ТЕМЕРИНСКА ЛУДА КУЋА И КОРОНА




Локална управа у питомој општини Темерин у питомој Бачкој је слика и прилика наше државне власти, само у патуљастом издању. О том ниском карактеру и менталитету, о послушницима и господарима, писали смо и пре петнаест година, у доба када смо се још детињасто надали некаквим променама:

...Ма какви, па где ћете боље - ено га, један догурао до шефа УДБЕ, мада о том послу зна колико и аутор ових редова о механизму полетања свемирских летилица. Имамо, дакле, добар посао, требало би само медијски да уобличимо оно што се званично зове брига о просперитету локалне заједнице. А брига се дели са свима онима који су до велике бриге и довели. Шаролика коалиција предвођена, дабоме, "штитоношама" српства, чији лидер се прославио витлањем пиштољем, лагањем пензионера и покушајима уништавања амортизера једног украденог теренског возила.

Ту је и странка човека који се на најбезобразнији начин окористио муком свог народа и, наводно, у свађи је са претходно поменутима, Ту су и чланови странке "највећег коалиционог капацитета". Ето, конкретно, на локалу, значи да је неко ко је имао измишљен посао са платом од 500 евра спреман да уђе у коалицију и са црним ђаволом само да та "бедна цркавица" не искочи из џепа. Неки од познаника који су се 6. октобра 2000, заједно са мном враћали из Београда полуслепи од сузавца, прљави и неуредни, сад уредни и насмејани седе у клупама и тапшу се по рамену са онима због којих смо и ишли да демонстрирамо. На локалу је то ипак мало превише, признаћемо.

У малој средини се све најбоље види. Никаква галама и демагогија не могу сакрити критеријуме "главних" властодржаца заражених вирусом моралног менингитиса. Онај ко у животу није књигу прочитао, дај га у библиотеку. Ево га, овај је увек мрзео школу, дај му ресор просвете... Локални медији, најмање отпорни на притиске, одмах се прилагоде, јер нове газде воле да се њихова реч чује и воле кад неко веже коња где им они кажу. Ако понеки директор ЈП-а и преживи смену локалне власти, скоро никад се не ради о неком ко је свој посао радио добро, него о некоме ко је реалистично проценио да је нова партијска књижица јефтинија од тражења новог посла. Што горе, то боље - то је принцип којим патуљци велики у својим очима баш воле да се руководе. Оно мало способних, који имају тај пех да имају јасан став и да се не либе да га кажу... Па, шта ћете, ко им је крив што на време нису научили право значење једне од најгорих пословица које овај народ има, оне о умиљатом јагњету и две сисе...

Ништа се није променило, као да време стоји, сем  што су се подсавезни "махери" снабдели са задовољавајућом количином школских диплома. Из стања ендемског моралног менингитиса нити могу нити желе да се издигну. Лека ту нема. Колико су некомпетентни, неодговорни и бесловесни у најгорем облику показују у најтежим условима заразе Короном. У питању су људски животи, али ни то није натерало наше локалне лидере да се тргну и уозбиље кад су се већ на нашу несрећу излактали и дочепали руководећих функција које не доносе само сласт и маст већ понекад и судбоносну одговорност.

Из штампе смо пре неколико месеци сазнали да је зараза Короном у општини Темерин узела највећег маха.

...Та варошица надомак Новог Сада последња је у низу примера где је због неодговорности грађана дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и увођења ванредних мера.
Ова варошица удаљена 20 километара од Новог Сада, са својих тридесетак хиљада становника, дочекала је да се релативно стабилна епидемиолошка ситуација са малим бројем заражених претвори у прави пакао зато што је према званичним подацима Института за јавно здравље Војводине 7. јула у том месту било регистровано шест позитивних мештана на корона вирус, 24. јула тај број је порастао на 95, а само недељу дана касније, 1. августа локални кризни штаб био је принуђен да прогласи ванредну ситуацију зато што је број заражених премашио 200.

И заиста, општински Штаб за ванредне ситуације је 20.7.2020. због погоршане епидемиолошке ситуације забранио одржавање познатог темеринског Вашара, а 1.8. 2020. завео стање ванредне ситуације на простору целе Општине.

Међутим, непуних месец дана касније, управо у време када Ковид 19 узима нови замах, исти Штаб за ванредне ситуације укида своју пређашњу одлуку:

    1. Укида се ванредна ситуација за целу територију општине Темерин, проглашена Одлуком председника општине, због наступања елементарне непогоде проузроковане ширењем епидемије заразне болести COVID, јер су престали разлози њеног проглашења.

    2. Ступањем на снагу ове Одлуке, престаје да важи Одлука којом је ова ванредна ситуација проглашена 01.08.2020. године.
"Престали разлози њеног проглашења" ?! У Темерину је у том тренутку било 69 активних случајева инфекције корона вирусом, а Темерин је поред још 13 војвођанских општина означен као место са изразито неповољном епидемиолошком ситуацијом.

И, гле, већ првих дана септембра одржава се традиционални темерински кирбај!

Темерински кирбај упркос епидемији и ванредној ситуацији: Само нека трешти

Традиционални кирбај у Темерину, за који се мислило да је отказан ове године, ипак је одржан током минулог викенда. Ванредна ситуација која је у том месту уведена почетком августа, укинута је управо четвртог септембра, дана када је почео велики вашар, те су посетиоци три дана могли да уживају у забавном парку, не мислећи на епидемиолошку ситуацију.

...До објављивања текста добили смо одговор само од заменика директора Јавног комуналног предузећа Темерин Небојше Вукадиновића. На врло конкретна питања у вези мера које су спроведене током одржавања догађаја он је одговорио: „У вези са догађајем на вашаришту од 4-6. септембра, а у питању је обележавање Свете Розалије, наша фирма је поступила по упутствима општинског штаба за ванредне ситуације, са њихове 44. седнице одржане 26.08. Те одлуке имате и на сајту Општине Темерин.”

Мање је познато да је средњевековне заразе кугом пратила још једна зараза - кореоманија или "лудило плеса", којој никада није пронађен узрок. У многим европским градовима људи су се као омађијани скупљали на трговима и занесено играли сатима и сатима, некад и данима, све до потпуне изнемоглости и смрти, и ништа у том необузданом плесу није могло да их заустави. Сада смо добили темеринску кирбај-варијанту кореоманије.

Ако је у питању за Вучића и његове троглодите тако карактеристична политичка коректност према Светој Розалији и њеним вашарским поштоваоцима, та превише је. Заиста, ово је луда кућа.

Међутим, Штаб у "релаксацији ситуације" иде и даље те крајем септембра укида забрану рада угоститељских објеката у свом затвореном делу.

Месец и по дана касније, 16.11. 2020., Штаб поново уводи ванредно стање:

1. Проглашава се ванредна ситуација на територији општине Темерин.

2. Ванредна ситуација се проглашава због настанка елементарне непогоде ширењем епидемије заразне болести ЦОВИД-19 и спровођења оперативних мера заштите и спасавања.
Весеља више нема. Сада се оглашава Дом здравља Темерин, ни мало оптимистичким саопштењима:

ОБАВЕШТЕЊЕ ДОМА ЗДРАВЉА ТЕМЕРИН
Обавештавамо све суграђане који примају терапије у Дому здравља Темерин, да ће се исте делити радним данима у амбулантама на Телепу и у Старом Ђурђеву у обе смене, а викендом само у Старом Ђурђеву и то пре подне до 11:00 часова, док ће пацијенти који примају терапију два пута дневно, моћи да дођу и у поподневној смени до 18:00 часова.

Датум:
18 новембра, 2020

COVID 2 амбуланта у Бачком Јарку
Поштовани суграђани,
Обавештавамо вас да ће од четвртка, 12.11.2020. године, у периоду од 07:00 до 19:00 часова сваког радног дана, радити COVID 2 амбуланта у Бачком Јарку.

Последње обавештење које смо добили из Дома здравља је следеће:

Општина Темерин
Јуче у 11:03  ·
Поштовани суграђани,
Услед повећаног броја оболелих здравствених радника у Дому здравља Темерин, обавештавамо вас да ће лабораторија радити анализе само оних пацијената који су прегледани у Kовид амбуланти и којима је тамо извађена крв.
Лабораторија тренутно није у могућности да врши остале анализе.
НАСТАВИЋЕ СЕ...

Несумњиво да су грађани Темерина врло неодговорни, како пише у новинском напису с почетка кризе, али понајвише зато што су изабрали овакву власт, и државну и локалну. Па и ако су због тога грешни, имају зацело права на здравље и живот. Та права сада су у рукама непоправљивих послушника и господара.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА