амбасадор Француске у Београду Пјер Kошар и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Пре само четири године... Вучић на челу "Бесмртног пука", 
прате га Нетањаху и Путин. Фото:Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

У Москви је одржана традиционална парада победе. Путин одржао говор. Руси у слављу усамљени. Није било тамо назочног ни једног нашег славног преносиоца партизанских антифашистичких традиција. Ако Русија победи у рату против Укра и њихових славних "Азов" пукова, доћи ће наши опет. Браћа по оружју, браћа у победи. У овом политичком тренутку међутим треба бити паметан.

Српска државна телевизија овај пут није директно преносила свечану параду у Москви.  Нису то учиниле ни приватне телевизије са националном фреквенцијом. Ни Пинк као ни Н1. Да се зна да са Руском победом над нацистима тренутно не делимо исте вредности. Пренос је преузела само једна новосадска локална телевизија, скоро субверзивно.

Радост уједињене Европе без Руса и Белоруса,
са Немцима и бесмртним Азовским пуком

Државне телевизије ће преносити културне манифестације у оквиру "Дана Европе". То је лепо.

“Светски мир не може се сачувати без креативних напора пропорционалних опасностима које му прете”.

Ми ту поруку "Дана Европе" најбоље разумемо. Као да смо је ми писали, како је добра. За то смо се борили. Нема везе против кога.

На челу свих маршевских колона и свих културних антифашистичких и анти-руских манифестација биће унуци партизански. Вероватно стигну и тамо и овамо. Они су тотални, мултипрактични, антифашисти. 

У ново-српској култури, нема разлике између антифашистичких шетњи и шетњи модном пистом.

Ниједна антифашистичка колона није, нити ће у својим маршевима икада стићи до Лисичијег потока и Рајине шуме. То би већ била ревизија историје.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА