ПУКОВНИК И ЗАБЛУДЕ

ПУКОВНИК И ЗАБЛУДЕ

Већ смо се депресивно свикли да нас свакодневно затрпавају од Вучићевог велеиздајничког режима нарученим политичким и војним „анализама“. Те анализе, без обзира на своју провидну и јадну намеру и слабости у вештини лагања, задовољавајуће користе намени испирања мозга лаковерном народу. Аналитичари плаћени „на сат“ појављивања на ТВ или „број речи“  у писаним анализама заслужују сваки презир. Боље поштено брати малине код сељака у Пецкој, него тако пресним лагањем опстајати на суровом асфалту „Круга двојке“. Али, када у јавни простор уђу људи „са уверењем“, и то уверењем које је им је уклесано у средњој војној школи педесетих година ХХ века, па забетонирано у време оснивања  „Несврстаних“, способност фрустрационе толеранције објективног читаоца је на екстремном испиту. Такав пример тестирања живаца имамо са пуковником у пензији Александром Михаиловићем и његовом „стручно-војном анализом“ „Заблуде Запада“.

Из писаније се види да пуковник Михаиловић механички репродукује основне идеолошке мантре које су му утувљене у главу на идеолошко-политичкој настави у време несврставања. Кроз ту идеолошку баријеру, логика не може да се пробије. Оно што туда прође, опасно је по народ. Можемо се запитати – ако су нам пуковници били овако ригидне незналице, какви су тек били генерали, с обзиром да је у ЈНА владао систем негативне селекције. И, друго, може ли такав сениорски официрски кадар оспособити нове официре, војно-стручне и безусловне патриоте, способне да одговоре изазовима XXI века?

Тако ће нам пуковник објаснити... „Многи аналитичари Запада у својим анализама полазе од ставова из времена великих ратова и хладноратовске политике, чврсто стојећи на позицијама политика својих држава и себичним интересима истих које у свему полазе од жеље за престижом, доминацијом, експлоатацијом других не обазирући се ни на каква морална и правна ограничења... итд...“

Питали би пуковника да ли је икада и у светској историји било друкчије? Али, теже питање за пуковника је – а како је било у СФРЈ? Чињеница је, коју пуковник никада није разумео нити ће до краја свог живота разумети, да су западне републике па и други из себичних интереса експлоатисали Србију уз директну његову заштиту.

Чак и када се СФРЈ, на темељима Устава из 1946. године и Кардељевог Устава из 1974., пројектовано распала, пуковник ће упорно кривити неке друге – страни фактор и обавезне „унутрашње непријатеље свих боја“: „...Приписује Русима (Нап: неки западни аналитичар) да на Балкану спроводе политику „завади па владај“, а јако добро зна да је на тој карти Запад разбио у крви СФРЈ, посебно плаћеницима „тројанцима“ у СЛО, ХРВ и БИХ, такође и Србију, организујући јој контрареволуционарни и јаничарски пуч 5. октобра који је Србију увео у агресивно осиромашивање и задуживање, распродају свега што вреди, од чега нису побегле ни остале државице створене на рушевинама ЈУ...“

Какав „јаничарски пуч“? То је набубана етика која је одобравала „ћораве кутије“ као регуларно средство борбе против „великосрпске хегемоније“. Смеју се, по пуковнику и сличнима, красти избори, ако је крађа у служби „револуционарне идеологије“. Па бар да је Милошевић нешто сачувао. Иза њега смо, као што знамо, остали погорелци. Ако се народ побуни против таквог тоталитарног начина  владања, то је „јаничарски пуч“?

Пуковник Александар Михаиловић у опште не разуме да он никада није ни био прави војник већ Титов измећар.

Стране службе су увек мешетариле, то није спорно, али се пуковник у опште не бави питањима како су се УДБА, ЈНА, СУБНОР и СКЈ распали пре државе? То су биле грандиозне, масивне, са стотинама хиљада или преко милион припадника, баснословно плаћене организације на бранику СФРЈ и ненадјебивих братства-јединства и самоуправног социјализма. И све те бедеме са милионима људи у бескрајним самопрегорним ешалонима, по пуковнику су као од шале разбуцали страни шпијуни за пар година?! И то тако да се прво распала УДБА, која би требала бити сачињена од најодабранијих и најпоузданијих комунистичких верника. Па се испоставило да је ЈНА била пуна издајника и то што виши чинови тим више издајника! Биће пре да је све то било труло и лажно од почетка.

Средишње питање којим се пуковник бави је промена геостратешких односа у свету у последњој деценији, па закључује без ослонца на било какве релевантне чињенице и здраву памет:

„Очигледно је да се на светској политичкој, економској и војној сцени нешто крупно и коренито догађа и да ништа није исто као што је било пре само 10 година, не постоји више само једна велика светска сила, у свеколике гиганте су израсле Русија, Кина и Индија, а појавили су се и нови играчи са нуклеарним арсеналом.“

Затим следи нова бујица несврстане равнотеже света из 1963.:

„...Да је њихова политика са Волстритом доживела дефинитивни крах, да се врши мимо њихове воље нова прерасподела свеколиких светских моћи и утицаја и да улога Жандара и светских Полицајаца нестаје, иде у историју, те да се политика, економија и војна сила засноване на конкуренцији и престижима, доминацијама и неоколонизацијама мора, у циљу сопственог мира и прогреса, као и прогреса читавог човечанства, да замени политиком сарадње и суживота... Итд, итд...“

Тешко нама с оваквим војним експертом.

Војни буџет УСА је 700 милијарди долара, Руски 46! Ради равнања, Британски је 60 милијарди, Француски и Немачки по 40 милијарди, Саудијска Арабија за војску издваја 83 милијарде долара, Јапан колико и Русија, Кина 175 милијарди, Индија 52 милијарде. Норвешка управо купује од УСА Рапторе за 8,5 милијарди долара, па ће "ради одбране" имати преко 150 најмодернијих авиона. ИТД. Мање земље које су у НАТО или у савезу не вреди ни сабирати. Како неко мисли да се Русија може успешно носити са толиким непријатељима, активним и потенцијалним?

Насупрот уврежених илузија, Америка је технолошки две генерације испред Русије и Кине. Однос броја и квалитета носача авиона је добра илустрација (19 америчких vs. 1-2 руска или кинеска и то застарела, па са „Адмирала Кузњецова“ могу да узлећу авиони са само тоном наоружања од шест тона колико могу да понесу, смањеном резервом горива и сл.). Однос снага је промењен у толико што би УСА овог тренутка могла успешно да ратује истовремено и са Русијом и Кином, и то без помоћи савезника из НАТО (Нап: У ратовима у Кореји и Вијетнаму то није била у стању). Отуда Кини, за коју се пуковнику чини да је силно војно ојачала, не пада на памет да покуша да врати Тајван у свој посед, што би јој ваљда била прва идеја.

Али, није то све. РУСА НЕМА! Односно, имају мање од 10 становника на км квадратни. 20 милиона старијих од 65 година. У огромним су проблемима да заштите себе, некмоли да су сила у стању да разгони Американце по свету.

Сасвим се губи из вида руски проблем на истоку, са Кином. То, по старој бандоглавости и пуковник Михаиловић одбија да види, док нас догађаји не тресну по глави.

Путин је већ предао Кини велике територије у настојању да релаксира односе, јер једноставно не може да се брани а свим странама. Тамо на хиљаду километара можда има један граничар. Али то је сигурно знак слабости...

"Решавање проблема са Кином, ма како се то некима не допада, правилније би било оценити као мудар државнички потез с обзиром на то да је погранично подручје с руске стране, углавном ненасељено (укупно осам милиона становника) и вапије за радном снагом. С кинеске стране је ситуација потпуно другачија, тамо дуж границе са Русијом живи 300 милиона људи који буквално не знају куд да се дену. Демографи одавно упозоравају да за Русију не представља опасност ни Америка, ни НАТО, већ Кина која својом тихом, „пузећом” експанзијом полако осваја руски север. -У Кини и последња куварица и просјак виде границу не на Далеком истоку, него на Уралу - тврди депутат Думе Анатолиј Локот."

У таквој ситуацији Руси раде оно што могу - нападну где могу, повуку се кад морају. У недавном случају напада НАТО на Сирију, Американци би руске снаге сравнили са црном земљом да нису "ћутали".

До рата ће међутим доћи кад Запад буде то хтео. За сада нагризају Русију изнутра. Да ли сте чули за новорађајућу нацију "Сибирјани"? Нешто као наши Милогорци.

Нико као Руси не плаћа страшну цену за издају свога цара Николаја. Све су даље последице те издаје. Али, ко ће то пуковнику објаснити?

И, ево, управо је више од пола нашег народа у стању егзалтације јер је за дан Победе у Москви Александар Вучић био заједно са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом специјални Путинов гост. Из тога је аутоматски извучена тајна порука о изузетној промени курса Русије према Балкану и да нас Русија, нема збора, узима у пуну заштиту. Процурили су детаљи интимног разговора двојице лидера, Путина и Вучића, по којима су нам понуђени одлични против-ваздушни и ракетни системи „Панцир“ и „Смерч“.

За Панцир ће се рећи: „Због своје мешовите ракетно-артиљеријске конфигурације Панцир је делотворнији у односу на своје или само топовске или само ракетне ПВО конкуренте. Произвођач наводи како је због вишеспектралног радарског и оптичког система који ради на дециметарском, центиметарском, милиметарском и инфрацрвеном (топлотном) таласном подручју, Панцир готово потпуно отпоран на ометање.“

Истовремено, присуство израелског Премијера је по нашим врсним тумачима гео-стратегије доказ веома пријатељских односа Русије и Израела.

Само дванаест сати касније приликом израелског ваздушног удара на Сирију у коме израелски авиони нису ни огребани од сиријске против-ваздушне одбране, уништен је и један систем „Панцир“, а да посада није ни схватила шта је снашло. Израелци су затим са поносом приказали снимак уништења на телевизији. Толико је искрено то Руско-Израелско пријатељство.

Одмах је стигло и објашњење наших војних тумача. У питању је била „небудност“ и „унутрашње слабости“. Да, речник са морално-политичких курсева и даље добро функционише.

Ми не можемо имати другог савезника осим Русије у овом тренутку, јер нам западне силе желе само зло. То нам међутим не даје за право на лажемо народ. Поготово то не приличи некоме ко се потписује са „пуковник у пензији“.

Коментари

  1. Aleksandar Mihailovic12. мај 2018. 23:10

    Покушавам да разумем Ваше фрустрације и овај микс од свега којим показујете да не разумете поенту чланка и поводом чега и кога је настао. У сваком случају из Вас кључа незадовољство оним што сте постигли у животу и због политичког пораза оних за које мислите да би било боље да су победили 1941-1945. Терминологија коју користите не заслужује полемику јер Вам је једини циљ провокација и у ту сврху сте свашта бесмисленог набацали, али, на погрешном сте месту. Свакако да је Ваше право да будете незадовољни својим животом и местом које имате, ту Вам у мало чему могу помоћи. Захваљујем се на опсежном коментару, јако сте се потрудили, и то нешто значи.

    ОдговориИзбриши
  2. Г. Михаиловићу, Ви сте очигледно успели у животу, и веома сте задовољни, како се чини, и својим професионалним успесима. Тако, сав вам је живот у весељу прошао.
    Међутим, мени не можете ускратити право да, користећи чињенице, нашу стварност дефинишем супротно од Вас.
    И наравно, фрустриран сам због свега што сте учинили српском народу.

    ОдговориИзбриши
  3. Aleksandar Mihailovic13. мај 2018. 00:59

    Проблем је у томе што не користите чињенице, већ бесмислене оптужбе иако не знате ко је шта у животу радио, а да сте злонамерни потврђујете својим последњим ставом који је дибидус бесмислен. Ја знам шта сам урадио за српски народ, те где сам био када је требало и када је било најтеже, а из оваквог Вашег писанија закључујем да сте Ви били негде далеко од места догађања и да то покушавате да покријете пљувањима по другима, што Вам не даје посебан статус и већи значај. Треба да се стидите оног што сте на крају закључили, ако знате шта то значи.

    ОдговориИзбриши
  4. Ма шта сте ви урадили за српски народ? Упропастили све што су генерације стицале и за шта су милиони положили своје животе. Зашто? Зато што сте Титов јаничар. Србин, пуковник, у служби аустроугарског каплара. Могли сте и коњушар да му будете. Толико и вредите. А колико сте способни? Наковањ да су Вам дали да чувате, Ви би га изгубили, а не државу да штитите.
    Да ли је Вама јасно да је Слободан Милошевић велеиздајник, да се никада није изјаснио као Србин, да су му деца анти-Срби, да је крао изборе и да је пљачкао народ? Није вам јасно, дабоме. То су чињенице које не продиру у Вашу Тито-јаничарску главу. Да сте официр од части, Ви би поступили како српски официр поступа са велеиздајницима на власти, и сабљом бисте нас решили те хуље. Уместо тога ви га и данас као пас браните.
    И немојте више ништа да закључујете. Ако не знате да на САД отпада 60% укупних светских војних издатака, да је технолошки далеко испред других, или да ће Кина пре напасти Русију него војно враћати свој Тајван, маните се геополитике. Идите на пецање и не мислите ништа. Тако најмању штету правите.

    ОдговориИзбриши
  5. Aleksandar Mihailovic13. мај 2018. 18:06

    Погађа Вас истина, жалите за онима који су изгубили од Тита, а Србији не мислите добро јер је делите и изнутра разарате све што вреди. Није Милошевић крао изборе већ они који су Ваши идоли, зато су и спалили изборни материјал, да се то не открије. У време највећих догађања и превирања, када се пуцало и гинуло негде сте били у дебелој ладовини и организовали митинге, наводно, "није то наш рат, ми смо пацифисти", а уствари сте крили кукавичлук и слушали вођу који је са балкона викао "јуриш" на Скупштину, РТС и полицију. Народ и држава су оплјачкани када сте извршили контрареволуционарни пуч кога се и Ваши налогодавци стиде, јефтини сте били, свега нешто преко 70 милиона $ да би се срушио не Милошевић већ Србија и иста черупала као "плен" без икакве задршке. Своје фрустрације лечите плјувањима по свима који очигледно нису Ваше политичке и идеолошке оријентације, жао ми је, али ја нисам из миљеа оних који су се љубили са непријатељима и окупаторима. Неко добронамерни ми је скренуо пажњу на ове Ваше изливе острашћености, и добро је да је то учинио, био сам уверен да је оволико острашћености и мржње немогуће у Србији. Много сам био у заблуди. Останите у томе ако Вам одговара, ту се најбоље сналазите, а можда некада и покушате да урадите нешто позитивно за ову државу, осим да је пљујете и све оне који су је изграђивали, те да бар привремено заборавите на оне који су је изнутра разарали и осиромашивали.

    ОдговориИзбриши
  6. "Погађа Вас истина, жалите за онима који су изгубили од Тита, а Србији не мислите добро јер је делите и изнутра разарате све што вреди. Није Милошевић крао изборе већ они који су Ваши идоли, зато су и спалили изборни материјал, да се то не открије."
    Ето, и шта треба даље да се доказујемо? Ви сте још увек заљубљени у Тита. Није Милошевић крао само једне изборе него све од реда. И, поновићу, за Вас је "ћорава кутија" легитимно средство ако се брани режим који сте слепо служили.
    Можете ми веровати да после прве две реченице даље нисам читао Ваше бунцање.
    Немојте се више јављати.

    ОдговориИзбриши
  7. Још је Достојевски рекао да је од мајора па на горе-сваки чин политички. Мани га Ђорђе, нека иду у северну кореју, видим лажански прича којекуда да је онамо м л ого лепо.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Па шта ћу, пристојни смо људи, ред је да се одговори човеку.
      РЅ. Невероватни су.

      Избриши
  8. Буквално, невероватни, да. Лупежи бре, погледај само понос на ово од државе како је као је ли грађждено м н лого, можда мисли на чувени подземни комплекс , мада кажу да их има неколико, два у боснии, у који су пљунули цирка кажу двадесет милијарди долара па им је баш спасио цугославију. И сада гле чуда, поново да би им равногорски фактор био крив, иако не крију сентимент југословенски понашање као да није распад почео дакле деценију пре, трансферују кривицу на деценију после-ево упути га чак на мене са непопуларним ставовима-па мени је лично Пети октобар хајде нећу рећи инатно, али на личном плану ми се показало-командир полиције ми који нас је терао са трга, а чак сам једног сина црвендаћког водио са мном, признао посредно да је био задојен и верујем сад тек види која смо били струја као и већина народа, а не никакав отпор, мада кажем дан којег се сећам са лепом реминисценцијом бар као неке искричаве, једнодневне наде у слободу. Али и генерално да, кад кажу сад као болећиво према народу, да ли вам је ово боље, па чак и јесте у неку руку, да нису опет комунистичких кућа деца сви одреда на власти, било би и боље. Приватизација макар онаква, дивљачка и лоповска у чему обрни окрени углавном јесу били и нелустрирани упетљани је мит о каквим се размерама пљачке прича после једног бомбардовања осиромашене земље-али би било боље да је макар завршена, јуче сам се фрапирао који су губици Телекома, колико фирми имамо у реструктурирању и слично. А говнари на идеолошком задатку траже нове кривце, нико ни не реагује на скандале које прави дачић у ун, пијан, мамуран, шта ли, виче урла, врана врани очи не вади.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА