САПУНСКА ОПЕРА "БАКА И ПАРЕ"

САПУНСКА ОПЕРА "БАКА И ПАРЕ"

БАКО ДАЈ ПАРЕ!
"Зграбили су га, понели су га, крвавог и опаљеног,
три пута су завитлали њиме по зраку и високо
су прснуле искре из пламена:
а кад су Јернејеви гробари изашли из ватре,
имали су црне руке и црна лица."

Пре месец дана распламсала се расправа о новом феномену у нас, тзв. "јутјуберима", и тренутно водећој фигури у том поткултурном простору, становитом "Бака Прасету" (Богдану Илићу). Један табор је имао пуно разумевање за јутјубере. На челу овог табора је о. Ненад Илић, који срчано и робустно брани пре свега своје дете. Иде, рекло би се, преко граница природне родитељске пристрасности, јер не тражи од нас тек разумевање за свог наследника, већ га велича као човека са мисијом. О. Ненад Илић нас учи: Мој син Бака Прасе учиниће више за овај народ од мене. Нећемо се бавити онтолошком питањем шта је све о. Ненад Илић учинио за овај народ, те га не може нико превазићи до рођеног сина. Само констатујемо. На супротној страни је мањински део јавног мњења који сматра да је Бака Прасе експонент вулгарне "ријалити" Србије, само појавом прилагођен младој публици. Паре, публицитет, добре рибе, уживање са шампањцем у ђакузију и скупе ствари су и даље искључиви знаци успеха.

Наравно да друга групација у контексту поблесављеног и затрованог духовног простора није имала шансе ни да довољно убедљиво упозори, не да "победи". Напротив, били смо досадни насупрот животног Баке Прасета који ће, јелте, тајним шифрама у незреле пубрететске главе рекламирањем олаког живота олако стеченим парама усадити став да све то не ваља већ треба вредно радити и поштено живети.

Тако је све то прошло. На попришту је остао о. Ненад Илић, као апсолутни победник и пророк.

Међутим, не дају ни ђаво ни Бог да афера прође баш тако лако.

Ево, само након месец дана тиква је пукла. "Црк'о коњ". Екипа око Бака Прасета се покарабасала око плена. Показало се да су крали једни од других, лагали се, лицемерно се улагивали.

У два видеа Бака Прасе је скрипт "ријалитија" из релативно херметичког физичког простора извео на улицу, у реални живот. То је учинио најпре најавном монодрамом, да би подигао позорност публике. Поручио је: "Није све тако лепо као што изгледа". Стварно? Нисмо знали. Откровење по Богдану. Затим је, следећег дана, ударио свом снагом. И, ево, иде Бакина јавна исповед у којој бившег најбољег друга черечи као пиле ка милион прегледа.

Извините, ни Исус и двојица мученика нису имали толико публике.

"Изгубио сам најбољег друга..." богоради Богдан. У исповеди користи све алате из сапунских опера - ридање, дубоке уздахе, глицеринске сузе, вапаје, драмске паузе, грицкање ноктију... Типична драмосерија.

Према изреченом, што је БДВ изазвало бујицу пратећих видеа и десетине хиљада коментара, најбољи друг Бака Прасета, извесни Мее Кее, га је поткрадао. Чода, други најбољи друг, је остао чист и има улогу сведока-сарадника. Затим је Мее Кее покушао да се оправда. Боље да није. У назнаци је остало да по свој прилици Мее Кее није једини другар који је извлачио паре из гомиле.

Мени је посебно запарала уши једна реч - "паре"! Вели Богдан да му није жао пара већ што је изгубио најбољег друга из детињства. Зато сам посегао за рекордовањем, старом тренерском техником. То вам је оно кад тренер штрикира "тарабе" колико је пута бек шутнуо лопту у ку'рузе а колико је иста васионском промисли стигла до неког саиграча. У овом случају избројао сам колико је ко често употребљавао у исказу реч "паре", новац" и слично. Налаз је следећи:

Бака Прасе: У 35 мин. свог видеа је употребио реч "паре" 141 пут, што значи да је паре помињао просечно сваких 14-15 секунди.
Мее Кее: у 12' 15'' свог одговора реч "паре" је употребио 42 пута или сваких 17-18 секунди.
Чода: у 15 мин. сведочења 30 пута, односно сваких 30 секунди.

Компулзвност ћемо оставити стручним људима али опсесија парама је највидљивија код Богдана, одмах за њим код Мее Кее-а. Замислите свој живот да сваких петнаест секунди морате да помислите на паре иначе ћете морати да грицкате нокте?

Какво искрено другарство, ни помена. Да је Богдану било криво на другара, он би га "оплавио" из срџбе али га ипак не би јавно срамотио. Не, поступио је управо супротно, садистички вукући "друга" по блату. Па још, као није хтео да открије име крадљивца, мада је јасно да ће сви одмах препознати о коме је реч. И уистину, како примети једна коментаторка, да Бака нема милионску армију пратилаца не би то јавно причао. Изгледа да нико не може бити тако зао према пониженом човеку колико "најбољи друг".

 
Наизглед срећни дани искреног другарства

А Мее Кее? Нико није толико глуп да дуго поткрада газду и нада се да неће бити разоткривен пре или касније. Он изгледа плен није ни користио. Шта је онда у питању? Рекли бисмо синдром Слуге Јернеја... То друштванце је заједно почело да ради нешто али се Бака муњевито обогатио преко мере а Мее Кее остао сиромашни слуга.

Кроз "драму" смо сазнали да Бака Прасе има грдне паре које сем у банци држи у кућном сефу. Нико није тачно рекао колике су паре у питању, али је потребна машина за бројање новчаница.

Не плаћа порез, а морао би.

Тврди да "не купује скупе ствари" па смо сада сазнали да је једном приликом у Бечу купио прслук и папуче за 1000 евра.

Може да ангажује два адвоката да штите његове интересе, мало му је један.

Има се и за "парометар", како вели Змај од Шипова, односно за полиграф тј. "детектор лажи".

Збогом наивна младости...

Оцу Ненаду Илићу остаје да мудроносно уобличи ситуацију. Или, да једноставно све искулира и окрене се свом одговорном послу у Амстердаму.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА