ЧИМЕ СЕЛО РАЗМИШЉА? ИЛИ: КАД НАРОД ПРОЛУПА

ЧИМЕ СЕЛО РАЗМИШЉА?

ИЛИ: КАД НАРОД ПРОЛУПА

Косим траву једно пре подне. Нож туп па више чупа него сече. Мотор периодично губи снагу. Ипак, морам то да завршим, јер запустило се. У мени нема више ничега, сем воље која довикује Истрај! Тако присиљавам своје срце, нерве и тетиве да ме служе још дуго, иако сам их немилице трошио, и са дотрајалим алатом наставим да косим даље! Испоставља се да су Киплингови стихови добри за истрајавање у кошењу.

Успут, сачувај Боже, јасно чујем звецкање ланца верног пса кога више нема. Ваљда због навике, увек је тако звецкао ланцем.

Посао монотон, време загушљиво и сморно, кућа празна. Мора човек нечим да забавља мозак.

Мозак сам забавио баналном синтагмом "село прича" ?!

Како то може село да прича? Још горе, "село мисли" ?! Коначно "село се смеје"?!

Може и горе бити ако се повећа насеље. У некој Интернет полемици, неидентификовани локални "бот" по новоговору или гњида од вајкада, ми поручи: "Цео Темерин ти се смеје!". Зна човек, на изворишту информација је. То му је моћна аргументација којом ми се супротставља. Одговорио сам описом: " Да, баш идем улицом и дивим се: иду људи и сви се смеју! Опште весеље!" ИТД, небитно даље... Но, можете ли замислити тај ужас, када би стварно ко од вас ишао улицом, а сви, сав народ колико вам око достиже, грохотом се смеје?! Зар вас не би преплавио панични страх?

Или, замислите перфектно организован политички сабор неког политичког лидера. Све перфектно, декорација, дете пева химну, рефлектори шарају по 20.000 пробране публике, уводни говорници полако дижу расположење и коначно се појављује ОН! По сценарију диже обе руке и пући уста. И замислите, у том моменту оно 20.000 публике ухвати тзв "лудоосмех" што иначе није непозната реакција узбуђених, хистеричних или преплашених људи?

Та, несвесно, спасли би Србију, али не вреди објашњавати.

Кад питаш агитпропе сеоске промисли, а ко то, именом и презименом, тачно мисли, прича и због чега се смеје, не вреди се надати јасном одговору.

Ако напоменеш сеоским агитпроповима да сам и ја део села али мислим супротно, причам супротно и није ми смешно то чему се село смеје, одговор је: Да, али тебе село не слуша.

Где су уши села?

О, најлакше је сеоске уши, језик и реп сместити у пар кафана. Да, тако на први поглед личи - да десетак несретника које газда држи на својој "лепој ракији од јабуке" која је уз то и најјефтинија, и само злоће сумњају да је у питању шпиритара која сатире и јетру и мозак, моделирају сеоско јавно мњење.

Све би то лако и јасно било, да државе не пропадају, народи не нестају, а село наставља да живи, вечито подупрто мудрацима опште праксе за шанком, на лепој ракији и смућеног погледа.

И истина је, гледам и видим, село мисли да се треба припремити за нову државу, и да се народ у селу има преметнути у неки нови народ. И то се види. Али, где је врело из кога памет села избија нисам до сувог дневног оброка (SDO) докучио.

(Искључиво ради младих снага, које војске мирисали нису, тако да ни до "гуштера" не долазе, показаћемо шта садржи СДО. Ако бисмо рекли да у касарнама нема врата на клозетима и да се купа 150 људи од једном и то једном недељно, тако да се пусти шура вода (ради малтретирања гуштера) па 2 мин паузе за сапуњање, па 2 мин вруће воде, и још једном се понови поступак, тако да гуштери у главном смрде, убили би последње зрно патриотизма у њима. Али, тако је у свим војскама. Нека нико не мисли да се народ и држава удобно брани).

Лако је набројати "центре моћи", "дубоку државу", Масоне или друге моћне владаре. Свако има право да се у беспућу оријентише фатаморганама по личном избору. Све би било прихватљиво да нема "Кореоманије", илити "маније плеса". Људи се скупе на тргу и лудују док не умру - то је кореоманија. Све заразе и пошасти које су сналазиле човечанство имале се какво-такво научно, макар и одоцнело објашњење. Једино кореоманија никада није објашњена. Само се зна да је пратња и последица ратова, болести, велике немаштине и других непогода. Просто, догађа се кад народ од муке пролупа.

И, то је то. Без бриге, добровољно ће, иначе добри људи, опоганити све што је за понос и благодатно, јер не трпе ништа добро... Куга је опште-разорна.



Које је то зло које производи кореоманију, и које одрђеује "шта село мисли", нико још није разумео и тачно казао. И како то народ полуди, побрљави и сроза се до аустроугарског гмаза?

Не знам, покосићу траву у свом дворишту, и волећу своје.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА