ФУДБАЛЕР ИЛИЈА ИВИЋ У УЛОЗИ ВУКА БРАНКОВИЋА

ФУДБАЛЕР ИЛИЈА ИВИЋ У УЛОЗИ ВУКА БРАНКОВИЋА


Јесте несрећна судбина малих и сиромашних народа да попуњавају биолошки истрошене спортске репрезентације великих и моћних нација. Довољно је погледати колико су црне фудбалске репрезентације Енглеске и Француске, и не мора шире да се објашњава.

Тако је и са Србима. Има наших у репкама од Канаде до Аустралије. Такав нам је историјски усуд.

Теже је када сазнамо да неки наш игра за репрезентацију неке од бивших држава насталих из пропале СФРЈ, јер је грозан геноцид над Србима учињен. Национална част не би дозволила да се наступа за такве државне наказе, али џаба. Играју "национално неоптерећени" Срби свуда около. Да неко боље проанализира ситуацију, видео би да Хрватска у фудбалу била би велико ништа, једно дословно велико ништа, без Срба. Но голман Субашић ће рећи да је "Хрват из православне породице", а Лука Модрић неће ништа рећи. Може му се да оћути. Они између, побећи ће у купатило ако чују питање. У фудбалској репрезентацији БиХ ситуација у опште није другачија, само су слабији па не бије у очи толико. На такве ситуације смо навикли јер Срби са тих страна и нису потпуни Срби. Више су Срби наполичари.

Има и других ситуација. Разумемо и да је живот окрутан, али има ствари које нису за продају. 

У генерацији златних орлића који су у Новом Зеланду освојили титулу светског првака, Станиша Мандић, нападач који је давао кључне голове, био је важан шраф. Дао је битан гол Малију за пролазак у полуфинале, а у финалу смо преко њега повели.

Онда је "јуначки" променио страну и пребегао код Дукљанера.

Што је и тамо пропао, и свуда, те тавори у најусташкијем малом клубу "Зрињски", показује нарав издаје. Можда не би успео ни у Србији. Можда би играо у неком мањем клубу. Али, не би пљунуо на најбоље што је урадио у животу.


И све то некако може да се као жаба прогута. Али, Косово је Косово. Што је опростиво Личанину, није Косовцу. Једноставно, срце нам цепа.

Мали Илија Ивић, за кога се не зна баш тачно да ли има 16 или 17 година и који још није обезбедио место у првој постави вољеног клуба "Фљамунтари", постао је "А" репрезентативац репубљик "Косова".

Да се појасни: док играш за млађе селекције можеш да мењаш репрезентацију. Наступом за "А" тим, нема ти више никуда. Тако су Шпанци, "превентивно", некада талентованог Бојана Кркића ("будућег Месија") пустили да одигра неколико минута за њихову А репрезентацију, и после га пустили низ воду. Битно је било да не може да игра за Србију. У овом случају мотив је дргачији. Илију Ивића ће запечатити као првог Србина који је наступио за "државу" Косова. После нема промене, макар се дечко покајао због пара које су му сигурно тутнули. У осталом, да није пристао, његови "најбољи другови" из "Фљамунтарија" би га заклали као пиле. Зна то и Илија, заљубљен у фудбал, и његови родитељи који га "подржавају у ономе што ради", знамо ми, а знају и новинари ВОА који су направили патетични напис о догађају, само се професионално праве блесави.

Јер, све је политика, а нарочито фудбал.

Па, шта каже политика?

Амбасада САД честитала Ивићу

Извор: ФоНет
 
ПРИШТИНА: Амбасада САД у Приштини честитала је младом фудбалеру Илији Ивићу, који је одлучио да игра у репрезентацији Kосова, наводећи да за политику нема места у спорту, преноси данас портал Kосово онлајн.

"Честитамо Илији Ивићу! Инспирише све младе људе на Kосову да напорно раде, развијају своје таленте и следе своје снове. У спорту нема места за политику. Ово је тренутак за прославу различитости и талентованог младог косовског спортисте", пише на Твитер налогу Америчке амбасаде у Приштини.

Млади фудбалер Илија Ивић из Kишнице код Грачанице добио је позив да игра у репрезентацији Kосова.

Ивић има 17 година, игра на позицији штопера, а недавно је потписао први професионални уговор са албанским Фљамуртаријем.

О, како дивно срочено!
 
Шта мислите, да ли би из Амбасаде УСА била лансирана иста објава да извесни јуноша Аљбин Курти из "Фљамунтарија" прихвати позив селектора Љубише Тумбаковића да игра за репрезентацију Србије, јер га само фудбал занима и не треба мешати спорт и политику?

Или би био до ујутру био заклан као пиле а кућа му горела?

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА