ВУЛКАНИЗЕР ЗДРАВЕ ПАМЕТИ

ВУЛКАНИЗЕР ЗДРАВЕ ПАМЕТИ


Лутајући беспућима српске здраве памети наиђосмо и на штованог Владицу Цветковића, редовног професора Рударско-геолошког факултета у Београду и дописног члана САНУ. Цветковић је најуваженији наш вулканолог, посвећен проучавању магматских формација Балканског полуострва и околних региона, као што су интерни Kарпати и Родопи. Бави се углавном петрогенетском и геодинамичком интерпретацијом магматских стена различите старости, применом геохемијских података и њиховом интеграцијом са текстурним везама и геолошким доказима. Бави се и развојем вулканолошког приступа у проучавању српских мезозојских и кенозојских вулканских провинција.

Да преведемо - цео живот тражи вулкане по Србији. Отуда, ваљда, сматра да има право да даје свој ауторитативни професорски и дописнички САНУ суд о дубинским несрећама нашега народа о којима благе везе нема, и процењује логичку нашу зрелост иако би сам требао разумети да је типични фах-идиот. Цветковићев допис редакција "Данас" је засигурно објавила зато што се идеолошки уклапа у њихове уређивачке две димензије уз подупирање академском репутацијом, не зато што је паметан.

Под насловом "Друга судбина логике у Србији", Цветковић бугара над српском памети, и одмах, на почетку своје текстуре, вели: "Написах пре одмора текст о тужној судбини логике у српском друштву, о примерима где је наше јавно мњење посвађано са здравим разумом и одмах стигоше негативни коментари, с разних страна и од разних сорти."

Дакако ни једна од тих глупости којима је опонирано његовој магматској памети није достојан конкретног чињеницама снабдевеног одговора. Отприлике, исто као кад би наречени накупио некаквог камења са планине и рекао "Ма, све је то исто, бацити!", мада у котарици носи са шљунком и дијаманте и скамењене кости својих отаца.

Одмах затим директно јуриша у гротло своје будалаштине: "Најпре то да у нашем друштву заиста постоји (не знам да ли и влада) једна посебна логика, не бих рекао српска, пре логика малих народа, која нас нагони да се приклањамо ономе што нам ушима прија, а да лично (и национално) преиспитивање остављамо или за после или за никад."

Типичан аутошовинистички стереотип. Биће да велики, па чак и средњи народи се не приклањају ономе што њиховим ушима, а и очима, а валај и прстима, прија? Него су Срби типични по томе? Ја нешто блесавије нисам чуо од вулканизерских шегрта. Тако могу да лупетају само дописни чланови САНУ у напору да постану редовни чланови.

Па камо среће да је са Србима тако, а не да пречесто нагињемо на супротну страну.

Лично питање је зашто Владица Цветковић критеријум преиспитивања не примени на себи, те се пред огледалом не туче по блентачи магматском стеном из кенозоиских вулканских провинција, макар се до краја не дозвао памети?

Даље помиње неког бика и себе у црвеној мајици, што је зов из психичких дубина.

Затим крће са доказним поступком:
"...за један од примера погрешног друштвеног резоновања узео однос нашег јавног мњења према Сребреници, упитавши (се): Ако то што се тамо догодило није геноцид, шта је онда?"
У Сребреници био Геноцид? Може бити, ако прихватимо насилну, политички коректну, преквалификацију дефиниције геноцида и све фалсификате који су тај "геноцид" општинских размера над припадницима Осмог корпуса Алије Изетбеговића под командом телохранитеља Слбодана Милошевића Насера Орића могли некако исправдати. Не може друкчије. Ако неко верује да је у Сребреници убијено, а не погинуло, чак 8.000 мушкараца цивила, а не припадника једне злочиначке војне формације која је у околини починила 150 злочина над нејачи, дакле децом, женама и старцима; ако верује да је тачна та накарикана бројка, али да је нормално што двадесет пет година после ослобађања Сребрнице од балија, још церемонијално довлаче лешеве из свих крајева Босне тог наводног општинског геноцида, не би ли се дошло до фамозне бројке 8372; ако му не значи ништа што српски ослободиоци нису такли ни једно дете, мада се ради о деци кољача који су српску децу клали и секли на комаде, а затим бежали како им и приличи, остављајући своје; тај је луд.

Ако би се поредили са стереотипима понашања "великих народа" у сличним ситуацијама, ми можемо само да славимо човечност ослободилаца Сребренице.

Ако би Сребреница била парадигма, питање је куда би Европом и светом прошли без дигнутих руку, да се не опоганите злочином?

Сам Тито је починио бар десет горих и масивнијих злочина, па га славе као антифашисту?
Да поново питамо професора: да му није пала каква тврда стена на главу, те су му попуцале везе на релацији дупе-глава? Што лупета, ако не мора?

Но, вулкниста Цветковић у будалаштини иде до краја: "Рекао сам и да реч ‘злочин’ није довољна, али испало је да је само именовање организованог убијања муслимана на крају рата у Босни много важније од питања да ли његовом релативизацијом – а свака терминолошка дискусија то јесте – утиремо пут за нешто слично што се може догодити нама?"

Па, стоко безрепа! Имаш право да будеш будала, али немаш право да свој растурен национални идентитет и тотално незнање продајеш као здраву памет!

Три пута у ХХ веку, ало! ТРИ ПУТА! управо се Србима исто истребљење догађало, зато што нисмо спремни да искоренимо злочинце. Исто у Првом светском рату (када су формирани први концентрациони логори у Европи, за Србе, наравно), исто у Другом светском рату, када су усташе/балије чистиле цео крај од Срба. Исто 1992. - Сребреница очишћена од Срба?

Па докле?

Али, није то све. Како сме Владица Цветковић да суди о сребреничким муслиманима а да не зна шта је шуцкор радио по Србији, дакле и по Аранђеловцу у Првом светском рату? По Мачви нарочито, али и другде? Ено Извештаја Арчибалда Рајса. Је ли, бре, вулканисто, то се исто не рачуна?

Не рачуна се ни што су Четници ослобађали с јесени 1941. Врњачку бању од Немаца али и усташа, добрим делом састављених од истих Сребреничких балија. Па се исти појавили 1944., до душе као ослободиоци. То их правда за убијање?

Овом вулканизеру Цветковићу Бог зна колико су фамилије у ХХ веку побили. Али. он се позива на "здраву памет".

Који је начин, Цветковићу, дакле да се тај понављајући злочин над Србима заустави?

Глуп је, нећете добити тачан одговор.

Затим је побркао возачку културу, педере и високо образовање чији је изданак.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА