Претражи овај блог

понедељак, 15. фебруар 2016.

НА ДРУГИ ДАН ОКУПАЦИЈЕ


Ако је у вину истина, биће да је у вињаку усуд.

*


Тврде са "јавних ТВ сервиса" да нам је данас (15.02. 2016.) некакав "Дан државности". Но чине то мрзовољно и млохаво. Рутински преносе говор Александра Вучића, Лудог Скретничара Србије ка ЕУ и под окупацију НАТО, са добро за прилику обезбеђеног Опленца, о вођама Српских устанака. О то ме нас обавештава Радомир Ђокић:


"... власти су данас организовале обележавање Дана државности на Опленцу,у скоро исто време када је и скуп у Орашцу и онако,само за своју душу и телевизију се шепуре по земљи коју су њихови очеви и дедови отели Карађорђевићима! У име Владе венац на гроб Вожда Карађорђа је положио,замислите министар Вулин! Изасланик Престолонаследника Александра Карађорђевића НИЈЕ УВРШТЕН У ПРОТОКОЛ ПОЛАГАЊА ВЕНАЦА! Венац потомка Краља Петра I који је цркву и направио није уврштен у протокол! Венац је у име Престолонаследника Александра положио члан Крунског савета,господин Предраг Марковић,на крају свечаности! Без камера и помпе!..."

Мери и хвали у свом говору Карађорђа и Милоша Луди Скретничар узимајући измишљеног себе, хероја сопствених фантастичних псеудологија, као пра-меру вредности. Тако мерећи стварне вође наших Устанака врши конфабулацију целокупне наше историје, како би коначно извео силовани закључак да је акламативно скупштинско прихватање окупације Србије од НАТО, заправо врхунац њене државотворности.


Руга нам се.

Знамо да Вучића није брига за државу. Што би се он и његови посланици сусретали са народом у фебруарској Марића јарузи? Што да угрожавају здравље на промаји? Или да ризикују неки нежељени инцидент? Ако му је требао кишобран за Поточаре, не мора да баш и од Срба да трпи свашта. Удобнији су и мање стресни салони и скупштински ресторан. Знамо да корумпиране скупштинске скотове такође ништа није брига. Знамо и да Луди Скретничар држи мудро слово уз саслужење Вулина и Николића да би се празним причама медијски забашурио понижавајући "споразум" са НАТО, који је озаконио правила која важе за сваку окупациону силу, какав год формални назив тим правилима дали. Сви они независни медији и невладини "заштитници људских права" који сикћу као шарке ако неко само каже "педер" уместо "елџибити", упадљиво ћуте. Сеире у својим брлозима.


Ако је и од дегенерисаних велеиздајника, превише је.

Крив је народ. Односно већина народа. Један јапански хаику приближно гласи: "Ако стално гледаш у траву, не примећујеш како расте". Иста ствар је ваљда и са кућом - кад стално гледаш у њу, не примећујеш како пропада и руши се? И не видиш ко ти је мало по мало руши, те му још помажеш? Па неће бити.

Сваком некрсту и разкрсту смо били на услузи, своје прогањамо. Није Србија Трст, па да гинемо за њу, како бесмо спремни да "летимо као меци" да бранимо туђе за туђе.

*
Седимо једно вече, пре добрих двадесет година у импровизованој, монтажној кафаници са свега пар столова, газда локала и нас два другара. Узгред, кафана је раније била посластичарница, па је Шиптар када је почело да пуца, продао локал избеглици, садашњем газди, и отишао незнано куда. Један стални гост је прозвао "Колодворски буфет". Ту се, тамо-вамо уз вињак разви полемика о геополитици. Укратко, газда, да би показао колико је перфектан Србин, па је спреман и на лични пословни губитак, рече:

- Овде се, док сам ја жив, кока-кола неће продавати!
- Извини, а ко од цењених гостију бутике у опште пије кока-колу? - Питам ја, и додајем - Кад си толики патриота, што дилујеш с маркама?
- А, то шеф подрива немачки монетарни систем. - објасни другар.
Даљи ток разговора је ишао ка лупању песницом о сто уз "заклетву" да "Никада њихова чизма неће крочити на наше свето тло!"
- Види - рече му ја и показах му на други сточић - тамо ће ти седети Американци и ти ћеш их наљубазније услужити. Нећеш им ни наплатити ша буду попили.

Завршило се констатацијом да сам луд и можда издајник, те причам глупости. Та њихова верзија патриотског набоја је трајала док 1999. први пут није нестало струје због бомбардовања. Тада су се ућутали и сеоски керови, који су општим лавежом најављивали свако вече наилазак непријатељских авиона, што људско уво не чује, не да се људи, па и наше најгрлатије патриоте, нису у куће завукли.

*
Гледам и слушам ових пар дана, селом влада блажени мир. Они силници и Шешељеве букаџије се упристојили. Знају они шта је средња Европа и како се треба културно понашати по европски. Знају реда. Припремају се за ново доба. "Што јужније, то тужније", разлика је то.

Газда је изградио праву кафану, може да прими вод маринаца без проблема.

У осталом, управо почиње нови серијал ријалитија "Фарма", ко да се замара Орашцем, Сретењем, Опленцем без Домаћина и свим тим назадним идејама.


2 коментара:

  1. Људи од сламе - је назив за психопате које професионалци стављају у политику, нама су створили ријалити ,,Човек од сламе" , иде и његова нова сезона после дегенерика Бориса Тадића , убуџише нам Адолфа Смучића!

    ОдговориИзбриши
  2. Фасцинантно је са каквим самодивењем и ентузијазмом Вучић игра своју улогу сламеног човека у нашој политичкој франшизи.

    ОдговориИзбриши

ТРАЛАЛА, ТРАЛАЛА, СРБИЈА ЈЕ ПРОПАЛА Сећа ли се још неко шта то би 11. 11. 2018. У 11 часова код Тријумфалне Капије у Паризу? Слаб...