БАУК РОДОЉУБЉА

БАУК РОДОЉУБЉА




Кад сељана гласа

После дуге, топле и спарне зиме пао је снег почетком марта. Ништа се не догађа случајно - ако Божја рука није кадра да покаже пут Београђанима, бар нека те зверке покажу траг. Колатерално, нека у својим финим патикама, ципелицама и штиклицама гацају по лапавици кад су већ запели да се продају некрстима.

Прочитах у једној ФБ преписци и овакав дијалог: Неки шибаџија са вечерњим курсом урбаности и космополитизма и стаништем у већ свима одурном "Кругу Двојке", славодобитно је констатовао: "Круг двојке је осветлао образ - ми нисмо гласали за сељака из Чипуљића!". На то му је једна госпођа хладно одбрусила: "Да. Зато сте гласали за сељака из Очигарије.".

Шта се може чути у вези ти Београдских избора, који  су евидентно прошли у задатости "ћоравих кутија", у демократској иначици из доба Слободана Милошевића?

Каже се "кадрови опозиције су истрошени".

Добро, како су се тако волшебно подмладили и процветали кадрови који су пр'нули, преврнули се и прелетели у табор СНС? Да су остали у старим јатима били би истрошени. Погледајте само Небојшу Бакареца како је чио, а и не кошта пуно. Сад ће и Јелена Триван да се пући ботоксом у влади Србије. Да се нису "снашли" ко би их се још сећао? Како је Ђилас потрошен а Вучић у пуној снази, набрекао до пуцања? Не тако давно Вучић није могао да запне против парњака Ђиласа на истим изборима за лорд-мера Београда?

Коначно, Београђани су гласали за Вучића и не знајући кога ће им свог јарана гејак из Чипуљића доделити за градоначелника.

Каже се "опозиција је безидејна".

А које велике и снажне идеје има "позиција"? Да се подсетимо - СНС је дошла на власт а није ни имала програм странке, већ само неусвојен и непреведен нацрт на енглеском језику. Са друге стране, како може урбана опозиција имати идеје кад им је "енергетским вампиризмом" Вучић све посисао. Отуда, нема чуда што је на гласачком месту Чеде Јовановића Чеда Јовановић задобио два гласа. Или су га и контролори издали, или је Чеда схватио да је Вучић бољи Чеда од њега?

А што се опште безидејности тиче, то је лош изговор поплашеног и национално самокастрираног света који још донекле лагодно живи на рачун остатка државе.

Лапот над децом

По традицији најригиднији део бирачког тела су пензионери. Ако је веровати њиховим похвалама, Вучић им је "обезбедио шећер за осам динара кило" а и иначе га воле. Заиста је непријатно и срамотно сазнање да толико бројна наша групација коју би требала красити животна мудрост није способна да схвати да килограм шећера никако не може коштати осам динара, већ се кружним пресипањем из џака у џак разлика у цени на крају опет свали на њих и другу сиротињу.

Кад се каже "пензионери" некако се губи из вида да је и њихов састав променљив. У време Милошевића и фамозне пирамидалне штедње, тадашњи пензионери су најупорније стојали по цичи зими целу ноћ да би своју скромну девизну уштеђевину преко Језде и Дафине даровали породици Милошевић и ортацима. Садашњи пензионери су тада били људи у пуној снази и преко њихових леђа су се преваљивале најгоре последице тадашње политике. Па ипак ништа нису научили већ се сада, истрошени и згурени, задовољавају пирамидалним шећером. 

Због сталног пооштравања закона и услова за пензију, број пензионера се рапидно смањује, без обзира на опште старење становништва. И такву политику подржавају управо активни пензионери. Одговор зашто је тако је једноставан: да за њих мало више остане, свесни да пропадајућа привреда не може да финансира све остареле и израубоване људе.

Чини се да се та сениорска кратковида себичност преноси са старачког колена на колено. Како друкчије такви могу да васпитају наследнике, већ као саможиве себичњаке? Да направимо паралелу: када пре неколико година беше велика хаварија у атомској централи Фукушима, стари Јапанци су се први добровољно јавили да санирају рушевину, свесни да ће бити озрачени. Њихов резон се не мора објашњавати. Да ли би наш сениор поступио једнако? Зато Јапанци имају а ми немамо ништа.

Наши најстарији као да су решили да умру сами.

Двојни људи

У Србији, нарочито њеном северном делу и Републици Српској влада помама за туђим пасошима. Права епидемија гора од великих богиња. Двојно држављанство као да је постало статусни симбол, оличење личне способности. Двојност држављанства оца шири се на целу породицу. Патриотизам се међутим тешко дели. Пошто је "домовина тамо где ми је добро", а у Србији и Српској није добро, само смо корак од коначне промене презимена и жустрог доказивања да је пребег већи патриота од других припадника народа коме је пребегао.

"БАНДО ЦРВЕНА!"

Прође двадесет седам година од крвавих демонстрација 1991 године. Са тзв. грађанистичке стране, упорно се фарба историја, па се демонстрације приказују као отпор "грађанске Србије" фашизму и и агресивној ратној политици Слободана Милошевића. Са супротне, квази-патриотске, про-Милошевићевске стране, иста побуна се карактерише као антидржавна завера страних служби, на коју су демонстранти приведени као овце.

Ни једни ни други се не сећају главне пароле демонстрацијâ, можда пре вапаја и урлика из дубине српске душе, која је носила народни бунт тих десет кошмарних година: "БАНДО ЦРВЕНА!!!"

Знају они зашто се не сећају. Премазани, намашкарени, гутајући жабе и гмазове, претрајали су и ето их опет, изниклих из бетона, сада као квислиншка власт, елита и авангарда.

Више никада се неће чути громогласни слоган "БАНДО ЦРВЕНА!". Све исто само су боје друге.

Шаховска партија са недостатком фигура

Недавно, Вучић је изјавио да у "преговорима" око Косова и Метохије "игра шаховску партију без краљице и топа". Наше је да се дивимо какав је он велемајстор кад се симултано носи са противницима под тако неповољним условима.

Краљицу и топа су изгубили он и његови секунданти. Међутим, овај и све друге државне мечеве Вучић унапред губи зато што својевољно игра без краља.

... 

Данас, ако желите најгоре свом детету или, ређе, деци; ако желите да живот проведу у патњи и великој оскудици, у душегупки и шикани, учите их да буду родољуби и с поносом носе српско име.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА