КОНГРЕСНИ ТУРИЗАМ


Ко се још сећа, 3. и 4. децембра 2015. (значи, ове године) у Београду је одржан 22 министарски савет ОЕБС, или тако нешто, не држите ме за реч. Многобројни утисци се још  сабирају, али већ сада се са сигурношћу може рећи да је конгресни туризам наша нова развојна шанса. Одлике наше концепције конгресног туризма су непрофитност и општенародно пружање сексуалних услуга драгим гостима. Чиста корист је позитивна слика коју шаљемо у свет.

"Београдски хотели су пуни до последњег кревета!!!" -  славодобитно је ускликнуо председник Удружења хотелијера и ресторатера Србије Томислав Момировић.

Ресторани на београдском пристаништу (= Сава-мала) синоћ су били пуни страних гостију учесника министарске конференције ОЕБС-а. У вечерњи провод изашао је и амерички државни секретар Џон Кери. Био је у Бетон хали. "Уживао је у нашим познатим специјалитетима, пробао је и домаћа вина. Паралелно је ресторан радио, било је и других гостију, а биле су и друге врло високе делегације без обзира на ту резервацију", прича још под позитивном тремом менаџер ресторана "Комунале" Бранислав Кањак.

Израчунато је да галантни страни туристи троше 100-150 евро дневно. (Кући троше викендом, па рецимо три пута више. Колико се Кери испрсио не можемо знати, мада ја, признајем, горим од радозналости да сазнам ту пикантерију). Кад се узме у обзир да је било назочно више од 1000 чланова делегација и преко 500 увек широке руке акредитованих новинара, види се колике смо грдне паре зарадили. Међутим, учесници конференције нису имали времена за организовани обилазак града. Кратке паузе од сат-два искористили да некуда оду, а у томе им је помагао велики број волонтера и официра за везу.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић је казао да је за организацију самита из буџета Србије издвојено око 360 милиона динара (и милијарда може да се с мало добре воље подведе под "око"), док је ОЕБС издвојио око 500.000 евра. Како је, гостујући на Б92 навео, министарство је одабрало Комбанк арену за одржавање скупа, јер је једино ту могло да буде обезбеђено довољно канцеларија и конференцијских сала, а морало је да купи и столице и компјутере, који ће након скупа бити распоређени по министарствима, али и другим буџетским корисницима. Поштено. Ред је да службеници министарстава седну к'о људи на столице, а не да седе као до сада једни другима на главама. Види се да су министарства дефицитарна са компјутерима, па је ред да се и то поправи.

Обезбеђење је дакако било по највишим светским стандардима. Дискреција загарантована.

Кад се све сабере, финансијски пукли смо ко диња. Толико нам добро иде, да бацамо паре на све стране. Па, од какве је светске користи био сам скуп, сем што смо га користили за развој конгресног туризма и куповину столица?

У најави скупа све је пуцало од оптимизма. Није се могло другачије схватити него да ће се спасити човечанство уз непроцењиву улогу наше дипломатије. Медији су били затрпани небројеним коментарима обичних грађана који просто нису могли одолети да не поделе са осталима свој лични оптимизам и не пруже подршку мудрој политици премијера Вучића. Лајкови су се нештедимице делили...Ево, примерице...

111.    ово је велики дан за целу Србију и надам се да це лепо да прође.
(срки, 3. децембар 2015 10:00)
Препоручујем (+111) Не препоручујем (-1)

112.    Присутно је доста делегација и званичника са којима ће бити успостављени контакти сада на једном месту око подршке Србији
(Хана, 3. децембар 2015 09:56)
Препоручујем (+159) Не препоручујем (-2)

113.    Ово је значајан догађај којим Србија добија на значају у свету као домаћин и држава са потенцијалом напредовања у међународним односима и интеграцијама
(Габи, 3. децембар 2015 09:55)
Препоручујем (+187) Не препоручујем (-5)...

Кад се сутрадан све завршило...пућ, спуван балон. Као штапом по води. Оне хиљаде одушевљених коментатора као да су у црну земљу пропали. Сада су се појавили коментари неке друге врсте...Ево коментара са истог медијског места, само дан-два касније...

6.    Нисам поносан. Потрошено је 330.000.000 динара на организацију овог бескорисног скупа, од којег ми, "ситна буранија", нећемо имати никакве користи, него само штете, јер ће после у буџету недостајати за пензије, образовање и здравство и све ово иде преко наше грбаче и финансира се завлачењем руке у наше џепове. Можда бих био донекле поносан кад би ми, "ситна буранија", могли да живимо у границама људског достојанства, барем донекле сити, обучени и обувени и пред "правосуђем" једнаки у односу на клептократску "елиту".
(унапред хвала на објављеном коментару, 5. децембар 2015 03:03)
Препоручујем (+9) Не препоручујем (0)

7.    "Да је дискусија трајала још пола сата, био бих у искушењу да бацим сузавац”, рекао је Дачић
(феноменално, 5. децембар 2015 01:09)
Препоручујем (+9) Не препоручујем (0)

8.    За Београд састанак је догађај године. За Неw Yорк Times и BBC ни трага ни гласа - као да се није ни догодило. Ја сам уложио сваки напор да пронађем неку вест о састанку министара. Нисам је нашао!
(стеван, 5. децембар 2015 00:57)
Препоручујем (+9) Не препоручујем (0)

9.    Најели се напили и отишли.
  (Коле, 5. децембар 2015 00:23)
Препоручујем (+20) Не препоручујем (0)

10.    Тресла се гора... кад су овакви гломазни и бесмислени састанци нешто донели? Ово су парадне манифестације за опсену плебса. Надам се да ове моје речи "народ" неће озбиљно схватити, мудар је "србски народ", зна он коме ће да верује.
(Добри су нам медији, сви, осим неких, 5. децембар 2015 00:23)
Препоручујем (+15) Не препоручујем (0)

11.    Дружили се, ћаскали, мезетили и шалили- од свега тога никаква корист за народ.
  (С, 5. децембар 2015 00:08)
Препоручујем (+16) Не препоручујем (-1)

Питамо се, да ли је Одаловић у трошкове организације урачунао и дневнице партијских ботова СНС и СПС, који су претходно читав дан загађивали медијски простор својим будалаштинама?
На министарском савету ОЕБС није урађено буквално ништа. Међу предлозима изјава које нису усвојене налази се, на пример, она у вези са слободом окупљања, изјашњавања и медија.

Мамурни конгресни туриста 
Док се иза затворених врата усаглашавају одлуке (које нису усаглашене), чланови делегација и новинари на разне начине “убијају време” – од играња видео игара, прављења “селфија”, па до дремања. Ето, тако је изгледао иза кулиса савет министара ОЕБС финансиран са грбаче намученог српског народа, ради домаће промоције неколико безочних локалних политичара. Комбанк арена је 4.-ог децембра било место са највећом концентрацијом мамурлука на свету.

Најупечатљивији детаљ овог блесавог скупа заправо био огроман пано са Титовом сликом. Кад год помислите да Вучићев режим не може горе да нас понизи, они се досете нечега још одвратнијег. Цео свет зна да је Тито био један од највећих злочинаца ХХ века. Сви знају колико је немерљиво зла нанео српском народу. И није их срамота да се тим злочинцем размећу. Само овај "детаљ" показује да ланац окупације Србије од 1944. није ни такнут.

Дачић се још хвали по свету неким својим службеником Гораном Алексићем "да је Титов унук" (иначе је по властелинској линији сестрић Јованке Будисављевић). Колико је паметан нека послужи податак да је у време дилеме државног врха да ли Војска Србије треба да учествује на војној паради у Москви дао у име Министарства мишљење да уместо активних војника на Црвени трг би било боље да се упуте ветерани.

Е, тај Горан Алексић треба да постане његова екселенција амбасадор Србије у Италији. На том месту мења Ану Хрустановић, која пак иде на дужност шефа мисије Србије при ЕУ у Бриселу. Та Ана је за промену снајка у клану Хрустановић, који потичу од чувеног усташког кољача Бећа Хрустановића од Фазлагића-куле. Приде, ташта Радмила, екс градоначелник Београда са исто успешном дипломатском каријером, је кћерка чувеног личког партизанског генерала Стева Докмановића.
Ето, таква нам је дипломатија. Дете партизана, па дете усташе, па опет партизана, па снајка, па шурњаја... Од зла оца и од горе мајке, с ко'ца и конопца...

Не може Србији бити боље док се ти комунистичко-усташки ланци не раскину. А "конгресни туризам" боље да препустимо богатијима од себе, који можда имају и бољу понуду курви, и женских и мушких.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: УЗБУЊИВАЧИ СПРЕЧИЛИ НАПРЕДЊАКЕ ДА УГАСЕ ПОЖАР?!