ВУЧИЋ vs. МАНГУПИ ИЗ СОПСТВЕНИХ РЕДОВА

ВУЧИЋ vs. МАНГУПИ ИЗ СОПСТВЕНИХ РЕДОВА


Гласници јављају са тајних фрекфенција да се спрема што досада никада не беше на Западном Балкану.

Пред парламентарне и локалне изборе на пролеће Вучић најављује велико кадровско проветравање странке. Велики Вођа, илити српски Duce, запретио да ће да дисциплинује СНС.

Уз то зна да пучина воли када „падају главе“ на гиљотини. Ето носеће изборне платформе, на којој ће Duce превести на другу обалу сво своје ђубре.

Ако је веровати најавама председника Александра Вучића у Влади би након избора могао да остане само један од дванаест актуелних министара које је поставила Српска напредна странка. Промене ће наводно обухватити и сам врх партије. Млади би, како је најављено, требало да заузму најмање 30 места на врху листе напредњака за парламентарне изборе.
У склопу тог кадровског подмлађивања очекује се формирање фондације „Брана Црнчевић“, која би по Вучићевим речима „требало да буде наша фондација ‘Kонрад Аденауер’“, по узору на ту фондацију немачких Демохришћана.

Наравно, у опште се не поставља питање зашто би Вучић мењао Владу кад, управо по његовим тврдњама, нисмо имали бољу у историји?

Зашто би мењао врх странке, кад тако суверено доминирају?

Сасвим узгред - постојала је Политичка школа у Кумровцу из које је запаћен сав морални гној савременог Западног Балкана, тако да окаснела "Конрад Аденауер фондација" још има некавог ефекта у СПЦ.

Типично блебетање "мејнстрим" политичких аналитичара је да "Вучић и даље може бити безбрижан када је реч о подршци старијих и мање образованих људи из руралних средина, али да је његов велики проблем „што све више улази у конфликт са образованијом и урбанијом Србијом". То су будалаштине. Зашто буцмасти мудраци са државних јасли не направе компаративну анализу и не провере колико је Вучићево бирачко тело још увек у души титоистичко? Није резервоар подршке вучићевштине обавезно међу старима и глупима, већ међу фактичким титословенима, који не виде Србију друкчије већ као неправедно смањену СФРЈ. Лако је са 3000 убогих баба и деда из опустеле Бабушнице, померите ви мозак пола Београда ако можете. Отуда, Вучић може да реши "конфликт са обарзованијом и урбанијом Србијом" са мало губитака, ако такав конфликт суштински у опште постоји.

Не кажемо да трење није присутно. Долфуса, највећег аустријског фашисту убили су аустријски нацисти. Такав, само далеко млитавији, сукоб постоји и код нас - тај сукоб је око још више истога. Шта Вучић ради што није из дискурса "образованије и урбаније Србије"? Па ништа. Али, овај феномен, који од Србије прави душегупку, није у фокусу аналитичара. Зато што су одреда "кумровачки ђаци".

Још ће нам буцмасти али слабовиди аналитикуси указати да „постоји одређено незадовољство међу грађанима радом Владе, министара, или градских служби, и сада се њима шаље порука да ће се то поправити, да ће неки људи да оду, а неки бољи ће да дођу“.

Зашто аналитикуси не дефинишу то "одређено незадовољство", сем оног подразумеваног - када је у питању плен претендената из квази-опозиције који сматрају да су довољно били фикус, па треба да се награди њихово прегнуће "у интересу грађана"?

Неки други лажу сами себе. Они су уверени да је СНС "некада имао национално језгро", па је оно волшебно уништено.

СНС никада није имао "национално језгро". Ни у прошлом ни у овом веку. Онда беху "црвени четници", сада су "жути партизани".

Узгред да напоменемо, није Вучић ни властан да мења министре. Али, може му се, док је покоран "западним пријатељима".

Нема говора ни о каквој "чистки".

Прво, нећемо добити боље министре јер да су бољи, не би били у СНС.

Друго, не мисли ли ваљда неко да ће Вучић поставити људе који су одлучни да се мешају у свој посао?

Треће, мера његове одлучности би била смена премијера - Ане Брнабић, али биће да је он није ни постављао па се не пита ни за смену. Може Брнабићка да оде из неког разлога са те позиције, али ту један разлог није ни од каквог значаја - што није способна за премијера. Ако икада буде замењена, са сигурношћу рачунајте да ће на то место доћи неко још гори, неко још више веран Западу и још мањи родољуб.

Да питамо: Да ли су гласачи СНС знали раније за Ану Брнабић? Да ли би гласали за њу, а да не знају да је дилу са Вучићем? Ама, никада! Ко гласа за такву, непријатељ је србства - рекли би! Али, сада знају да су у вези и погинуће за њу.

Четврто, јесу ли угрожени политички лидери и дилери националних мањина? Ма какви. једино у новом мешању карата очекујте да Тарзан Јовановић добије ресор екологије, а Nafi Çegrani ресор Европских интеграција.

Пето, неће се радити о "чистки", већ ротацији. Не мислите ваљда да ће се један министар вратити да води финансије у СРЗ "Јабука", дуги да се врати у Сремску Митровицу за неког ћату, итд?

Разумемо, има много гладних гуштера, па је потребна пометња. Но, то се у свим властима дешава.

Кључно је да је детектован револт у народу због претераног броја прекодринских кадрова, што је постала озбиљна претња Вучићевој "стабилократији". То се обахатило, а нико не сме гласно да каже. Отуда, Вучић ће вероватно ићи на неко уравнотежење. У следећем периоду пред нама су велике издаје и продаје државе, па је упутно да састав Владе буде такав да се "дубока држава" не окрњи.

Нема јасног објашњења зашто је јавно мњење већински против свих политика које спроводи Вучић са својим режимлијама и под руководством странаца, а ипак здушно гласа за Вучића?

Ми себе лажемо. Зашто Србију не назовемо Југославија, и већина ће бити срећна до смрти. Нека та држава буде као Београдски пашалук, и опет ће бити срећни. Паковаће децу у авион са последњег аеродрома, и даље ће клицати Југославији!

То је оно наше. Вучић то разуме. Њему и Вулину ће увек бити добро. Да дођемо ја и моји, не би им било добро. Тито им је направио ситуацију. Сви то знамо, али нисмо ради да кажемо. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА