МАЛИ ШЕНГЕН ЗА ВЕЧИТЕ ПРОВИНЦИЈАЛЦЕ

МАЛИ ШЕНГЕН ЗА ВЕЧИТЕ ПРОВИНЦИЈАЛЦЕ


Време хероја

Летећи одред пуковника Плазине и остале јединице Дринско-албанског одреда, углавном састављене од Ужичана, Ваљеваца и Подрињаца, иако уморни, гладни и боси, 18. новембра 1912. године, после петочасовне жестоке борбе заузели су варошицу Љеш на јадранској обали.
Kада су пуковник Милован Плазина и његови борци први избили на плави Јадран, вековни сан многих српских генерација, били су пресрећни јер је преко њих Србија први пут изашла на море. Приликом освајања тврђаве Љеш, Михаило Миловановић је био необично дирнут и одушевљен сусретом српске и црногорске војске.

„Велика радост завладала је међу две српске војске због овог изненадног сусрета, а љубљењу није било краја, из чега се видело да су се браћа дуго и жељно ишчекивала. То је био израз народне душе.”

Време змија

Када су дошли "ослободиоци" 1944., поп Зечевић је потписао забрану повратка Срба на Косово и Метохију, а Тито је пунио буџет Албаније са 46%. За узврат, из Албаније су слати "учитељи" на КиМ и Македонију, да уче Албанску децу о Великој Албанији.

Затим су дошли Латинка Перовић и Марко Никезић, да бране КиМ од српског национализма. За њима Иван Стамболић. Све апаратчици ситног зуба.

Неминовни продукт тог времена је интелектуално инсуфицијентни, шиптарски шовиниста Шкезен Маљићи.

" Шкељзен Малићи: Истина је да ме у време када сам написао ту реакцију, на Kосову нису познавали... Тек што сам се вратио из Београда, где сам провео дуг и леп период живота од 16 година. Ни у Београду нисам био јавна личност. Тада сам имао 35 година и нисам имао ништа осим личне библиотеке, неких три-четири хиљаде књига које сам донео из Београда. Од септембра 1982. године чекао сам да нађем неки посао. То није било тако лако, иако сам имао веома јаке “везе”. Мој отац, Мехмет Малићи, био је тада министар унутрашњих послова на Kосову, врло моћан и застрашујући положај."

За СФРЈ је сасвим природно да министар унутрашњих послова буде балиста. Син Шкељзен није био много паметан. Да преписује међутим може свако. Може и да понавља неколико комуно-патетичних мантри које ће западна и усташоидна кругдвојашка продукција фино упаковати у либерални наратив. Тако је Шкељзен постао икона новог велико-шиптарског покрета.

Милошевић је палио књиге српских мислилаца, па је хтео да се пишу такве књиге уместо претходних само правилно оријентисане, па није хтео, па је хтео, па је капитулирао. Са олакшањем.

Време босанчероса

Без околишења, рећи ћу да нисам наишао на шиптарског интрелектуалца, уметника или новинара, да је достојан озбиљног коментара. Све је то ретардирано и фашизирано. Тупо. Они могу да се објављују само медијима (у главном сомнабулним гласилима Круга Двојке), финансираним из Норвешке и Немачке.

Једини који су интелектуално испод њих су босанчероси. То је пљачкашки-шверцерски не-свет, племенски организован, који је историјском несрећом завладао и Србијом и републиком Српском. Сва њихова идеологија је сажета у "У се, на се и пода се!". За њих је то поклич, за нас јаук.

И сада ће такви гелиптери, шкерљави и дрипачки, бичем понизни Бечу, без етичке снаге духа и дипломатског шлифа, да воде србијанску државотворну политику? Нема та гомила, генерацијама славних бугојанских вашарских шверцера, ништа са Србијом. Нема та братија додира ни са чијим тлом. Они су само вечити земљаци који се никада не враћају у завичај.

И шта сада? Човек кога је Санда Рашковић-Ивић тачно дефинисала као човека који је способан да се истовремено смеје и да плаче, изјављује да нема дијалога са Приштином док се не уклоне неправедне царине!" По тако чврстој доследности је познат.

Да ли се смеје или плаче? "Нема дијалога са Приштином до се не уклоне царине!" Аца-Србин
Као продукт одсуства дијалога добили смо "Мали Шеннген".

Свакоме који није потпуни политички аналфабета, јасно је да је "Мали Шенген" утешна награда, чешаљ и огледалце као плезир од ЕУ, за све што је Вучић својом шверцерском дипломатијом предао и поклонио Западу, НАТО и Шиптарима.

Сада се дрипчина Вучић размеће да је он "измислио" тај јадни и кретенски "Мали Шенген", не да  му је тутнут у руке од бирократа из ЕУ.

Шверцерска мачка у џаку

Хвалише се Вучић:

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ у Паризу да је иницијатива уклањања баријера у слободи протока робе, услуга, капитала и људи између Србије, Северне Македоније и Албаније значајнија од повлачења признања Kосова.

Упитан да ли је добио подршку за "мали Шенген" од Макрона и да ли очекује притиске на тај пројекат, Вучић је одговорио да не би ту иницијативу назвао тим именом, иако је то већ ушло у дневну употребу, пошто то нервира неке људе, а и због географске одреднице.

- Нико не може да каже да та иницијатива некоме може да смета, јер нема рационалног разлога за то. Иницијативу су подржале САД И Макрон ће то учинити јавно. Али ће некој земљи неки рећи да кажу да су против тога, због нечега, јер су схватили да смо узели судбину у своје руке И да сами решавамо своје проблеме - објаснио је он.

Kако је казао, "видим да ни члановима моје породице не могу да објасним колики значај има та иницијатива. Старији син мисли да је значајније повлачење признања независности Kосова, а то није ни близу тога".

Вучић се истовремено захвалио Гани на одлуци о повлачењу признања, истакавши да је та земља велики партнер Србије.

- Али повлачење признање је постизање наше неке тактичке позиције што неће драстично да промени ситуацију, а ово мења будућност свих нас. Од кључног је значаја за све нас - нагласио је он, изразивши наду да ће сви имати политичке снаге да заштите своје независно одлучивање.

Указао је да ће иницијатива допринети мањем одласку грађана из земље, и већем повратку.

- Они који критикују треба да знају да Србија добија много. Ми у региону са свим земљама, са којима се граничимо, изузев једне, а то је Мађарска, имамо суфицит у трговинској размени. И ћорав би видео да иницијатива највише одговара Србији, јер је она та која је најснажнија, која може да прода више робе и услуга и која је у људским ресурсама најснажнија - рекао је он.

Вучић је казао да много наде полаже у ту иницијативу, јер се тиме мења будућност, иако ће мање земље краткорочно добијати више.

Изједначавањем које год таксе, наводи, биће више инвестиција.

Чему "Мали Шенген" поред ЦЕФТА?

Шта је ЦЕФТА споразум

ЦЕФТА је уговор замишљен да олакша трговинску размену између земаља централне и источне Европе
Њиме је предвиђена бесцаринска размена производа међу чланицама
Првобитни споразум су потписале земље Вишеградске групе – Пољска, Мађарска и Чехословачка 1992. године
Пошто су све потписнице првобитног споразума, осим Северне Македоније, ушле у Европску унију, одлучено да се Споразум прошири
На Самиту премијера Југоисточне Европе, у Букурешту 6. априла 2006, усвојена је декларација о проширењу, а самит је носио назив „Приближавање Европи – Нова амбициозна ЦЕФТА“
Данас су потписнице овог споразума Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Молдавија, Србија, Kосово и Црна Гора

Шта је Шенген

Подручје које чини 26 европских земаља које су званично укинуле пасоше и све друге врсте граничне контроле на својим међусобним границама
Подразумева слободан проток људи и робе
Зона углавном функционише као једна земља што се тиче намена међународних путовања, уз заједничку визну политику
Добила је назив по Шенгенском споразуму који је потписан 1985. године
Државе у Шенгенској зони су ојачале пограничне контроле са нешенгенским земљама
Шенгенска зона има популацију од преко 400 милиона људи

Ако пажљиво прочитате шта су ЦЕФТА и "Шенген", па у том, ширем, контексту прихватите идеју "Малог Шенгена", разумећете да нешто озбиљно заудара. Вучићев споразум као да има "дупло дно". Зашто би потписивали споразум у мањем обиму, "Малу ЦЕФТУ", кад већ имате исто то на мого ширем простору? ЦЕФТА у ЦЕФТИ?

Што се "Шенгена" пак тиче, не слаже се. Мали Шенген није исто што и велики Шенген. То је бацање песка у очи.

Оно што смо прихватили као мали плезир, пре ће бити нова велика подвала.

Како нас босанчерос продаје?

Ко је уопште Вучића овластио да води било какве преговоре у име целокупне Србије? На основу које јавне расправе? На основу које скупштинске дебате и Овлашћења? На основу ког уставног Овлашћења?

Нема ништа од свега. Вучић је осионо показао да је Србија последња европска колонија, недефинисани простор безакоња и да су домаћи Срби само отроци без икаквих прва. Могу да трпе или да се гоне куда им драго.

Александар Вучић је октроисао Србији "Мали Шенген" и његови "ботови" олити бауштелци имају само да накнадно рашире причу како је Вучићев визионарски потез јако добар за Србију. Иначе, ни они нису до јуче знали шта нам Вучић ради. А да ли је и Вучић ишта о свом пројекту знао до високог скупа у Паризу после кога је дао онако оптимистичку изјаву, остаће дипломатска тајна.

Један бот написа: "На овај начин решавамо проблем тесара и армирача, а познато је да су Албанци најбољи у тим пословима".

У супротном правцу ићи ће српски туристи којима Вучић обећава издашне ваучере.

О слободном протоку девиза нарко-трафиканата да не причамо.

Какве су перспективе Србије у "Османској Југославији"?


Неки аналитичари су одмах "Мали Шенген" прогласили за "нову Југославију". Међутим, простим увидом у географске просторе које Споразум обухвата у "првој и другој фази", не види се да обухвата стару Југославију, већ њене османске делове + Албанија.

Другим речима, "Мали Шенген" убедљиво делује као пут удаљавања од матице ЕУ а не као пут уласка у ЕУ, што је угаони камен јавно прокламоване Вучићеве политике.

Научени инстинкт ме упозорава да ова мапа можда и није тачна. Том опрезу придодаје се податак да се чува још један позивни број за земље екс-Југославије. На дугим местима може се прочитати да је Војводина планирана за "Дунавску федерацију", што је исто некаква утешна "мини-Шенген" награда за "доње земље", како би се ЕУ релаксирала од досадних сиромашних рођака из провинције.

Озбиљна држава мора у имати у виду и овакве неповољне опције, но постављено питање није сада примарно.

Главни "адут" за малу ЦЕФТА уместо ЦЕФТЕ је што је укупна спољнотрговинска размена Србије са земљама региона у прошлој години је достигла скоро 4,2 милијарде евра, од тога је извоз износио 3,2 милијарде, а увоз 940 милиона евра. Уз бројне друге погодности, ни сам Вучић не може да сагледа где ће нам бити крај кад "Мали Шенген" заживи у потпуности.

Има у наизглед фино сроченом споразуму без трунке зле намере разних дилема. УНМИК је потписао ЦЕФТА споразум на привремено окупираној српској територији КиМ. Ко ће, Вучићу, потписати твој "Мали Шенген"? Опет УНМИК? Или...? Па чак и да УНМИК потпише, на Косови се они више не питају. Није царину од 100% одлучио УНМИК него ратни злочинац Харадинај.

На шта си то пристао, идиоте?

Или. Ако "заживи" то чудо од "Малог Шенгена", мораћемо да раскинемо државне трговинске уговоре са Русијом, јер само ми смо били привилеговани у Русији? И, где је ту рачун?

Наша пословица каже да "два лоша убише Милоша", а овде у перспективи имамо пет "комшија" зле намере. Како мислиш да надвладаш пет држава? Нама се чини да ти то, надвладавање, и није опција. Уграђивање је боље. Од тога играју лептирићи у стомаку.

Па чак и да није тако, ми знамо шта нам Албанци мисле. Ту забуне нема. Неће они долазити као тесари. Но ако и буду тако долазили, опет ће им задњи џеп висити отежан од долара и евра од продаје наркотика по свету, којима ће куповати испражњена србијанска домаћинства. Читаве крајеве, ако хоћете.

Хоћемо ли ми отварати фирме у Албанији и на Космету, или ће бити некако обрнуто? Шта говори здрава памет, а да није бауштела?

Шта је пар милијарди трговинског дефицита годишње ако за узврат задобијете пола Србије? Вреде ли, Вучићу, Топлица, Поморавље, пола Шумадије, за пун џеп твоје фамилије и твојих крџалија?

Ма вреде, јер теби Топлица, Поморавље, Шумадија не значе ништа. То су за тебе бескорисне пустаре. Још ћеш их напунити емигрантима, и ту ћеш вајдицу да нађеш.


Има ли излазне стратегије?

Нема.

Вучићу излазна стратегија није ни потребна. Београд ће остати где јесте. Његови земљаци ће остати какви су и досада били. Грађанског рата неће бити јер ће њега и земљаке бранити НАТО.

Пуни су рачуни у иностранству.

Добар је са Аустријом и Мађарском.

"Мали Шенген"? Шта то беше?

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА