ВУЧИЋ СТВАРА ВЕЛИКУ МАЂАРСКУ

 ВУЧИЋ СТВАРА ВЕЛИКУ МАЂАРСКУ

Фото: инстаграм/будућностсрбијеав/РТВ Панчево
 

Готово незапажено у јавности прошло је потписивање коалиционог споразума између владајуће СНС и СВМ (Савеза војвођанских Мађара), односно лидера странака Александра Вучића и Иштвана Пастора. Насупрот чудног "тиховања" у вези овог догађаја како на мејнстрим медијима тако и међу опозиционим странкама и онима које зовемо патриотским организацијама, по свом карактеру и садржају овај споразум (видети овде) са својим анексима (овде и овде), захтева највећу друштвену позорност и узбуђење. "Коалициони споразум о сарадњи и заједничким циљевима" много више личи на потписану капитулацију после каквог ратног фијаска којим се поражена Србија таксативно обавезује какве све репарација има да испоручи победничкој мађарској страни, све до последњег уличног семафора, какве покоре и промене у својој државној организацији мора да спроведе по победниковој вољи.

Већ овлашним прегледом обавеза које држава Србија преузима да би СВМ учествовао у владању Србијом пада у очи хрпа бојева са дугим низовима нула. Само за пројекте "локалног значаја" у групи општина на северу Бачке (где спада  поменути семафор на раскрсници Велики Радановац) из анекса 1 споразума потражује се око 150 милиона евра по пројектној документацији. Из искуства знамо да ће трошкови, док се "уграде" сви клијентелисти и подизвођачи по коалиционој вертикали, расти из године у године по геометријској прогресији. Ту су међутим и стратешки пројекти који су много скупљи, те "програмски приоритети" СВМ за чије остварење су потребне недефинисане хрпе пара. Ко ће све то да плати? Српски буџет је и без овог огромног уцењивачког оптерећења у историјском дефициту. Та рупа безданка (српски буџет) ће се с обзиром на економске прилике претворити у урушену провалију. Држава нема још много шта да исцеди из српског пореског платише, макар ударала порезе и на штенаре како и чини.

Да се иста права равноправно доделе свим деловима Србије груба шпекулација указује да би било потребно десетак милијарди евра да се сви апетити задовоље. Наравно, нема од тога ништа. Овим споразумом регион северне Бачке је недвосмислено доведен у привилегован положај у односу на друге делове Србије. Као некада што је била привилегована Словенија у односу на Србију.

Ако напустимо разматрање економске стране споразума наићи ћемо на занимљиве детаље, као што је питање употребе службених возила: "Kако би се обезбедили предуслови за ефикасан рад, максималан радни допринос и безбедан долазак на и повратак са радног места у министарству, државним секретарима /нап: из редова СВМ/ ће се обезбедити могућност коришћења службеног возила. Државним секретарима ће се такође, обезбедити могућност коришћења службеног возила за потребе рада на терену." Док премијери богатих европских држава на посао долазе бициклом, наши државни секретари захтевају службено возило (и припадајућег службеног возача) да се возају по Палићу!

Наићи ћемо и на нов осећај за правичност када је у питању реституција отете имовине: "
Приликом утврђивања преговарачких позиција за поједина поглавља уважиће се у највећој могућој мери интереси мађарске заједнице у Србији... У складу са преговарачким Поглављем 23, поштујући начело заштите имовинских права и правичне накнаде, наставиће се процес реституције посебно када је реч о повраћају пољопривредног земљишта и повраћају имовине црквама и верским заједницама." Дакле, након што је у истом процесу реституције од Карађорђевића отет по други пут Бели двор, вилу Милоша Савчића од Јованке Броз "наследила" Ана Брнабић, а Дунђерскима нико и не помишља да врати имовину, док је, даље, за Јевреје донет по решењима потуно супротан закон, за Мађаре се сада испоставља нова правичност, по високим стандардима преговарачког Поглавља 23.. Што важи за Јевреје и Мађаре, очито није намењено Србијанцима у истој држави.

У својим закукуљеним одредбама споразум СНС-СВМ носи разорне и далекосежне последице.

Говори се о "уставној ревизији" као у свршеном чину. Не постоје у Србији "демократска процедура" воља бирача, референдум... Шта ако би народна воља превагнула да се аутономија Војводине укине, јер је штетна? Ма, каква народна воља... Договорили се Вучић и Пастор и то нам је сво демократско одлучивање којим располажемо што се тиче државних питања. Насилна уставна ревизија ће ићи оштро у правцу даљег дробљења Србије и дискриминације њеног државотворног живља.

Иде се и даље: чак и Војводина, привидно у фокусу бриге СВМ, иде ка моделу лабаве конфедерације пашалука или, како вам драже, жупанија. Кроз фаворизоване програме прекограничне сарадње север Бачке се све чвршће економски, културно и просторно везује за Мађарску, док се судски, школски, управни системи сепаратише и од Србије и од АП Војводине.

СВМ доследно прати мађарски политички програм у Србији који се дефинише као "тростепена аутономија". Они то и не крију:

Даљни циљ нам је, да у Аутономној Покрајини Војводини општине са мађарском већином и са њима гранична насеља са већинским мађарским живљем ради ефикасније заштите и развијања националног идентитета формирају Мађарску окружну самоуправу као европску субрегију. Делокруг и круг овлашћења би јој била: усаглашавање активности општина, територијални развој, регионална и прекогранична сарадња, заштита околине, социјална брига, обезбеђивање услова за званичну употребу мађарског, српског и хрватског језика, ефикасније организовање здравства, обезбеђивање коришћења националних симбола националним заједницама, упражњавање права давања сагласности у току именовања и разрешења у Општинским, Окружним и Трговинским судовима, Општинским и Окружним тужилаштвима, Окружном секретаријату и месним одељењима МУП-а, инспекцијама и пореским органима, као и њихових руководилаца. 

Објашњавају да се залажу за овакав концепт јер не желе да "њиховом судбином управљају други". Ово поред и насупрот тога што нигде у свету националне мањине немају тако широку аутономију као у Србији. Мало им је. Што жељу да други не одлучују о њиховој судбини имају сви, па и они који су мањина у доминантно мађарској субрегији, СВМ се не тиче. Где су Мађари већина, они се питају. Где нису већина, захтевају да имају право вета. Мислите да се шале?

СВМ се залаже за успостављање такве аутономне покрајине, која би значила  доследно спровођење децентрализације државне администрације, а не само измештај централизоване државне администрације. Сматрамо бесмисленим и штетним сваки покушај који уместо централизоване републике жели створити централизовану покрајину. У тако изграђеној аутономној Војводини, уколико и даље остану садашње јединице самоуправа, општине, залажемо се за што скорије проширивање овлашћења самоуправа у доношењу правних аката и у извршној власти.

У вишенационалној Војводини суживот, као и заштита мањина има дуге традиције. Због тога на нивоу покрајинске власти залажемо се за израду таквих институционалних решења, која гарантују поштовање интереса Мађара и других националних заједница. На нивоу Војводине механизме већинског политичког одлучивања тако треба кориговати да у случају питања која се тичу мањина, већина не може наметнути вољу мањинама. Поред националних самоуправа овакав механизам корекције би био право на вето од стране народности или стварање захтева за квалификованом већином.

У синергији са мађарским двојним држављанством које Орбан додељује свакоме у суседним земљама ко покаже да су му преци живели у Угарској пре Тријанонског споразума и/или зна мађарски језик, концепт тростепене аутономије води ка промени граница и губитка већине људских права за не-мађарско становништво у пограничним областима.

Коначни резултат концепта "тростепене аутономије" по мађарским плановима

Концепт тростепене аутономије за мањинске народе у Мађарској нико не сме ни да помене. Такве великомађарске идеје не могу лако да прођу нигде у окружењу, сем у Србији. Мађари су, на пример, покушали исто у Словачкој, где су наишли на енергично одбијање и то питање је скинуто са дневног реда. Словачки Мађари су постали европска субрегија скупа са свим осталим Словацима. Једнако оштро Словачка је реаговала на Орбанов пројекат двојног држављанства:

Словачка влада усвојила је данас измене закона о држављанству по којима ће без словачког држављанства остати свако ко, осим рођењем и венчањем, добије држављанство друге земље, што је својеврсна противмера Словачке након што је мађарски парламент раније данас усвојио измене закона и омогућио да двојно држављанство добију Мађари у суседним земљама, без обавезе да у бораве Мађарској.

Влада је послала предлог закона у парламент који ће га разматрати на ванредној седници, а словачки посланици ће гласати по хитном поступку.

Влада словачког премијера Роберта Фица жели својим законом да спречи да двојно држављанство добије око пола милиона словачких Мађара и да се преко држављанства јаче вежу за матичну земљу, иако су држављани Словачке.

Словачки држављани, који добровољно стекну и неко друго држављанство имаће од 17. јула обавезу да то пријаве, а словачко држављанство ће им бити одузето. Kазна за кршење те обавезе је 3.319 евра.

Двојни држављани изгубили би и право на посао у државној управи.

"Не могу да замислим да у нашем парламенту буде неко ко се заклео на верност Мађарској", рекао је Фицо.

У Војводини је мађарско држављанство до сада примило 200.000 грађана. Вучић вредно ради на остварењу тростепене мађарске аутономије те су зато "односи са Мађарском најбољи у савременој историји". Орбан је задовољан с Вучићем, са Србијом уопште. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА