ИЗБОРИ У СРБИЈИ: ТРКА ТОВЉЕНИХ ЗЕЧЕВА

ИЗБОРИ У СРБИЈИ: ТРКА ТОВЉЕНИХ ЗЕЧЕВА


Моје племе сном мртвијем спава,
суза моја нема родитеља,
нада мном је небо затворено,
не прима ми плача ни молитве;
у ад ми се свијет претворио,
а сви људи паклени духови.

Кад у старим стиховима пронађете исти јаук који и вас раздире, све делује узвишено и  мушки; скоро да налазите окрепљења у словима која вам наду не пружају. Међутим, окренув се од интровертне епике и личне агресивне депресије, не можете се измаћи од вулгарности и кужи реалног живота. Долазите у присилу да са узвишеним стиховима и светим бесом у себи пливате у септичкој јами. Залуд стихова, нема уздизања у људској осоки.

Налазимо се у предизборној недељи најсрамнијих избора икада одржаних у Србији. Ономад, када су комунисти заменили Немце у окупацији Србије, славна "ћорава кутија" беше оличење покварености нових окупатора. Данас би ту исту "ћораву кутију" позлатили због поштења. Ондашњи избори су служили да се сузбије демократија, односно воља народна, за ове актуелне демократија се издаје у закуп по ниској камати или "про боно". Не можете да скупите довољно потписа? Нема проблема, сад ће наши момци да одраде. Треба пара за кампању? Може, али водите рачуна; градићете дечија игралишта и бринути о екологији, до Јовањице, разуме се, ту је црта. Хоћете пар посланичких места? Видећемо нешто. Немате кандидата за посланике? Ма није преша, даћемо вам наших неколико искушеника у наполицу. Затим следе пакети макарона из ЈНА за наше "баке и деке", сто евра за гласача (деца нису циљна група), комплети упаљач, хемијска, нотес и прашак са знаком СНС, телефонски позив гласачу тек да се чују, ћелави момци у џиповима без таблица и, коначно, посебно обучени бројачи гласова који на рабошу све бележе виљушком. Ваше је само да истрчите изборну трку, остало је наша брига. Дешавања у целини целости испратиће телевизије са националним фреквенцијама, са Вучићем који плаче, смеје се, љуби децу и обећава тежак рад, којим су се снс-овци већ прославили.

Сви знамо да тако јесте и биће. И сви знамо зашто: након драматичног бројања гласова, славодобитно ће бити објављено да је СНС однео највећу победу у историји. Било је тешко, али се успело. Друго, да су у Парламенту заступљене све постојеће политичке опције и, коначно и најважније, да је проценат излазности далеко изнад 50%!

У тако величанствено добитној ситуацији никакви референдуми ни о чему нису потребни. Промена Устава, предаја Косова и Метохије, потпуна педеризација друштва, насељавање муџахедина, све је ствар парламентарне процедуре и надгласавање Газде и надничара.

У суштини, све су то зечеви. бели и црни, са дугим и кратким ушима, али све сами зечеви. Није ни похлепа чак премоћни мотив, већ зечја психологија, унутрашњи нагон за бежањем. Опстати на власти бежањем од борбе, од витешког става.

Да мало погледамо...

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ

У Сиригу деле бесплатне примерке "Наших новина", које дакле ми плаћамо, али се зову "бесплатним примерком", како и пише у заглављу. У овом, рекосмо бесплатном броју, објављен је списак кандидата по странкама за општинске изборе.

Оно што се прво види је да нема опозиције. Све кандидоване странке су у колаборацији са СНС. Скоро све од персоналних кандидата је на општинским јаслама. Различити платни разреди и бенефити, али сви су ту, у истом крду, бар они који ће заузети места у скупштинским клупама. Друго, међу свом том рајом, тешко је наћи поштеног и способног човека. Ови кандидати или имају по десет година робије у заслузи, или су морално компромитовани, или их је купило по кафанама, или је детету обећало посао, или је на задатку. Боже ме сачувај будућег састава Скупштине Општине Темерин.

Елем, како и доликује, само СНС има комплетну листу од захтевних 33 кандидата. Не бих се бавио декларисаним политичким преливодама и рутинским корупционашима. Они ван корупције у опште не умеју да мисле..

На другом месту је политички коректни СПС. 23 кандидата. Они са свима могу само не са патриотама. Њихову идеологију сажео је један обичан њихов члан: "Шта ће ми Србија ако није комунистичка".

Ту су и Шешељевци, сведени на 11 кандидата. Не тако давно, иста ова општина Темерин била је најјаче упориште радикала, јаче и од Земуна. Сад пабирче кандидате по кафанама и међу рођацима.

Следе оронули бранитељи Хорти-културе, са 12 кандидата.

И још, "Војвођански фронт" са 11 кандидата. Они имају најмлађу "екипу", у главном новаци, дакле чак ни класичне избеглице већ неки који су као деца дошли овамо и нетом, за коју годину, изградили кржљави војвођански идентитет. Млади конформисти. Треба неком објашњавати ко је Чанак? Једно име кад сам видео на тој листи, мало ме срце није издало. Па где ти, синовац, забаса, отело ми се! Ал' шта да му радим, његово право, нема ја шта ту да се мешам.

Коначно, ту је ПОКС, смутни збир смутних људи. Изгледају трећа странка по снази, јер имају читавих 15 кандидата. А богами, и не фали им пара за кампању. Једино што су до сада персонално били или у СНС или у великој слози са њима. Како ту ситуацију објаснити? Сириг је једино место у општини које је основао Краљ за Солунске добровољце. Али, из Сирига нема ни једног кандидата на листи ПОКС. Све из чисто партизанског Бачког Јарка и не много другачије Колоније. Да мало разбистримо, само ћу цитирати шта пише на богатом флајеру ПОКС, штампаном масним бојама, који су подељени свим кућама (а то, богами, у данашње време кошта):

Носилац листе "ЗА КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ" на локалним изборима у општини Темерин је Гајо Козомора (1982)... Од 2009. до 2016. године ангажован је на пословима Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сектору за аналитику, телекомуникације и информационе технологије. Од тада, па све до данас, директор је предузећа "Гас"  Темерин.

Колико памети треба имати да се схвати да лик који је монархисте шпијунирао на друштвеним мрежама и хакерски им рушио портале, сада их предводи са удобног места директора државног предузећа у струци за коју није школован, а на које га је поставио СНС?

Дакле, трка без конкуренције. Могли су лидери да седну на ћебе негде крај Јегричке и све се лепо договоре, не да затракују народ без потребе.


ПОКРАЈИНСКИ ИЗБОРИ

Избори за посланике у Скупштини Војводине - дупла имена, лажне мањине и познати играчи. Укупно девет листа са својим кандидатима учествују на изборима за посланике Скупштине Војводине, а међу њима има лажних мањина, старих и добро познатих политичара, има и неких нових снага, свега као на темеринском вашару. Једини који су ту уљези је "Метла" (ДСС и ортаци), који или ће бити почишћени, или им се можда удели нека хоклица у дну сале, код спремачица.

Остали су према очекивању, па и фамозни ПОКС. У Покрајини излазе под називом Коалиција За Kраљевину Србију - за српско војводство, коју чине Покрет обнове Kраљевине Србије и Монархистички покрет. На првом месту је генерални секретар ПОKС и заменик покрајинског секретара за регионални развој Горан Иванчевић, а на високом 4. месту је супруга члана градског већа у Новом Саду Владимира Јелића, Бојана Јелић.

Најсмешнији су ипак Kоалиција за мир Чедомира Јовановића, лидера ЛДП. То није коалиција, то је карамбол! За њих је Ђоле-Влах пацер. Ова изборна листа у Покрајини је проглашена за мањинску листу коју чине поред ЛДП, Бошњачка грађанска странка и Странка Црногораца, а на листи су људи за које се не може утврдити да су уопште Бошњаци или Македонци. 

Први на листи је Драган Циврић, председник Либерално-демократског покрета Војводине, а који је кандидован испред Странке Црногораца. Он је истовремено кандидат за одборника у Сремској Митровици и то на листи Војвођанског фронта и Европске зелене партије, с којима је до пре неколико месеци био у кампањи.

Друга на листи је Татјана Табачки из Зрењанина, дугогодишња чланица ЛДП, а која је кандидована као - Бошњакиња. Интересантно је да је пре неколико месеци позивала на формирање "Европског блока" испред своје НВО "Скаска".

Четврти на листи је Младен Шимић, бравар из Вајске, који је кандидат Странке Црногораца, али је уједно председник Хрватске културне удруге "Antun Sorgg" из Вајске.

У истој ситуацији као поменути Драган Циврић је и Светлана Сабо, која је на листи Војвођанског фронта у Сремској Митровици, али је на покрајинској листи кандидаткиња Бошњачке грађанске странке. Осми на листи, Лазар Чолић, до пре неколико месеци молио је пријатеље на свом Фејсбук профилу да потпис дају Војвођанском фронту.

Иако је до сада врло сумњиво да је заиста реч о мањинској листи, Покрајинска изборна комисија прогласила је коалицију коју предводи Чедомир Јовановић и она достојанствено учествује у изборима за посланике Скупштине Војводине.

РЕПУБЛИЧКИ ИЗБОРИ

Ситуација са републичким изборима је по природи ствари нешто другачија, али ће РИК сигурно релаксирати ситуацију јер је "на чекању" још шест листа, па вероватно да неки "неподобни" неће проћи, док за друге и мизерна изборна лествица постављена на 3% канда ће бити непремостива препрека, ма колико скакали у вис вукући се за уши. То ће све још да се утаначи са амбасадорима.

Да поновимо, већ у току изборне ноћи биће објављено да је излазност бирача висока ("с обзиром на страх од Ковида 19") и тешко да ће бити испод 55%. Висока победа СНС и трабаната је обезбеђена, а остали који буду пуштени у Скупштину, даће легитимитет и алиби режиму Александра Вучића за све велеиздаје и катастрофе које су већ записане и спаковане чекају.

Најтежи ударац је стигао оданде одакле није смео.

Њ. K. В. Престолонаследник Александар обратио се грађанима Србије и политичким партијама поводом предстојећих локалних и парламентарних избора.

"Драги грађани Србије, 21. јуна одржавају се локални и парламентарни избори. Право гласа је демократско право загарантовано Уставом. Што већи број људи изађе на биралишта, резултат избора је релевантнији. У Србији је демократија још увек млада и ово је прилика да свима покажемо да смо зрело и одговорно демократско друштво које брине о својој држави. Нашој земљи је у периоду који нам долази потребна јака Влада, јер нас очекују велики изазови. Јаку Владу ћемо добити само ако што већи број људи изађе на изборе и јасно каже за коју је опцију заокруживањем броја на гласачким листићима и никако другачије".

Признајем, ја овај Престолонаследников позив нити могу да разумем, нити умем да га оправдам. Јуче му је Вучић одузео власништво над Белим двором, данас нас Престолонаследник позива да Вучићу ојачамо демократски капацитет за велеиздају? Каква "млада демократија" у фашизму?

Ми знамо да је Александров отац, краљ Петар II, био изложен страшним притисцима, а Србија је немилосрдно бомбардована од стране савезника, док није попустио и позвао ЈВуО да се преда Титу. После је у очају говорио "Ја сам краљ једне трагедије!". Ова садашња ситуација, све околности, снажно подсећају на ту трагичну ситуацију поткрај Другог светског рата. Оно што нам се спрема није мање поразно од комунистичке окупације јесени 1944.

Шта је Александра натерало да учини такав корак и позове на подршку Вучићу, никада нећемо сазнати. Сигурно је, међутим, кад изгубимо Косово и Метохију Престолонаследник може само Бели двор да префарба у црно, да у будуће имамо Црни двор. Многи добри људи, који су се несмотрено упетљали у ову работу, ничим више неће моћи да се оправдају.

Kуда ћете с клетвом прађедовском?
су чим ћете изаћ пред Милоша
и пред друге српске витезове,
који живе доклен сунца грије? 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА