ЈЕЗИВА ПОРУКА МИНИСТРА ВУЛИНА

 ЈЕЗИВА ПОРУКА МИНИСТРА ВУЛИНА

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је на телевизији са националном фреквенцијом објавио делимично цензурисане фотографије обезглављених тела, у склопу политичке ток шоу емисије.
 
„Све (жртве) су навијачи Партизана, клали су их други навијачи Партизана… (Фотографије) су њихови трофеји, они су се тиме хвалили“.
 
Вулин је оценио да медијски наводи да се трибина Партизана „буни“ против председника државе Александра Вучића и да скандира против њега, представљају „инструисано незадовољство криминалне групе“.
 
Прво што се уочава у Вулиновом ексклузивном наступу је одсуство саосећања са породицама жртава. Колико је та инфантилна безосећајност далеко од безосећајности извршилаца злочинаца није на нама да процењујемо. Довољно мучно је што је тако видљива.

"Јањичари" на задатаку током демонстрација 2020., ФОТО: Твитер, Директно

Вулин је још изнео важну констатацију да против Вучића протестују "инструисане" криминалне групе. На страну тврдње сведока догађаја које не могу добити сигурну потврду - да против Вучића нису скандирале организоване навијачке групе под контролом организованих криминалаца са "југа", већ неорганизовани навијачи са других делова стадиона ЈНА. У сваком случају, по Вулину испада да навијачке групе везане за Звезду, Војводину, Нови Пазар... нису инструисане од криминалаца јер не протестују против Вучића? Те групе нису друштвена опасност? "Војници" тих група не растурају дрогу, не врше "услуге обезбеђења локала" и сл.? Или милиција не уме да их ухвати? Или неће?

Прелиставањем новинских архива наилазимо на исте наслове о стању безбедности у нашем главном граду. Убеђују нас одговорни толике године да је наш главни град права оаза мира и нормалности.
 
29.10.2010. Београд је безбедан град – изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

17.03.2011. Главни град Србије је један од безбеднијих градова због великог залагања београдске полиције, изјавио је јуче након састанка радне групе за утврђивање безбедности и Полицијске управе, Слободан Шолевић, члан Градског већа.
 
20.03.2012. Београд безбедан град. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
 
24.мај. 2013. Пораст броја убистава, али Београд безбедан град. Властимир Вуликић, заменик начелника Одељења за крвне деликте Полицијске управе Београд.

15.10.2014. Београд спада у најбезбедније градове у Европи. Београдска полиција ће 2014. годину завршити с најбољим резултатима у борби против криминала у последњих 35 година.Резултати ПУ Београд за годину дана трајања тужилачке истраге су импозантни, каже начелник београдске криминалистичке полиције Небојша Марковић.

14. јула 2019.
Београд – безбедан град. Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, захвалио се данас припадницима Полицијске управе за град Београд.
 
14. 09. 2020. Београђани могу бити спокојни јер је безбедност у граду на изузетно високом нивоу. Ово истиче начелник Управе криминалистичке полиције Београда Илија Милачић.
 
13.март 2021. Полицијска управа за град Београд саопштила је да је Београд безбедан град и да је стање безбедности повољно о чему сведоче сви параметри и подаци. Поводом инсинуација једног медија да је безбедност данас далеко лошија него 2011. године, што доводе у политички контекст, који нас као полицију не занима, истичемо да је те 2011. године у Београду укупно почињено 33.009 кривичних дела, а прошле 2020. године 19.322, што је далеко мањи број.
Укупан број кривичних дела је дакле 2020. године у односу на 2011. годину смањен за 13.687, број убистава са 14 на 7, а број тешких крађа у односу на 2011. годину у главном граду прошле године смањен је за више од 8.000. И то су само неки од података који сведоче у прилог чињеници да је Београд данас далеко безбеднији него 2011. године.

Насупрот упорном сладуњавом улепшавању реалног стања, истовремено су се могли чути алармантна, па и панична упозорења о ескалацији мафијашког терора. 

29.03.2016 Београд је опасан по живот. На подлисти фирме „Мерцер“, како преноси Билд, град на ушћу Саве у Дунав је други најмање безбедни град у Европи, одмах иза Kијева!
 
17.02.2019. Према подацима “Црне књиге“ портала Kрик, 2012. године у Београду је било четири криминална убиства, а 2013. пет. Kрикова база показује да је током 2018. године на подручју Београда било 20 убистава која имају одлике мафијашких ликвидација.

13.11.2020. Београд је најнебезбеднији град у региону. Kриминолог Добривоје Радовановић изјавио је данас да је Београд због учесталих мафијашких обрачуна већ дужи период најнебезбеднији град у региону. "Не можете се више шетати ноћу ни у друштву, а камоли сами, јер вас може оробити било која група наркомана. Не можете ни у току дана бити сасвим сигурни јер можете постати случајна жртва мафијашког обрачуна у неком тржном центру, на улици или стамбеном насељу", навео је Радовановић.
 
Радовановић је у интервјуу агенцији Бета казао да полиција, тужилаштво и судство неће моћи да се обрачунају с мафијом све док та борба има "политички призвук".
 
Foto Reuters, YouTube, Novi List
 
Да чорба буде гушћа постарао се лично тадашњи премијер а садашњи свевлад Александар Вучић. Он је 24.05.2016. изјавио да држава тренутно нема довољно снаге за борбу против хулигана јер је, како је рекао, за тако нешто потребан друштвени консензус. Тако из истог извора добијате информације да је "Београд најбезбеднији град" само што "држава нема снаге да се обрачуна са хулиганима јер нема консензуса"?! Затим је волшебно дошло до консензуса,  мада није јасно с ким је Вучић постигао консензус - са самим собом, партијским колегама с претешким багажима озбиљнијих афера, са странцима, са ДЕА - америчкoм агенцијом за борбу против дрога...? Извесно, са српским друштвом није. Јер да јесте, и то је оно што читаву ствар чини гротескном, никако се не би могло догодити да Веља Невоља седи у ложи Партизановог стадиона с комплетном управом клуба, још мање да му Вељина екипа буде неформално обезбеђење на инаугурацији или да их током пролетошњих протеста употребљава за пребијање грађана.

У информисању главних медија шизофренија је константа. Криминал заузима све моћније позиције. Гледамо, одмах после временске прогнозе, морбидне призоре клања људи својствене Медељину и другим колоритним јужноамеричким метрополама. Званичници драматично обавештавају јавност да су шефови банди спремали атентат на Александра Вучића и државни удар (што је додуше документовано једном прастаром ловачком "танџаром" представљеном као "снајпер" и арсеналом оружја довољним да се овлада неким селом у брдима али државом никако). Истовремено се са малих екрана хвале највећом сигурношћу грађана.
 
Све то уместо признања да живимо у хаосу и под терором организованог криминала. Када је такво стање, а јесте, власт мора да се мења.

Оставка као морални политички чин још увек важи свуда у цивилизованом свету. Дакле, не у Србији.

Истина, модел "навијачке групе" састављене од бруталних криминалаца и убојица којима је навијаштво само модус операнди, није Вучићев патент. О чему се ради ми смо упозоравали поодавно, још 2017. године. Још за владавине Тадића и "жутог предузећа" дешавале су се ствари до тада незамисливе у навијачкој поткултури - да нпр вођа навијача "Звезде" који ножем јури навијаче "Партизана", промени страну и постане вођа истих тих навијача "Партизана". Први такав конвертит за кога је шира јавност чула је Александар Вавић - Вава.

У то време Вељко Беливук је полагао контроверзну малу матуру. Његово развој се даље поклапа са доласком СНС на (апсолутну) власт. 2013. Партизанова јуришна фаланга "Јаничари" састављена од прекаљених "официра" свих београдских најреспектабилнијих навијачких група, ушла је у обрачун са другим Партизановим навијачким фракцијама из којих је без много напрезања и судског узнемиравања изашла као победник.

Даље је развој и разрастање ове екипе ишло препознатљивим стазама. Име групе су променили од провокативног "Јаничари" у патриотско "Принципи". Какав им је Принципов патриотизам такви су им и патрони. Да нису били савршено сигурни у заштиту коју им моћници пружају, не би се онако сликали. Може тако, све шетајући Сава-малом и обезбеђујући скупове и личности, може и породичне везе, док су лојални и док не засметају, што се неминовно догоди "на крају дана".

Само злонамерни ће рећи да није добро што су Невоља и његова екипа иза решетака. Баш као што интересно повезани неће признати да је држава знала за све ово. Али, невоља за власт је и што Невоља није имао никакве везе с марихуаном из Јовањице и оружјем из Kрушика, па се те афере не могу ни уклонити било каквом киселином.

Сцена из филма "Кум"

Без двојбе, актуелна државна борба против криминала је не само најснажније политичи детерминисана, већ очито није целовита, фронтална, дубинска, него парцијална, селективна, шупља. Да је тако показују нам чињенице да је, после свих Вучићевих блиставих победа над криминалцима и разбијања сијасет кланова, тржиште дрогом уредно снабдевено, цене су приступачне, а промет роба, људи и услуга тече несметано. Са друге стране, видимо да се број мафијашких ликвидација драстично смањио (са тридесет седам 2018 године на три у првих шест месеци о.г.). Дакле, обрачун у подземљу је окончан. Чипуљичани су сузбили Шкаљаре, Чеваре и остале брендове. УСА су задовољне, амбасадор Годфри је уручио "велику донацију једној од најуспешнијих полиција у Европи". Велики послови могу да се наставе, од Великог Трновца до Брисела.

Коначно, Александар Вучић је преко свог измећара Александра Вулина послао тешку поруку урби ет орби. Једног човека можете уплашити одсеченом главом коња. Читав народ тако нећете застрашити. Потребно је нешто мого, много, бруталније. Толико едукативно да се човеку следи крв у жилама. Да му буде јасно за сва времена. Морате раји послати недвосмислену поруку шта може да се деси ономе који одбија да буде покоран.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА