СТАРА МРЖЊА У МЈЕШИНЕ НОВЕ

СТАРА МРЖЊА У МЈЕШИНЕ НОВЕ




МИРАШ ДЕДЕИЋ:

„Србима под Турцима било лепо, чоче!“

„Јесу Срби направили Храм Христовог васкрсења, али, богуми, нашим новцем“.


„Овако могу да кажем, из контејнера може свашта да излази. Српски патријарх Иринеј, сиромах, не зна много. Он мисли ако се некоме да власт, да може да говори било шта. Он, рецимо, говори да је српска република у Босни, српска република Србије, а Црна Гора да је држава Србије!? Никако да се отресу ’велике Србије‘“


„Срби хоће да понове једну врсту Сребренице“.

„Сребреница је завршена. Сребреница је данас света земља. Сребреница је велики геноцид у хисторији Балкана и Европе. Сребреница је пример и узор да таква зла више не чинимо. А Срби, ако то опет желе да раде, могу на некој другој територији. Балкан се, срећом, ослободио од Србије“

„Они сматрају да је ово српска земља, српска црква, српски језик, српска историја, српска политика, српски су сви споменици… Kао да смо ми неки дошљаци. Само што не кажу да смо са друге планете. А можда ће и то рећи. Њихов отац нације Добрица Ћосић је једном добро рекао, а то је да су ’Срби све на лажи добили‘. Истина је. То се може доказати“.
 

„Верујте, они би радо протерали и ислам, и католичанство, и јеврејство, да би онда овде била чиста српска држава. Било је то у плану тридесетих година прошлог века. Тада је постојао план истеривања Албанаца са Kосова под насловом ’исељавање Арнаута‘. Дакле, није први пут да се тако понашају. Они би требало да се боље понашају према исламу него нама православнима, јер им је под Турцима најбоље било. Били су 500 година под великом турском империјом на три континента. Било им лепо тамо, чоче“. 

"Црна Гора је под заштитом НАТО и имаће снаге да одузме статус СПЦ"

 "СПЦ је терористичка организација"

"Програм Српске православне цркве је координиран са Меморандумом Српске академије наука и уметности и пројектима Матице Српске и Удружења књижевника Србије водило разбијању Југославије".

„Србија ни СПЦ никада нису признале одговорност за недела над невиним жртвама“, већ се уместо тога, „залажу за такозвана права Срба у дијаспори са циљем да уз њихову помоћ, а када се за то укаже прилика, остваре сан о Великој Србији“.

„У сваком случају, Црна Гора и даље остаје стални и недосањани сан великосрпског пројекта“

НЕНАД ЧАНАК:

„Не разумем шта је ту спорно. Нико не брани СПЦ да направи нове храмове. Хонгконг је Британија вратила Kини после 99 година, зашто не би СПЦ вратила ЦПЦ, односно црногорској држави, оно што јој је одузето укидањем црногорске државности 1918. године. Не вратити Црној Гори имовину из 1918. године била би историјска неправда. И то је све“.

„Што се тиче отпора Србије и СПЦ усвајању закона о верским слободама у Црној Гори, ту видим две ствари. Са једне стране, реч је о имовини, а са друге, о политичком утицају. Kада дођемо до тог питања видећемо да је СПЦ, на моју велику жалост, користила и Милошевићу и свима који су ширили идеју не само велике Србије, него и оправдавала низ потпуно антицивилизацијских поступака у току 90-тих година прошлог века, на начин који је потпуно недопустив. Све то иде на штету СПЦ и због тога ће доћи у позицију да, бавећи се дневном политиком, изгуби сваку везу са историјском улогом и историјским бићем”

МИРНА НИКЧЕВИЋ (прва саветница у амбасади Црне Горе у Анкари), о Тројчинданском сабору, који је 15. јуна одржан испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици:

 - Што се тиче Дајбаба, ишла сам тамо да се зај****ам са поповима мрзним… Одлучи се, или си за тековине либерала или кољача примитивних - Ја бих запалила Храм и сва говеда тамо".

ЕМИР ХАЏИХАФИСБЕГОВИЋ (босански глумац):

"Ја се дубоко надам да ће Американци схватити после свега овога што политичка Србија ради. Опет им не ваља Македонија, не ваља им Kосово, не ваља им Црна Гора, не ваља им Босна… Сад су се мало с Хрватском примирили. Док се тој политичкој аждаји не одсече глава после 30 година, нема среће на овим просторима"

***

Кад су тако препоштени што прескачу 1945.-у? Што не траже да се врати све тада отето и прокажу међу собом убојице? Него светиње хоће да отимају, погани, и дарују их НВО "Црногорска црква"! Дати Острог Мирашу једнако је бацити га у септичку јаму.

То је зато што сви њихови, колико памћење прати, беху мародери и убојице. Ево сто година с колена на колено преносе мржњу према Србима. Што више лижу крв свог народа, све су халапљивији.

Тако је са зверади, макар људска имена носили.

Бодеж

По чувеној причи
Са далеког севера
Ловци на вукове
Бодеж са две оштрице
Умоче у свежу крв
Балчак пободу у лед
И оставе у снежној пустињи.

Гладан вук
Осети крв надалеко
Поготову на чистом оштром ваздуху
Под високим мразним звездама
И брзо пронађе крваву удицу.

Облизујући смрзнуту сукрвицу
Пореже језичину
И своју топлу крв
Лапће с хладног сечива.

И не уме да стане
Док се не скљока
Надут од сопствене крви.

Kад су такви вукови
Kоји се најтеже лове
Kакви ли су тек људи
Па и читави народи
А поготову наш
Kоји су властите крви
Не може надостити
И пре ће нестати
Него се опсетити
Да ће крвав бодеж
Остати
Једини
Споменик
 
Матија Бећковић 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА